Fiat Professional predstavio medijima glavne nove elemente modela Ducato za 2021. godinu

Fiat Professional je italijanskim i međunarodnim medijima (link) predstavio je model Novi Ducato, kompletirajući gamu modela zajedno sa modelom e-Ducato, prvim potpuno električnim Ducato. Tu čast je na veb-konferenciji u okviru turneje imala Kristina Bauerman – kuvarica sa Mišelinovom zvezdicom koja radi u jednom prestižnom restoranu u srcu Rima, u okrugu Trastavere – koja je podelila važnu priču o zahtevima i očekivanjima onih koji koriste svoja vozila u profesionalne svrhe. Pored nje, tu su bili i Erik Lafordž, direktor odeljenja za laka komercijalna vozila za prošireni region Evrope u kompaniji Stellantis, kao i nekoliko drugih menadžera kompanije Stellantis koji su takođe učestvovali u razvoju game za 2021.

Ducato puni 40 godina i proslavlja ovu godišnjicu kao lider na tržištu, s obzirom da je postao najprodavanije lako komercijalno vozilo u Evropi u 2020. godini sa više od 150.000 prodatih jedinica, što je povećanje od 8% u odnosu na 2019. godinu. Sa sposobnostima koje su već najbolje u klasi zahvaljujući najširoj gami na tržištu koja je „uvek usmerena napred“ (all-forward), novi Ducato za cilj ima ne samo da potvrdi svoju vodeću poziciju, već stremi i ka unapređenjima kako bi uvek bio spreman za svaku misiju i kako bi ispunio sve potrebe za terentim prevozom i mobilnošću svojih klijenata. Isti ti klijenti su uvek potvrđivali vođstvo ovog modela u pogledu efikasnosti, fleksibilnosti i stalnog razvoja, usmerenog ga iskorišćavanju prilika i suočavanjem sa novim izazovima na tržištu.

Izgled novog Ducata ostaje podjednako poznat i prijatan kao i uvek, ali sa dodatnim razvojem dinamičnom i elegantnog stila koji se može videti u dizajnu novih prednjih svetla, sa kompletnom LED tehnologijom visokih performansi. Svetla su podeljena u tri odeljka, najniži je posvećen LED svetlosnom vodiču, koji kreira svetlosni „potpis“ modela. Kao i uvek sa Ducato automobilima „stil je kombinovan sa funkcionalnošću“. Ne samo da tri centralna svetla dolaze sa haj-tek i modernim izgledom, takođe nude 30% više svetline od uobičajenih halogenih svetla. Konačno, gornji deo je posvećen indikatorskim svetlima, čiji stil je takođe osvežen tako da imaju LED svetlosni vodič sa klizećim prekidačem, čije dejstvo je vrlo cenjeno i često korišćeno u automobilama, a što je sada dostupno prvi put na komercijalnom vozilu. Osvežen spoljašnji izgled obuhvata veliku rešetku hladnjaka i novu zaštitu podvozja, a dodat je i novi, klasični FIAT znak koji naglašava da je model proizveo italijanski brend, u svojoj fabrici u Atesi. Kako bi se okončale intervencije u pogledu stila, predstavljena je potpuno nova boja – Lanzarote Grey, kao boja za prezentaciju modela, koja naglašava „avanturistički“ duh modela novi Ducato i koja je posebno posvećena klijentima u sektoru rekreacije.

Tehnologija i udobnost u kabini

Što se tiče enterijera, desila se prava „revolucija“ u kabini, usmerena ka unapređenju iskustva u automobilu i praktičnosti pri upotrebi: sistem Keyless Entry and Go – za zaključavanje i otključavanje kabine i vrata teretnog dela, i pokretanje motora bez ključa; električna parking kočnica koja oslobađa prostor u kabini i omogućava relokacije; Eat-and-Work sedište suvozača, koje je postao pogodan prostor za rad ili užinu; pregrada za punjenje mobilnih telefona bežičnim putem; dupli USB-A i USB-C portovi; utičnica od 230-V visoke voltaže; zagrejano vetrobransko staklo sa internim električnim otporom za brzo odmrzavanje. Novi dizajn enterijera je ukrašen redizajniranom tablom za instrumente i volanom, kao i sa novim menjačem, novim, funkcionalnijim i prostranijim panelima na vratima i automatskim kontrolama za klimatizaciju.

 

Sedišta imaju moderniji izgled, nove jastuke i nude više prostora i komfora; novo električno skretanje je standardni deo ponude u celoj gami i nudi preciznost i lakoću upravljanja u svim uslovima vožnje i tovara, zajedno sa volanom koji ima smanjen krug za okretanje, što naglašava vožnju nalik automobilu i iznova definiše koncept komfora u novoj Ducato kabini, zarad ergonomičnosti i kako bi se smanjio stres po vozača i putnike koji imaju sve veće radne obaveze.

Još jedna novost je potpuno digitalna konfiguracija internih instrumenata, zahvaljujući Full Digital Cockpit sistemu koji može da odmah i jasno pruži praktične informacije o putovanju ili obaveštenja – od 3D satelitske navigacije (satnav) do sistema za podršku pri vožnji, a nudi i veliku fleksibilnost, uključujući i opcije za rekonfiguraciju i interakciju sa Uconnect sistemom za informacije i zabavu. Vozilo zato može da se prilagodi zahtevima vozača na najbolji način. Pored svega toga, novi Uconnect povezan je sa ekranima veličine do 10,1”, s vrhunskim sistemom za satelitsku navigaciju uključujući TomTom 3D mape i ugrađeni bežični sistem Apple CarPlay/Android Auto. Ovi sistemi takođe pružaju pristup najčešće korišćenim funkcijama vozila na samo jedan dodir. Uconnect od 7” – takođe sa Apple CarPlay/Android Auto – kompletira ponudu.

Performanse

U pogledu performansi, nova Ducato porodica je potpuno osvežena, nude se motori razvijeni tako da budu u skladu sa Euro 6D-Final regulacijama i sirenjem dostupne ponude sa odobrenjem za Heavy-Duty (za teške uslove). Novi MultiJet 3 dizel motori, izgrađeni na novoj H3 Power arhitekturi koju je razvio Stellantis za brendom Fiat Professional, su sada u svojoj trećoj generaciji. Ime koje podseća na tri posebne karakteristike novih pogonskih jedinica: Visoka efikasnost, zahvaljujući smanjenoj težini (u korist tovarnog kapaciteta) i smanjena potrošnja i emisije CO2 za do 7% u poređenju sa prethodnom generacijom motora; Visoka izdržljivost, zahvaljujući pouzdanosti tokom više od 300.000 km, koja je obezbeđena njegovim industrijskim dizajnom i korišćenjem specifičnih komponenti; Visoka udobnost, koja je rezultat veće fleksibilnosti i manjeg nivoa buka u poređenju sa prethodnom generacijom motora. Razvoji u 3 temeljna aspekta u svetu komercijalnih vozila bez kompromisa u smislu snage ili performansi, dugotrajne snage i tradicije modela Ducato. Novi Ducato je dostupan u četiri nivoa snage sa dva sistema prenosa – 6-stepeni ručni sa 120, 140, 160 i 180 KS, i automatski sa veoma cenjenim „9Speed) automatskim menjačem, dostupnim u verzijama od 140, 160 i 180 KS. 6-stepeni ručni menjač je nov u modelima sa 120 i 140 KS, omogućavajući fluidnije menjanje brzine u poređenju sa prethodnim verzijama. Dostupni u tri najviša nivoa snage, Heavy-Duty gama sa ručnim i automatskim menjačem kompletira ponudu motora, zadržavajući isti obrtni moment kao i na lakim modelima, koji je već najbolji u klasi sa 450 Nm obrtnog momenta od najsnažnijeg motora. „Jedna misija, jedan motor“, sa ukupno 13 različitih kombinacija u gami, radi najboljeg prilagođavanja svim specifikacijama misije.

Kako bi se dodatno unapredilo upravljanje vozila, konvencionalni sistem upravljanja je zamenjen sa samoprilagođavajućim sistemom vožnje uz električno pomaganje, što čini parkiranje lakšim. U međuvremenu, tradicionalna „samo napred“ Ducato arhitektura nastavlja da isporučuje najbolji kapacitet tovara i radijus upravljanja, i generalnije, veću udobnost putnika i lakše utovaranje i istovaranje, delimično zahvaljujući samopodesivim vazdušnim ogibljenjem i prilagodljivim pragom za utovar.

Sistemi za bezbednost i pomoć pri vožnji

Sa ovom potpuno osveženom električnom arhitekturom, novi Ducato dodaje odličnu novu ponudu sistema za bezbednost i pomoć pri vožnji, sa ciljem unapređivanja iskustva vožnje i da se Ducato učini bezbednijim okruženjem za rad ili uživanje. U stvari, novi Ducato se reklamira kao prvi „veliki kombi“ sa autonomnom vožnjom 2. niovoa, nudeći ceo izbor naprednih sistema za pomoć pri vožnji (ADAS) i na putu i tokom parkiranja. Od ograničenja brzine do kontrole kočenja za neočekivane prepreke poput pešaka i biciklista, od prepoznavanja saobraćajnih znakova do nadzora pažnje vozača, sve do adaptivnog tempomata sa stani-kreni funkcijom, održavanja trake i „Traffic Jam“, koji održava aktivnu kontrolu nad putanjom vozila, uzimajući u obzir uslove u saobraćaju. Kombinovanje zadnja tri sistema omogućava novom modelu Ducato da postigne 2. nivo autonomne vožnje, gde vozilo pruža nezavisnu pomoć pri vožnji i tokom ubrzavanja i kočenja. Širokom izboru sistema za pomoć pri vožnji i parkiranju je dodat i digitalni centralni retrovizor, koji digitalno poboljšava i pruža pogled unazad umesto tog retrovizora, plus ESC sistem sa sistemom pomoći pri bočnom vetru, kontrolu stabilnosti prikolice i pomoć pri aktivnom parkiranju, koji je poluautonomni sistem pomoći za paralelno i parkiranje unazad.

Povezanost

Na kraju, ali ne i najmanje bitno, novi Ducato je najmoderniji u smislu povezanosti. Vrata ka ovom svetu je Uconnect sistem koji može biti unapređen na više načina: Uconnect™ usluge i FIAT aplikacija omogućavaju vam upravljanje i nadziranje vašeg vozila direktno sa vaših uređaja, gde god i kad god to poželite. Mnoge usluge su dostupne, počev od My Assistant, kako bi se osigurala bezbednost i pomoć pri putovanju, pružajući geolociranu podršku u slučaju nezgode ili kvara. Svakog meseca se šalje izveštaj o „zdravlju“ novog modela Ducato, sa preporukama o tome kako najbolje brinuti o vozilu.

My Remote nudi interakciju sa vozilom, čak i kada niste u njemu, za zaključavanje i otključavanje vrata, proveru lokacije i podešavanje upozorenja o brzini, lokaciji i terminima. Plus, ukoliko koristite glasovnog asistenta, možete slati uputstva vozilu direktno i primati informacije o statusu vozila, sve samo davanjem glasovne komande.

My Car je paket usluga za nadziranje zdravlja vašeg modela Ducato u svakom trenutku, uključujući nivo goriva, pritisak guma i odometar i za primanje direktnih obaveštenja o održavanju ili popravkama.

Korišćenjem sistema My Navigation, možete stići do bilo koje destinacije brzo i bez stresa, uz informacije o saobraćaju, vremenskim uslovima i radarima u realnom vremenu. Mape se uvek ažuriraju onlajn, bez potrebe da se ide u servis.

My Wi-Fi, sa dodatim Wi-Fi hotspotom, vam omogućava da povežete do 8 uređaja i koristite Amazon Alexa glasovnog asistenta u svom vozilu, na primer, da potražite i podesite destinaciju, slušate muziku koja se emituje uživo ili daljinski komunicirate sa kompatibilnim uređajima za automatizaciju kod kuće. My Alert paket je dostupan za upozorenja o pokušaju krađe i dobijanje podrške ukoliko vam je vozilo ukradeno.

Na kraju, ali ne i najmanje bitno, My Fleet Manager alatka se može koristiti da se pojednostavi korporativno upravljanje flotom uz maksimalnu efikasnost i bezbednost, zahvaljujući naprednim alatkama za nadzor, planiranje i analiziranje vaših vozila, kao i paket rešenja mobilnosti za vozila grupe Stellantis, koji nudi „Free2Move“.

 

FCA Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *