Goodyear predstavio UltraGrip 9 na NAVAK-u

Iako leto skoro da nismo ni osetili, jesen stiže za koji dan, a i za zimu se treba pripremiti. Na vreme o tome misle i proizvođači pneumatika jer se treba blagovremeno pripremiti za novu zimsku sezonu. Kompanija Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. upravo zbog toga je 16.09.2014. organizovala prezentaciju svog novog zimskog pneumatika, u centru NAVAK.

Prezentacija je organizovana pre svega za prodavce i servisere pneumatika iz Srbije i Makedonije. Zahvaljujući našem partneru, Auto servisu UNO, i predstavnik Garaža kluba je bio prisutan te vam možemo iz prve ruke preneti sva dešavanja i utiske.

Organizatori su se potrudili da i ovaj put sve odlično funkcioniše, a mnoge stvari su i poboljšane u odnosu na prethodni put kada smo se družili sa Goodyear-om. Prijavljivanje je teklo brzo i lako, tako da su gosti mogli međusobno da se pozdrave i proćaskaju pre početka programa.

01_prijave

Da bi ovaj događaj ostao u posebnom sećanju, svi gosti su imali mogućnost da se slikaju sa promoterkama Goodyear-a i na poklon dobiju fotografiju na kojoj se u pozadini vidi novi Goodyear UltraGrip 9 pneumatik, a sve to upakovano u jedan lep ram. Sa promoterkama se naravno slikao i zvanični prometer Dunlopa i specijalni gost na ovom događaju, Mikica Vesnić.

02_fotografisanja

U uvodnom delu, organizatori su pozdravili sve prisutne i upoznali ih sa važnim informacijama, rezultatima analiza i istraživanja tržišta Srbije. Između ostalog, najavljena je i prodajna akcija za pneumatik UltraGrip 9, u okviru koje će svaki kupac koji kupi četiri pneumatika biti nagrađen. Akcija će trajati od 15.10. do 15.11.2014. godine, pa ukoliko planirate da kupite zimske pneumatike, neka to bude u ovom periodu kako bi dobili poklon.

Naravno, prisutne je pozdravio i gospodin Mladen Alvirović, ispred NAVAK-a. I ovaj put smo se uverili da je sve u centru NAVAK odlično organizovano i da zaposleni vrlo profesionalno obavljaju svoj posao.

03_uvod

Pre odlaska na poligon, grupa u kojoj je bio i predstavnik Garaža kluba, prvo je posetila učionicu gde su prisutnima predstavljeni rezulatati analize tržišta u 6 zemalja zapadne i istočne Evrope. Ovde smo saznali puno zanimljivih informacija, kao npr. da prosečna žena vozač zna za samo dva proizvođača pneumatika, dok muški vozači u proseku znaju za pet proizvođača. Pitamo se koliko vozača zna razliku između letnjih i zimskih pneumatika i da li znaju zašto je bitno imati zimske pneumatike. Interesantan je i podatak da čak 30% vozača vozi zimske pneumatike tokom cele godine, a u Srbiji je taj procenat verovatno i veći.

Nakon učionice posetili smo mini laboratoriju gde su nam stručnjaci kompanije Goodyear prikazali kako je konstruisan UltraGrip 9, šta sve sadrži, a demonstrirana je i razlika između zimske i letnje smeše. Nakon ove demonstracije sasvim je jasno da je neophodno prilagoditi smešu ne samo za leto i zimu, već i za različite klimatske regione.

Da bi nam prikazali koliko zimska guma dobro drži, čak i na klizavoj podlozi, napravljena je mala demonstracija. Korišćeni su gumeni krugovi napravljeni od smeše koja se koristi za Eagle F1 Asymmetric 2 i smeše koja se koristi za novi UltraGrip 9. Pogledajte koja guma je pre popustila i kako se ponaša guma sa zimskom smešom na ovom testu.

za bolji kvalitet snimka podesite rezoluciju na 1080px

Još jedan test koji nam dokazuje da je zimska smeša vrlo bitna zbog niskih temperatura zimi. Naime, u rastvor koji ima približno  -70 stepeni, ubačeno je prvo parče gume napravljeno od letnje smeše. Posle par minuta na tako niskoj temperaturi, guma puca kao staklo. Dok guma napravljena od zimske smeše je i dalje elastična i ne lomi se. Pogledajte i pažljivo slušajte da čujete interesatnu priču o trkačkim gumama koje su za bacanje i pre nego stignu do trkališta, upravo jer su izložene ekstremno niskom tempraturama prilikom transporta.

za bolji kvalitet snimka podesite rezoluciju na 1080px

Potom se grupa preselila na poligon gde smo prvo imali priliku da isprobamo kočenje na klizavoj podlozi sa letnjim i zimskim pneumatikom. Kao i u laboratoriji, tako i na poligonu, poređenje je vršeno između Goodyear UltraGrip 9 i Eagle F1 Asymmetric 2, vrhunskog letnjeg pneumatika kompanije Goodyear. Test je vršen pri brzini od 40 km/h.

08_poligon1

Na snimku koji sledi videćete i sami kolika je razlika u dužini zaustavnog puta kada je letnji pneumatik na automobilu, a ta razlika se još više oseća kada ste u automobilu. Ono što je posebno bitno naglasiti je da sa povećanjem brzine se i zaustavni put rapidno produžuje, pa i ovaj put koristimo priliku da apelujemo na vozače da osim što na automobilu moraju imati adekvatne i ispravne pneumatike, moraju voditi i računa o brzini i poštovati ograničenja.

za bolji kvalitet snimka podesite rezoluciju na 1080px

Najzabavniji deo je došao na kraju. Svi učesnici su imali priliku i da se takmiče u vožnji određenom putanjom, ali između čunjeva. No, da bi takmičenje bilo zanimljivije, zadnji pneumatici su imali posebnu navlaku sa kojom su zadnji točkovi klizali kao na ledu.

Nije bilo vremena za probnu vožnju već su svi vozili iz prvog puta i bilo je vrlo zabavno, što se može videti i na snimku. Najbolji su imali prilike da još jednom ponove vožnju, a na kraju dana, najbrži su i nagrađeni.

za bolji kvalitet snimka podesite rezoluciju na 1080px

Nakon svega što smo čuli, videli i doživeli, nije teško zaključiti da je Goodyear napravio zaista odličan pneumatik za zimske uslove. UltraGrip se proizvodi više od 40 godina i konstatno unapređuje, a testovi su pokazali da je UltraGrip 9 u svemu nadmašio prethodnu generaciju, a u poređenju sa konkurentnim modelima, jedino je izjednačen po pitanju kočenja na suvom. Po svim ostalim parametrima ovaj pneumatik je bolji od konkurencije. Detaljnije o Goodyear UltraGrip 9 možete pročitati na zvaničnom sajtu.

Koristimo ovu priliku za poziv svim vozačima da posete svog vulkanizera i provere stanje pneumatika namenjenih za zimsku sezonu, te ukoliko je potrebno, na vreme obezbede nove pneumatike. Krajem oktobra biće velike gužve u prodavnicama i servisima, pa je bolje to obaviti na vreme, a sama zamena pneumatika može sačekati prigodan trenutak, zavisno od vremena.

Naši partneri, UNO i Subex vam stoje na usluzi, a ukoliko ste član Garaža kluba ostvarićete i popust na kupovinu i usluge.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *