Fiat na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi 2015. godine

Fiat je izabrao Ženevu da omogući međunarodnoj štampi ekskluzivan pogled na svoje najnovije modele, 500X, 500, Panda i Doblò. Oni su prikazani uz modele 500L i Freemont koji su među najširim i najraznovrsnijim linijama modela u automobilskoj industriji.

Bez sumnje najveća zvezda izložbenog prostora je Fiat 500X, novi krosover koji je proizveo Fiat a koji daje jednu potpuno novu dimenziju brendu 500, pri čemu stil, suština i činjenica da je napravljen u Italiji određuju ovaj udobni automobil visokih performansi koji je uvek u vezi sa svetom: ovo je X strana lepote, ovo je duša modela Fiat 500X.

500XEsterni0923EBOK

Pre samo nekoliko nedelja održan je ekskluzivni javni nastup mađioničara Dajnama koji je obeležio kraj zanimljive turneje „Moć faktora X“, koja je za 80 dana dovela model 500X na glavne trgove 74 evropska grada kao i na 602 ekskluzivne premijere u prodajnim salonima brenda Fiat.

Javnost može da vidi i dve verzije modela „Lounge“, urbanije strane ovog Fiat krosovera. U fokusu je takođe i nova verzija opremljena inovativnim automatskim i sekvencijalnim šestostepenim prenosom sa dvostrukim kvačilom koji obezbeđuje savršeni balans između udobnosti pri vožnji i sportskog osećaja, pri čemu su brza promena brzina i visoka efikasnost zagarantovani.

500XEsterniPOST

Dostupan u kombinaciji sa motorom 1.4 MultiAir II 140 KS i pogonom na prednjim točkovima, ovaj inovativni uređaj se sastoji od dva paralelna prenosa koji omogućavaju menjanje brzina velikom brzinom, otpuštanjem jednog kvačila i pritiskanjem drugog u isto vreme.

500X0513ECross_A

U drugi model 500X Lounge ugrađen je motor 1.6 Multijet II 120 KS i opremljen je nekim dodacima iz Mopara, referentnog brenda za usluge, korisničkom pomoći, originalnim rezervnim delovima i dodacima za brendove grupe FCA. Ekskluzivne 18-inčne alu-felne predstavljene su zajedno sa paketom opreme „Chrome Xtra“, koji uključuje elegantne hromirane elemente kao što su ukrasi na vratima, okviri za svetla za maglu i spoljašnja zaštita za retrovizore. Organizator prtljaga zaokružuje ponudu, povećavajući korisnost prtljažnika. Ovo je mali ali značajan primer velike kolekcije Moparovih dodataka kreiranih posebno za novi Fiat krosover kako bi ga učinili što posebnijim.

500XPlanciaNew1238ECross_A

Prostora takođe ima i za verzije modela 500X koje više ciljaju na slobodno vreme: izložena su dva modela „Cross Plus“ iz vrha linije, opremljena motorom 2.0 Multijet II 140 KS u kombinaciji sa inovativnim devetostepenim automatskim prenosom i pogonom na sva četiri točka. Prvi ima Giallo Amalfi metalik karoseriju, dok drugi demonstrira ekskluzivnu troslojnu metalik boju vrste Rosso Amore.

Fiat 500

Fiat 500 VINTAGE ’57, osmišljen u čast legende napravljene u Italiji 1957. godine, imaće debi u Ženevi uz svoju savremenu interpretaciju nekih stilskih karakteristika koje su ga učinile poznatim tokom šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka. Spoljašnjost se ističe pastelno plavim telom u kombinaciji sa belim krovom, spojlerom, antenom, štitnicima retrovizora kao i bele, hromirane, starinske, 16-inčne alu-felne koje podsećaju na felne korišćene na istorijskom modelu „500“.

Fiat-500-Vintage-57-04-850x610

Retro izgled modela Fiat 500 VINTAGE’57 oslikava se i u unutrašnjosti, kroz belu komandnu tablu i elegantni tapacirung u Frau koži boje duvana sa dodacima u obliku polumeseca (stilsko obeležje modela) u koži boje slonovače sa izvezenim znakom „500“ boje duvana. Njegov klasični izgled takođe je naglašen „Fiat“ starijim oznakama koje se mogu naći i na spoljašnjosti i na volanu.

Fiat-500-Vintage-57-05-850x521

Široka ponuda standardne opreme uključuje manuelnu kontrolu klime, sistem Blue&Me, CD+MP3 radio, ABS sa EBD, 7 vazdušnih jastuka, sistem Start&Stop, ESP u kompletu sa ASR/MSR, HBA i Hill Hold kontrole. Nova VINTAGE’57 posebna serija naći će se u prodaji u martu, i biće dostupna u varijantama sa sledećim benzinskim motorima: 1,2-litarskim motorom od 69 KS, 0.9 Twin Air od 65 KS, 0.9 Twin Air od 85 KS i 0.9 Twin Air od 105 KS kao i sa dizel motorom 1.3 Multijet 95 KS. U zavisnosti od tržišta, biće razlike u ponuđenoj opremi, i standardnoj i dodatnoj, u cilju zadovoljavanja konkretnih potreba pojedinačnih država.

Pored ove specijalne, „vintage“ verzije, postoji takođe i model 500C „S“ koji poseduje ekskluzivno Blu Italia telo sa 16-inčnim alu-felnama, koje je učinjeno još ekskluzivnijim prepoznatljivim elementima poput bočnog donjeg spojlera, zadnjeg spojlera i sportskih branika.

Fiat-500-Vintage-57-02-850x565

Isti „agresivni“ izgled može se naći i u unutrašnjosti, u obuhvatajućim, sportskim sedištima sa crnim 3D tkanim materijalom i plavim dodacima, sivom instrument tablom sa satenskom završnicom i upravljačem i kutijom menjača obloženim kožom sa crvenim šavovima. Model „S“ poseduje i sistem Blue&Me, upravljač sa kontrolama za radio, automatski sistem kontrole klime, zatamnjeno zadnje staklo, ksenonske farove, senzore za parkiranje i svetla za maglu.

Fiat-500-Vintage-57-01-850x572

Predstavljeno vozilo je opremljeno revolucionarnim dvocilindričnim motorom 0.9 Twin Air 105 KS, u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem, što obezbeđuje sjajne performanse: maksimalnu brzinu od 188 km/h uz ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 10 sekundi. Automobil postiže sve ovo, dok je u isto vreme u vrhu u svojoj kategoriji po potrošnji goriva i emisijama CO2: prosečne vrednosti su 4,2 litra/100km i 99 g/km.

Fiat 500L

Izložba porodice 500 je kompletirana modelom koji kombinuje legendarnu stilsku prirodu modela 500 sa funkcionalnošću dizajna Made in Fiat. Rezultat ove posebne alhemije je „City Lounge Fiat“, novi pristup gradskom automobilu koji predstavlja emocionalnu reformulaciju kategorije kompaktnog vozila za modernu porodicu.

2014 Fiat 500L Trekking and 2014 Fiat 500L Lounge

Prelep spolja i prostran iznutra, 500L ima prostora za sva mala zadovoljstva i velike emocije života: decu, prijatelje, putovanja, muziku i zajednicu. Prosto rečeno, to je idealan auto u kome se moderna porodica sastaje i odrasta, baš kao što je 500L prvi primer odrastanja porodice 500, uvod u buduće evolucije.

2014-fiat-500l-lounge-16

U Ženevi, javnost će imati prilike da se divi elegantnoj verziji Lounge sa metalik sivim dizajnom karoserije opremljene fantastičnim motorom 1.4 16v T-Jet sa 120 KS koji predstavlja idealno rešenje za one koji traže vozilo kojim se lako upravlja u gradskom saobraćaju, ali uz niske troškove rada: zapravo, opremljen na ovaj način Fiat 500L dostiže maksimalnu brzinu od 189km/h i ubrzava od 0 do 100 za 10,2 sekunde.

2014 Fiat 500L Trekking

Na štandu je i jedan 500L Trekking 1.6 Multijet 120 KS. Ovaj model ima dva savršeno integrisana duha koji prelaze jedan u drugi na dnevnoj bazi: gradska strana za bezbrižno uživanje u gradu sa stilom i malo asertivnija strana, koja je idealna za vikende sa porodicom i prijateljima. Izloženo vozilo predstavlja novi Turchese Pantelleria dizajn karoserije i opremljen je nekim delovima Moparove dodatne opreme koja naglašava ovaj dvostruki duh, kao što je korisna zaštitna kaseta u prtljažniku, vešalica za kaput iza naslona za glavu, osveživač vazduha i posebna ploča praga vrata. Posebna pažnja je posvećena dizajnu, uz hromirane reljefne ukrase na haubi u satenskoj završnici i kapice za ventile sa logom brenda Fiat.

Fiat Panda

Posetioci Ženevskog salona automobila imaće priliku da pre vremena vide novu specijalnu seriju Panda K-Way® koja je nastala kao proizvod saradnje kompanije Fiat i najpoznatijeg brenda svakodnevne i moderne odeće za kišu. Ova dva brenda su širom sveta poznata po svojim klasičnim, savremenim, tehnološkim, funkcionalnim, raznobojnim i inteligentnim proizvodima.

fiat-panda-k-way-comes-with-a-yellow-vest-for-geneva-debut-photo-gallery_1

U znaku slobode prilagođavanja do krajnjih granica, Panda K-Way® nudi 20 mogućih kombinacija spoljašnjosti, mešanjem i uklapanjem boja i spoljašnjih elemenata (tela retrovizora i ratkapni). Prepoznatljiv po svojim detaljima u boji titanijuma: prednjoj traci za logo, uzdužnim trakama, štitnicima retrovizora i bočnim ukrasima, i jedni i drugi sa K-Way® nalepnicama kao i ratkapnama koje na sebi sadrže K-Way® logo. Retrovizori i ratkapne su dostupni u četiri boje (žutoj, narandžastoj, plavoj i boji titanijuma) a telo je dostupno u šest boja – plavoj, beloj, crnoj, crvenoj, žutoj i narandžastoj.

fiat-panda-k-way-comes-with-a-yellow-vest-for-geneva-debut-photo-gallery_11

U unutrašnjosti ćete odmah primetiti plavo/siva nijansirana sedišta od eko-kože sa K-Way® znakom vidljivim na prednjem sedištu, kao i plavu komandnu tablu i srebrnu instrument tablu visokog sjaja. K-Way® logo se takođe pojavljuje na brendiranim sigurnosnim pojasevima i na plavim višeslojnim PVC otiračima. I poslednje, ali ne i manje bitno, prednja sedišta imaju dva džepa na naslonu opremljena reflektujućim prslukom „VISIBAG®“ – bezbednosnim pomagalom kreiranim ad hoc za Fiat od strane njegovog partnera, kompanije K-Way.

fiat-panda-k-way-comes-with-a-yellow-vest-for-geneva-debut-photo-gallery_6

U Ženevi, izloženo vozilo ima privlačni plavi dizajn karoserije sa narandžastim detaljima i opremljeno je sjajnim 0.9 Twin Air 85 KS motorom.

fiat-panda-k-way-comes-with-a-yellow-vest-for-geneva-debut-photo-gallery_4

I na kraju, saradnja između kompanija Fiat i K-Way® će se nastaviti posebno licenciranim asortimanom dodatne opreme i proizvoda. Odabir prototipova ovih ekskluzivnih proizvoda biće prikazan posetiocima u Ženevi. Uz model Panda K-Way, postoji i verzija „Cross“, u vrhu ponude zbog svog jedinstvenog stila koji osvaja ljubitelje avanture i života u prirodi. Za njih, Panda Cross usvaja stalni „torque on demand“ (obrtni momenat na zahtev) sistem pogona na sva četiri točka koji koristi dva različita diferencijala i elektronski kontrolisane spojnice kao i prekidač za terensku kontrolu koji omogućava odabir načina pogona na sva četiri točka u zavisnosti od uslova vožnje, odabir između tri mogućnosti (Auto, Lock i Hill Decsent). Vozilo izloženo u Ženevi je prepoznatljivo po svetlo crvenom telu i opremljeno je sjajnim turbodizel motorom 1.3 Multijet II 80 KS.

Fiat Doblò Trekking

Prethodno neviđena Trekking verzija novog modela Doblò izložena je u Ženevi sa standardnim sistemom za kontrolu vuče „Traction+“koji poboljšava vuču na teškim terenima na kojima je loša kontrola, garantuje optimalne performanse prilikom pokretanja i prilikom lakše vožnje van puta.

fiat-doblo-trekking-gets-10-mm-of-extra-ground-clearance_2

Trekking model pruža više izbora za Fiat Active Family Space i u mogućnosti je da zadovolji potrebe moderne i dinamične porodice koja ga koristi svakog dana u nedelji, i radnim danima i vikendom, bez prostornih ili upotrebnih ograničenja.

fiat-doblo-trekking-gets-10-mm-of-extra-ground-clearance_3

Spolja, nova verzija poseduje poseban reljefni ukras sa strane sa „Trekking“ znakom, nove dizajnirane 16-inčne alu-felne i nove prednje i zadnje branike kao i izdignutu šasiju i donju zaštitu za motor koja omogućava bezbednu vožnju na neravnim putevima.

fiat-doblo-trekking-gets-10-mm-of-extra-ground-clearance_1

U unutrašnjosti, momentalno upadaju u oči nova instrument tabla ukrašena eko-kožom, nova sedišta od platna i eko-kože sa duplim šavovima i nove ploče na vratima, takođe od eko-kože. Na zahtev je takođe dostupan i veoma korisni „capucine“, otvoreni pregradak lociran visoko u centralnom i zadnjem delu vozila, koji je dostupan i iz prtljažnika i sa zadnjih sedišta.

Fiat Freemont Cross

Bilo je mesta i za Freemont Cross model, čiji osveženi izgled ga izdvaja iz ostatka ponude. To je zasluga novog prednjeg branika sa platinasto hromiranim dodacima, sjajno crne prednje maske i okvira svetala za maglu, hromiranih bočnih donjih spojlera u boji platine i nosača iste boje, crnih okvira prednjih i zadnjih svetala i zadnjeg branika sa platinasto hromiranim zaštitnim dodatkom na donjem delu. Isto tako Freemont Cross poseduje i 19-inčne petokrake „Hyper Black“ uglačane alu-felne.

xfiat-freemont-cross-1.jpg.pagespeed.ic.kj0qCWMk8ntY7FVky8fO

Izložbeni model je opremljen motorom 2.0 Multijet II 170 KS visokih performansi, u kombinaciji sa šestostepenim automatskim prenosom i aktivnim All-Wheel-Drive (AWD) pogonom na sva četiri točka. Standardni paket opreme je veoma impresivan i uključuje, na primer, satelitski navigator sa ekranom osetljivim na dodir dijagonale 8,4 inča, radiom sa prostorima za DVD i SD, Bluetooth, zadnju kameru za parkiranje i zvučni sistem Premium Alpine sa 6 zvučnika, pojačalo od 368 vati i sabvufer.

xfiat-freemont-cross-2.jpg.pagespeed.ic.yS6T8dgVNL9I794iSJpl

Sve ovo doprinosi tome da ova ekskluzivna verzija bude zaista jedinstvena. Isto tako, standardna oprema uključuje i električne, zagrevajuće i sklapajuće retrovizore, šest vazdušnih jastuka, osvetljene držače za šolje, Keyless Entry (ulazak bez ključa) i Keyless Go (pokretanje bez ključa) sa startnim dugmetom, kao i kontrole za podešavanje zvuka i brzine na volanu.

Štand kompanije Fiat

Inspirisan znakom „X“ novog Fiat krosovera, štand u Ženevi dočekuje javnost sa elegancijom i italijanskim ukusom. Centar predstavlja neke od modela 500X, okružene drugim vozilima – 500, Panda, Doblò, 500L i Freemont – gotovo kao simboličan zagrljaj novom članu porodice Fiat.

Postoji i prostor predviđen za neke od proizvoda brenda K-way koji koji su izloženi zajedno sa novom kolekcijom opreme koju je Mopar kreirao za novi Fiat 500X.

Premijera modela Fiat 500X sa automatskim prenosom sa dvostrukim kvačilom

Globalni debi novog modela 500X opremljenog inovativnim automatskim prenosom sa dvostrukim kvačilom koji omogućava stalni obrtni momenat i vuču bez gubitaka na snazi tokom menjanja brzina.

Dostupan u roku od nekoliko sledećih meseci u kombinaciji sa motorom 1.4 Turbo MultiAir II 140 KS i pogonom na prednje točkove, nova verzija ne samo što cilja na to da zadovolji potrebe za udobnošću i lakoćom upotrebe koja je tipična za automatski prenos, nego zajedno sa cenjenim dinamičkim osobinama modela 500X, njegova svrha je da postane referentna tačka u svojoj kategoriji po performansama i zadovoljstvu prilikom vožnje.

Sa tehničke strane, sistem se sastoji od dva automatska prenosa, jednog sa parnim brojem brzina, drugi sa paralelno pozicioniranim neparnim brojem brzina. Brzina se uspostavlja u jednom od ova dva, dok drugi nastavlja da pruža vuču sa drugom brzinom. Efektivna promena brzine se postiže modulacijom odgovarajućeg kvačila da bi se mogla garantovati konstantna vuča tokom celog manevra. Kvačila su „suvog“ tipa da bi se smanjuo uticaj na vozilo i koliko je moguće povećala efikasnost celog sistema.

Šestostepeni automatski prenos sa dvostrukim kvačilom komunicira sa svim ostalim elektronskim sistemima u vozilu. Za bolje performanse na putu, u zavisnosti od uslova vožnje i vozačevog stila, prenos konstantno „komunicira“ sa prekidačem za odabir režima „Mood Selector“ a time i sa sistemima za upravljanje i kočenje pored jedinice za kontrolu motora i sistema kontrole stabilnosti vozila.

Automatski prenos sa dva kvačila se može koristiti u automatskom ili sekvencijalnom režimu, u zavisnosti od toga da li vozač u tom trenutku traži udobniji ili sportskiji still vožnje; promene brzina mogu biti izvedene u sekvencijalnom načinu korišćenjem pozicija poluge menjača GORE i DOLE ili korišćenjem kontrola na upravljaču.

Ovaj inovativni pogonski agregat je kompletiran usvajanjem sistema Start&Stop, koji omogućava dodatno smanjenje potrošnje goriva i emisija CO2.

Prikaz modela Fiat 500 VINTAGE ’57

Model Fiat 500 VINTAGE ’57 koji odaje počast italijanskoj legendi iz 1957. godine izložen je u Ženevi u savremenoj interpretaciji nekih stilskih karakteristika koje su ga učinile poznatim tokom šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka. Počevši od pastelno plave boje tela automobila koja se savršeno uklapa sa belim krovom, spojlerom, antenom, štitnicima retrovizora kao i bele, hromirane, starinske, šesnaestoinčne alu-felne koje podsećaju na felne korišćene na istorijskom modelu 500.

Kako eksterijer, tako je i enterijer modela Fiat 500 VINTAGE’57 rezultat moderne reinterpretacije nekih posebnih aspekata istorijskog modela 500 što je demonstrirano korišćenjem belog i elegantnog tapacirunga u dve nijanse (starinski efekat) od Frau kože boje duvana, sa dodacima u obliku polumeseca (stilsko obeležje modela) u koži boje slonovače sa izvezenim znakom 500 boje duvana. Njegov starinski izgled je takođe naglašen istorijskim oznakama Fiat koje se mogu naći i na spoljašnjosti i na upravljaču.

Naravno, pored retro izgleda, model Fiat 500 VINTAGE’57 nudi najbolju tehnologiju, bezbednost i udobnost dostupnu danas. Ovo je demonstrirano manuelnom kontrolom klime, sistemom Blue&Me, CD+MP3 radiom, ABS sa EBD, 7 vazdušnih jastuka, sistemom Start&Stop, ESP u kompletu sa ASR/MSR, HBA i Hill Hold kontrolom. U zavisnosti od tržišta, biće razlike u ponuđenoj opremi, i standardnoj i dodatnoj, u cilju zadovoljavanja konkretnih potreba pojedinačnih država.

Stoga, kroz posebnu seriju VINTAGE’57, model 500 nastavlja da bude u centru pažnje, potvrđujući svoju poziciju legende napravljene u Italiji, i juče i danas u mogućnosti da ispuni očekivanja onih koji žele da se zabavljaju i idu bilo kuda za upravljačem automobila bogatog istorijom, emocijom i šarmom.

Štaviše, o nekima od predmeta koji su izvedeni iz kreativnosti italijanske posleratne industrije, kao što su model 500 ili Vespa, ne može se suditi samo na osnovu njihovog izgleda, niti oni predstavljaju samo dostignuće inženjerstva u kom forma služi svrsi. Oni su zapravo proizvodi moćne alhemije sa revolucionarnim dizajnom i konceptom koji redefinišu standardne referentne i poredbene tačke da bi se zauvek ukorenili u našem kolektivnom sećanju. Kada se ovo dogodi, velika dela se kreiraju u istoriji industrije. Fiat 500 je jedno od njih, priča koja se doživljava dva puta.

Prva je priča o velikom broju vlasnika automobila, obožavatelja i entuzijasta koji su promovisali sliku dobrog, pouzdanog i isplativog automobila ali koji su ga iznad svega uzvisili na nivo nečega što izražava deo njihovih života, nečega što proizvodi veselo i bezbrižno raspoloženje. Model 500 povezujemo sa sećanjima, dobrim prijateljima, prvom ljubavi, on budi slike pozitivne prošlosti koju bi, na ovaj ili onaj način, mnogo ljudi želelo da ponovo otkrije. Zapravo, dolazak modela 500 Dantea Đakoze, 4. jula 1957. godine, zatvorio je ciklus ponovnog rađanja nakon uništenja koje je doneo rat, okončavajući period radikalne obnove ponude kompanije Fiat, time započinjući ciklus uspeha tokom sledeće decenije, što je bio period koji se može smatrati jednim od najsjajnijih u stogodišnjoj istoriji brenda.

Paralela sa novim modelom 500 je očigledna – 2007. godine, zahvaljujući svojim stilskim i tehnološkim snagama, on je započeo novu eru brenda Fiat. Baš odavde, istorija se ponovo pokreće. Bilo bi previše prosto „smestiti“ fenomen novog modela 500 u granice običnog, nostalgičnog eksperimenta reinterpretacije. Cilj kompanije Fiat nije bio da se dizajnira auto koji „podseća“ na model 500, već da to ponovo „bude“ model 500. Zapravo, model iz 2007. godine oslikava originalni koncept forme i funkcionalnosti ne bi li prizvao, kao što je to ispravno u ovom slučaju, sva ona osećanja, sećanja i vrednosti koje sve te „legendarne“ stvari čine besmrtnim, uzdižući ih iznad restriktivne dimenzije kategorije. Pažljiviji pogled mora pre svega ukazati na inovacije koje je ovaj model po prvi put uveo na ovom proizvodnom nivou: to je prvi automobil u svojoj kategoriji koji je dobio 5 EuroNCAP zvezdica, prvi koji je uveo tako veliki broj modela, prvi koji je nudio sve Euro 5 motore, prvi koji je došao sa revolucionarnim dvocilindričnim motorim 0.9 Twin Air.

Proizvođen od 2007. godine u Poljskoj a od 2010. godine i u Toluki (Meksiko), Fiat 500 se prodaje u više od 100 država u svetu i čak je označio i povratak brenda Fiat u Sjedinjene Američke Države. Globalni model koji je do danas prešao cifru od 1,5 miliona registracija. Tajne njegovog svetskog uspeha zasigurno leže u sposobnosti kompanije Fiat da evoluira sa novim interpretacijama – od modela 500 Abarth (2008.) preko 500 GQ (2013) pa sve do najnovije verzije, 500 – Ron Arad Edition, nove ograničene verzije koja slavi zajednicu Fiat modela i jednog od najvažnijih međunarodnih dizajnera – ali isto tako i svoju sposobnost da istraži novu teritoriju, kreirajući dopadljivu i pristupačnu porodicu automobila koja garantuje maksimalni nivo izbora i upotrebe: rezultat toga su bili 500L (2012), 500L Trekking, 500L Living (2013) i najnoviji 500X (2014).

Prikaz modela Fiat Panda K-Way®

Novi Panda K-Way® ima svoj debi u Ženevi. Kreiran je u saradnji kompanije Fiat i jednog od najvećih brendova svakodnevne i moderne odeće za kišu. Zajedno po prvi put, ova dva poznata brenda imaju mnogo toga zajedničkog u svojim klasičnim, savremenim, tehnološkim, funkcionalnim, raznobojnim i inteligentnim proizvodima.

Dostupna od kraja aprila, nova verzija modela „Panda“ će stići u salone kompanije Fiat u Italiji tokom maja a potom će postepeno postajati dostupna na svim evropskim tržištima. Kreiran po uzoru na verziju „Easy“, ovo vozilo cilja uglavnom na mlade ljude i naročito je privlačno ženskim klijentima zahvaljujući svetskoj slavi brenda K-Way®. Njegove inovativne linije kao i izbor boja su neodoljivi kupcima koji su skloni urbanom stilu života.

Konkretno, osobine unutrašnjosti i spoljašnjosti su igra usklađivanja boja koje su simbol kompanije „K-Way®“ (žuta, narandžasta i plava) i elegantne boje titanijuma kojom su obojeni neki detalji poput prednje ploče sa znakom, uzdužnih ploča, štitnika za retrovizore i reljefni ukrasi sa strane, oba sa K-Way® nalepnicama kao i ratkapnama koje na sebi sadrže logo K-Way®.

Retrovizori i ratkapne su dostupni u četiri boje (žutoj, narandžastoj, plavoj i boji titanijuma) a telo je dostupno u šest boja – plavoj, beloj, crnoj, crvenoj, žutoj i narandžastoj. „Panda K-Way®“ nudi 20 mogućih kombinacija spoljašnjosti, mešanjem i uklapanjem boja i spoljašnjih elemenata (tela retrovizora i ratkapni).

U unutrašnjosti ćete odmah primetiti plavo/siva nijansirana sedišta od eko-kože sa K-Way® znakom vidljivim na prednjem sedištu. K-Way® logo se takođe pojavljuje na brendiranim sigurnosnim pojasevima i na plavim višeslojnim PVC patosnicama. Tradicija brenda vidi se i na plavoj komandnoj tabli i srebrnoj instrument tabli visokog sjaja. I poslednje, ali ne i manje bitno, prednja sedišta imaju dva džepa na naslonu opremljena sa „VISIBAG®“ reflektujućim prslukom – bezbednosnim pomagalom kreiranim ad hoc za Fiat od strane njegovog partnera, kompanije K-Way®.

Panda K-Way® će na početku biti dostupna sa benzinskim motorima 1.2 69 KS i 0.9 TwinAir (65 ili 85 KS) kao i sa motorom sa dvostrukim gorivom 0.9 TwinAir methane 80 KS i motorom 1.2 LPG 69 KS. Turbo dizel motor 1.3 Multijet će kasnije biti pridodat ponudi.

Postoje tri standardne verzije, koje uključuju: Blue&me sa kontrolama na upravljaču, CD/MP3 radio sa 6 zvučnika, ABS+BAS+EBD, prednje i zadnje naslone za glavu, 4 vazdušna jastuka (za vozača, suvozača i prozorski jastuci), GSI (indikator promene brzine), sistem Start&Stop (samo za motore tipa TwinAir i Multijet).

I na kraju, saradnja između kompanija Fiat i K-Way® će se nastaviti posebno licenciranim asortimanom dodatne opreme i proizvoda koje će javnost u Ženevi imati prilike prva da vidi, sa izložbom nekih prototipova ovih ekskluzivnih proizvoda.

O kompaniji K-Way®

Brend K-Way® je u posedu BasicNet SpA, kompanije koja takođe poseduje i Kappa®, Robe di Kappa®, Lanzera®, Jesus® Jeans, Superga®, AnziBesson® and Sabelt®, vodeće brendove odeće, obuće i opreme za sport i slobodne aktivnosti. BasicNet posluje širom sveta kroz mrežu licenciranih kompanija koja proizvode ili distribuiraju proizvode ovih brendova. BasicNet ih podržava istraživanjem i razvojem kao i uslugama industrijalizacije proizvoda i globalnog marketinga. Svi ovi poslovni procesi se odvijaju isključivo putem interneta, što čini BasicNet „kompanijom potpuno integrisanom u mrežu“. BasicNet, sa sedištem u Torinu, nalazi se na italijanskoj berzi od 1999. godine.

Prikaz modela Fiat Doblò Trekking

Premijeru će imati i model Doblò Trekking, koji će postati dostupan tokom narednih meseci, pozicioniran je kao idealno rešenje za one koji uglavnom voze po gradu ali žele da budu u mogućnosti da voze i po putevima sa slabom kontrolom dok uživaju u aktivnostima u prirodi. Ovo je zasluga ekskluzivnih terenskih karakteristika eksterijera, činjenice da model poseduje „Traction+“ kao i šasiju izdignutu za 10 mm.

Specijalna tehnologija novog modela zove se „Traction+“, inovativni sistem kontrole vuče koji poboljšava vuču vozila na teškim terenima sa lošom kontrolom, a pri tom ostaje jeftiniji izbor od terenca sa pogonom na sva četiri točka, garantujući optimalne performanse tokom pokretanja.

Eksterijer poseduje poseban reljefni ukras sa strane sa znakom “Trekking”, nove, dizajnirane 16-inčne alu-felne kao i nove prednje i zadnje branike, podignutu šasiju i donju zaštitu za motor koja omogućava bezbednu vožnju na neravnim putevima. Ova verzija takođe po prvi put predstavlja novu boju tela: Bronzo Magnetico.

Prepoznatljiv po braon boji koja je specifična za ovu verziju, enterijer oslikava rešenja verzije Lounge, ali sa nekoliko važnih izuzetaka: specifičnom bojom, novom varijantom instrument table ukrašene eko-kožom, novim sedištima od platna i eko kože sa duplim šavovima i novim panelima za vrata, takođe tapaciranim eko-kožom. Još jedna inovacija u verziji Trekking jeste veoma korisni „capucine“, otvoreni pregradak lociran visoko u centralnom i zadnjem delu vozila, koji je dostupan i iz prtljažnika i sa zadnjih sedišta. Dostupan na zahtev, dodaje se u pregradak standardno lociran pri vrhu vetrobranskog stakla.

Čitava ponuda je takođe obogaćena brojnim, praktičnim odeljcima za skladištenje – koji su sada i veći – kao što je pretinac sa usporenim otvaranjem, u koji može stati tablet dijagonale 10 inča ili panel na vratima koji ima prostora da u njega stanu 3 flaše i tablet u isto vreme. Ukratko, postoji zaista puno inteligentnih rešenja koja pomažu u optimizaciji upotrebe unutrašnjeg prostora, zadovoljavajući potrebe onih koji novi Doblò koriste sa porodicom i prijateljima.

Široka ponuda standardne opreme uključuje ESP sistem i funkciju Hill Holder, Traction+ kontrolu vuče, manuelnu kontrolu klime, svetla za maglu, pokretne retrovizore, prednji naslon za ruke, krutu zadnju policu koja se može premeštati, prednje i bočne vazdušne jastuke, ogledalo za praćenje zadnjeg sedišta, zatamnjeno staklo, posebne 16-inčne alu-felne, donju zaštitu motora, posebnu izdignutu visinu vešanja i gume za sva godišnja doba.

Na zahtev korisnika, Doblò Trekking može biti opremljen nekim korisnim uređajima kao što su zadnji senzori za parkiranje, tempomat, kožni upravljač sa kontrolama za radio, kožna obloga za kutiju menjača, krovni nosač i 5-inčni multimedijski sistem Uconnect sa navigacijom.

Ukratko, Trekking verzija je savršen izbor za prostor aktivne porodice, pravi „katalizator života“ koji svaku situaciju čini mogućom i jednostavnom za iskusiti: aktivan, živahan, fleksibilni prostor koji se može transformisati po potrebi.

Ovo je četvrta generacija modela Doblò sa potpuno novom spoljašnjošću i uređenjem unutrašnjosti koje je u mogućnosti da izrazi dinamičnost i osobenost svojim izraženijim oblicima i linijama. Tehnološka oprema je takođe obogaćena inovativnim sadržajima koji su prosti za upotrebu i koji čine vožnju modela Doblò zadovoljstvom za svakoga. Među najinteresantnijim sadržajima je multimedijski sistem Uconnect sa 5-inčnim ekranom u boji osetljivim na dodir koji, na zahtev, može da uključuje integrisanu navigaciju i digitalnu audio reprodukciju (DAB).

Prijatna okolina za one koji putuju, koji vole da provode vreme sa prijateljima ili za one koji ga izaberu kao partnera sa kojim će provesti slobodno vreme. Šta god da je vaš razlog za upotrebu ovog vozila, unutrašnji prostor novog modela Doblò je veoma prilagodljiv – što je uvek i bila jača strana ovog modela – do sedam sedišta, veliki prtljažnik koji je u vrhu u svojoj kategoriji (od 790 litara u standardnoj konfiguraciji i 3,200 litara sa spuštenim zadnjim sedištima), mnogo pregradaka i korisno, uvek standardno, podeljeno zadnje sedište (60/40).

Pored toga, novi Doblò garantuje najbolju upravljivost u svojoj kategoriji – između ostalog i zahvaljujući Bi-link vešanju, po čemu je jedinstven u svojoj kategoriji – i visok nivo raspoloženja u kolima zahvaljujući veoma svetloj, prostranoj kabini koja je odlično klimatizovana i akustična.

 

FIAT / AK Stojanov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *