Brend Jeep® proširuje svoj elektrifikovani portfolio u Evropi sa novim hibridnim verzijama modela Compass i Renegade

Uvođenje ovih novih hibridnih verzija nudi kupcima novi način pristupa elektrifikovanoj ponudi brenda Jeep kada stignu na tržište u martu.  Ovi novi modeli se pridružuju uspešnim plag-in hibridnim 4xe verzijama, koje trenutno čine više od 25 odsto ukupne prodaje brenda u Evropi. Na tržištima poput Francuske, Jeep 4xe modeli prevazišli su 50 odsto ukupne prodaje u Italiji, najvećem tržištu brenda Jeep u Evropi, Jeep je i vodeći brend na LEV tržištu, uključujući i baterijska električna vozila i plag-in hibride.

„Današnja najava se nadovezuje na uspeh našeg trenutnog 4xe plag-in-hibridnog asortimana i predstavlja još jedan korak ka sveobuhvatnoj elektrifikaciji naše kompletne linije proizvoda u Evropi“, rekla je Antonela Bruno, šef Jeep brenda za Evropu. „Jeep Compass i Renegade e-Hybrid nude novi način pristupa elektrifikovanom portfoliju proširujući naš prodajni zamah ponudom više hibridnih opcija za više evropskih kupaca. Ova ekspanzija proizvoda će se nastaviti na leto ove godine uvođenjem 4xe verzije potpuno novog modela Jeep Grand Cherokee.”

 

Nova hibridna električna opcija

Novi modeli debituju sa naprednim hibridnim sistemom sa novim 4-cilindričnim 1,5-litarskim turbo benzinskim motorom, iz porodice Global Small Engine, koji isporučuje 130 KS i 240 Nm maksimalnog obrtnog momenta, zajedno sa novim 7-stepenim 7HDT300 automatskim menjačem sa duplim kvačilom.

Pogonski sistem uključuje ugrađeni 48-voltni električni motor od 15 kW (20 KS) koji isporučuje 55 Nm obrtnog momenta – što je jednako 135 Nm na nivou prenosa – koji može da pokreće točkove čak i kada je motor sa unutrašnjim sagorevanjem isključen. Nove verzije nude do 15 odsto manju potrošnju i emisiju CO2 u odnosu na prethodne benzinske modele.

Zahvaljujući novoj hibridnoj tehnologiji, modeli Jeep Renegade i Compass e- Hybrid nude novu alternativu u segmentu pogona na dva točka. Kupci mogu da zadrže svoje vozačke navike netaknutim i uživaju u autentičnom iskustvu hibridne vožnje, sa potpuno električnim pogonom dostupnim pri pokretanju, malim brzinama, režimu krstarenju i prilikom parkiranja.

 

Dizajniran za hibridni performans

Novi 4-cilindrični motor sa turbopunjačem je dizajniran da najbolje odgovara hibridnoj upotrebi, da optimizuje termodinamiku i samim tim uštedi na potrošnji goriva. Radi na principu Milerovog ciklusa koji poboljšava termičku efikasnost i nudi visok odnos kompresije (12,5:1), novu glavu cilindra sa kompaktnom komorom za sagorevanje, dvostruko varijabilno pomeranje ventila i specijalne „high-tumble“ usisne kanale. Novost je i sistem direktnog ubrizgavanja pod visokim pritiskom, koji radi do 350 bara pritiska. Ovaj benzinski motor isporučuje snagu od 130 KS, dok maksimalni obrtni moment dostiže 240 Nm. Starter-generator sa kaišem je takođe ugrađen u benzinski motor, da garantuje brze i tihe prelaze pri ponovnom startovanju.

Kočioni sistem novih modela Renegade i Compass e-Hybrid uključuje Inteligentni kočioni sistem koji uključuje funkciju „automatskog punjenja“ koristeći mešovito regenerativno kočenje kako bi se maksimizirao oporavak kinetičke energije i poboljšala efikasnost.

 

Evolucija iskustva vožnje

Zahvaljujući novom pogonskom sistemu, hibridni modeli pružaju raznovrsno i opuštajuće iskustvo vožnje, sa različitim funkcijama koje omogućavaju vozilu da se kreće u električnom režimu („EV karakteristike“). One uključuju:

 • Silent Start: pokreće vozilo bez potrebe za paljenjem benzinskog motora, korišćenjem čisto električnog, tihog režima vožnje „EV”
 • Energy Recovery: obnavlja energiju koja bi inače bila uzalud potrošena kada vozilo usporava (e-coasting) i tokom kočenja (Regenerative Braking);
 • Boost & Load Point Shift: „e-Boosting“ omogućava povećanje obrtnog momenta na točkovima zahvaljujući elektromotoru koji podržava benzinski motor; štaviše, korišćenjem prednosti (pogonskog ili kočionog) obrtnog momenta koji isporučuje elektromotor, moguće je optimizovati radnu tačku benzinskog motora;
 • Electric Drive: vozilo može da putuje u tišini i bez emisije štetnih gasova koristeći samo elektromotor, dok je benzinski motor isključen.

Novi Jeep Renegade i Compass e-Hybrid modeli mogu da rade u različitim scenarijima vožnje koristeći samo električni motor (i sa isključenim benzinskim motorom). Ovo je omogućeno zahvaljujući nizu električnih režima rada poznatih kao „EV capabilities“, sposobnosti koji uključuju:

 • e-Launch: pokreće vozilo samo pomoću elektromotora, prilikom pokretanja ili ponovnog pokretanja na semaforu
 • e-Creeping: električni motor obezbeđuje startovanje uobičajeno u automatskim vozilima, pri brzini koja može da varira od 0 km/h do ekvivalenta benzinskog motora u praznom hodu u prvom stepenu prenosa ili u hod unazad (na primer pri manevrisanju)
 • e-Queueing: vozilo može da nastavi da se kreće u saobraćajnoj gužvi, prateći „kreni&stani“ (stop&go) obrazac u potpuno električnom režimu
 • e-Parking: pojednostavljuje manevre parkiranja, koji se mogu izvoditi samo pomoću električnog pogona, kako bi se osiguralo praktično i tiho iskustvo.

„EV capabilities“ dostupni su u zavisnosti od statusa napunjenosti baterije i potrebne snage.

 

Specijalno lansirano izdanje Upland: Konkretna posvećenost održivosti

Specijalno izdanje model Upland je kreiran da naglasi pažnju koju brend Jeep posvećuje životnoj sredini i njegovu posvećenost održivosti. Sa jedinstvenim estetskim detaljima i upotrebom održivih materijala i ekološki prihvatljivih boja i završnih obrada, ovaj novi model specijalnog izdanja će takođe biti dostupan na Renegade i Compass 4xe Plug-in-Hybrid modelima.

Novi model Upland je odmah prepoznatljiv po svojoj novoj i ekskluzivnoj „Matter Azur” boji eksterijera i ima dvobojni crni krov (takođe ima novi, vidljiviji i ekstenzivniji dizajn specifičan za model Renegade), kao i aluminijumske felne od 17 inča (na modelu Renegade) i 18 inča (na modelu Compass), za još prepoznatljiviji izgled. Jedinstveni stil eksterijera upotpunjuju novi MetaKrome bronzani završni slojevi na prednjim prstenovima maske i na zadnjoj zaštitnoj ploči, kao i posebna nalepnica na haubi.

Unutrašnjost modela Upland karakteriše rasprostranjena upotreba recikliranih materijala, koji tapacirungu krova i patosnicama daju novi, posvećeni dizajn a ekskluzivna sedišta SEAQUAL® napravljena od reciklirane plastike uklonjene iz okeana i sportski karakteristični kontrastni šavovi, Jeep logo na prednjim naslonima i umetak od organskog vinila na gornjem delu.

Efekat je savremen i prepoznatljiv, zahvaljujući tkanju isprepletenom klasičnim motivom ševrona na crnoj osnovi. Plastiku sakupljenu iz Mediterana uz pomoć ribara SEAQUAL® pretvara u poliestersko vlakno koje se može koristiti kao prava tkanina. U fazi tkanja, predivo SEQUAL® se meša sa drugim ekološkim vlaknima, od kojih su sva prirodna, reciklirana ili obnovljena.

Na modelu Renegade, neke od crnih plastičnih ploča i komponenti koje se koriste u enterijeru takođe su dobijene od recikliranih materijala, posebno od plastike koja se ranije koristila u farovima vozila. Kabina takođe sadrži bronzanu MetaKrome boju na nekoliko okvira. Na modelu Compass su i paneli vrata i kontrolna tabla presvučeni istim materijalom dobijenim od reciklirane plastike, dok bronzana završna obrada bojom MetaKrome, napravljena ekološki prihvatljivim bojama, poboljšava ceo profil kontrolne table.

 

Najsavremenije mogućnosti povezivanja i bezbednosti

Tehnologija modela Renegade i Compass nudi različite režime rada kako bi vozačima pružila potpuno iskustvo hibridne vožnje. Hibridnim sistemom se takođe može upravljati putem Hibridnih stranica (Hybrid Pages), koje omogućavaju vozaču da prati distribuciju između termičkog i električnog pogona, kao i istoriju vožnje na benzin ili električni pogon. Adaptacije na instrument tabli omogućavaju vozačima da prate sve parametre hibridnog sistema i omogućavaju potpunu kontrolu nad iskustvom vožnje.

Sistem uključuje Uconnect NAV sistem sa ekranom osetljivim na dodir do 8,4 inča i 10,1 inča (samo kod modela Compass), kao i sveobuhvatno ugrađeno i daljinsko povezivanje sa integracijom pametnog telefona Apple CarPlai i Android Auto.

Novi hibridni modeli Renegade i Compass dolaziće sa uslugama povezivanja kao što je unapred instalirani Uconnect™ Box koji omogućava pristup Uconnect™ Services uslugama i nizu funkcija kojima se može pristupiti preko različitih dodirnih tačaka kao što su mobilna aplikacija My Uconnect, pametni sat, vebsajt, dugmad na plafonskim svetlima vozila i putem glasovnih asistenata (Amazon Alexa i Google Assistant).

Koristeći aplikaciju My Uconnect, kupci mogu da pristupe nizu povezanih usluga za brzo i lako upravljanje statusom vozila i održavanje, za daljinsku kontrolu lokacije, za zaključavanje i otključavanje vrata, za uključivanje svetala, za dobijanje podrške ako je potrebno i još mnogo toga.

Uconnect™ Services usluge podrazumevaju:

 • My Assistant: funkcija za geolokalizovanu pomoć u hitnim slučajevima ili ako je potrebno
 • My Remote: funkcija omogućava kupcima da kontrolišu svoje vozilo na daljinu, bilo gde i bilo kada
 • My Car: funkcija koja prati i vodi računa o statusu i zdravstvenom stanju vozila
 • My Navigation: omogućava vlasnicima da pošalju svoje odredište u navigacioni sistem vozila direktno putem mobilne aplikacije My Uconnect, primaju ažuriranja u realnom vremenu o saobraćaju, vremenu i kamerama za merenje brzine, posmatraju interesne tačke i ažuriraju mape (samo kod modela Compass)
 • Opciona funkcija My Wi-Fi: obezbeđuje pristupnu tačku u automobilu koja istovremeno povezuje do osam elektronskih uređaja i aktivira govorne usluge sistema Alexa (samo kod modela Compass)
 • Opciona usluga My Alert: kupcima šalje upozorenja, pruža podršku i neposrednu pomoć u slučaju krađe

Štaviše, čim kupe Jeep vozilo, kupci mogu odmah da kreiraju nalog preuzimanjem mobilne aplikacije My Uconnect i otkriju mnoge tehnološke prednosti i prednosti povezanosti, čak i pre nego što im novo vozilo bude isporučeno.

Što se tiče bezbednosti, napredna standardna oprema uključuje opciju prepoznavanja saobraćajnih znakova (Traffic Sign Recognition), koja čita i tumači saobraćajne znakove; opciju inteligentne pomoći za brzinu (Intelligent Speed Assist), koja automatski drži vozilo u okviru važećeg ograničenja brzine; opciju za upozorenje o umoru kod vozača (Drowsy Driver Alert), koja upozorava vozače kada im pažnja opadne ako na trenutak zadremaju; i automatsko kočenje u slučaju nužde sa prepoznavanjem pešaka i biciklista (Automatic Emergency Braking with Pedestrian and Cyclist Recognition) (samo kod modela Compass), koje usporava vozilo do potpunog zaustavljanja, kako bi se izbegle (ili ublažile) moguće nezgode. Pored toga, nova opcija pomoći na autoputu (Highway Assist) je takođe dostupna kod modela Jeep Compass. Prvi put u modelu brenda Jeep koji se prodaje u Evropi, ovaj sistem pomoći vozaču nudi autonomnu vožnju drugog nivoa (L2), koja koristi kombinaciju prilagodljivog tempomata i centriranja trake za automatsko prilagođavanje brzine i putanje prilikom vožnje autoputem.

 

Puna postava

Nova hibridna gama sastoji se od četiri nivoa opreme – Longitude, Night Eagle, Limited i S, plus specijalno lansirano izdanje. Svi su opremljeni pogonom na prednje točkove, novim 7-stepenim automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom i hibridnom tehnologijom 1,5-litarskog turbo benzinskog motora, koji isporučuje 130 KS i 240 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Dostupan je širok spektar opcija za prilagođavanje, sa kontrastnom opcijom crnog krova i do osam različitih boja eksterijera za model Renegade, tj. sedam za model Compass, uključujući novu boju  Matter Azur, posebno za model Upland. Dostupan je i širok spektar dizajna aluminijumskih felni specifičnih za Renegade i Compass modele.

 

FCA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *