Borković uprkos beznadežnoj situaciji startuje 10. u Maroku

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković danas vozi drugu rundu Svetskog šampionata turing automobila u Maroku. Vozač NIS Petrol by Proteam Racing je u svojoj Hondi ostvario 14. vreme (1:45.087) u kvalifikacijama na stazi Mulaj el Hasan u Marakešu, ali će na prvoj trci startovati sa 10. pozicije zbog kazni koje su pojedinim vozačima izrečene nakon prve runde u Argentini i menjanja motora.

Srpski as, koji je u sezonu ušao s dogovorom da mu automobil bude isti kao i fabrički, još od Argentine dobija znatno lošiji automobil u odnosu na ostale vozače Honde. S obzirom da ne vozi za fabrički tim, može da bude prezadovoljan ostvarenim vremenom, ali pitanje je kako će sa ovakvim poteškoćama i nepravednim ophodjenjem uopšte nastaviti sezonu.

Rol bar, koji je u Argentini udarao u Borkovićevu nogu je pomeren i više ne predstavlja prepreku, ali ogromni problem sa sedištem nije niti će moći da bude rešen. Borković u ovom automobilu trpi užasan pritisak zbog neudobnog položaja, a nastup u Argentini okončao je uz neviđene bolove.

U Maroku se na sve nadovezao nepredviđen problem sa sprženim kočnicama, a amortizere gotovo da nije imao na ovoj stazi gde su oni najbitniji zbog izrazito visokih ivičnjaka. Borkovićeva Honda ima najstariju evoluciju amortizera, kočnica i još nekoliko delova u odnosu na kolege iz Honde (Mihelisa, Monteira i Tarkvinija), a motor mu je slabiji nego na njihovim kolima, što se najbolje videlo na pravcu, na kojima je Pančevac neuporedivo sporiji.

Maroko 1

„Iako se teško nosim sa gubitkom oca, ipak sam odlučio da doputujem u Marakeš, međutim potpuno sam ogorčen svim ovim što se dešava sa mojim automobilom. Dogovori nisu ispoštovani, a ja sam u neravnopravnoj poziciji u odnosu na ostale. Problem sa sedištem nije rešen, a pored toga nanizalo se još mnogo drugih problema na automobilu. Pa, ja sam prošle godine debitovao na ovoj stazi i bio četvrti, nije moguće da sam zaboravio da vozim. Automobil je prespor i ozbiljno razmišljam o tome šta ću nadalje.“-rekao je ogorčeni Borković posle kvalifikacija na stazi Mulaj el Hasan u Marakešu.

Konačno, utvrđuje se i ko je kriv za to što Borković nema „update“ poput ostalih kao što je bilo dogovoreno, pa je i zbog toga u hendikepu u odnosu na konkurenciju.

Druga runda nove WTCC sezone u Maroku biće vožena u nedelju. Prva trka počinje u 17.15, a druga u 18.30 uz direktan TV prenos na Eurosport i odloženi prenos na RTS 2.

 

Dušan Borković PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *