Grupa Renault i konzorcijum VEOLIA & SOLVAY će zajedno reciklirati baterije električnih vozila

Grupa Renault, jedan od ključnih igrača na tržištu automobila, sa ponosom najavljuje početak saradnje sa kompanijom Veolia, svetskim predvodnikom u području optimizovanog upravljanja resursima i Solvayjem, vodećom naučnom kompanijom. Cilj ovog partnerstva je da se omogući kružna ekonomija metala od kojih su sačinjene baterije električnih vozila, i to recikliranjem po načelu „zatvorene petlje”.

Postojeći konzorcijum Veolia i Solvay je nastao u septembru 2020., a sada je dodatno ojačan pionirskim statusom i iskustvima Grupe Renault u području kružne ekonomije baterija električnih vozila na kraju životnog veka. Izuzetnoj komplementarnosti ove saradnje je doprinelo iskustvo kompanije Solvay u području hemijske ekstrakcije metala od kojih su sačinjene baterije kao i desetogodišnje iskustvo kompanije Veolia u području rastavljanja i recikliranja litijum-jonskih baterija hidrometalurškim postupcima.

S obzirom na to da bi se broj električnih vozila u svetu u ovoj dekadi trebao povećati sa 10 na više od 100 miliona*[1], strateški izazov je osigurati stalan i odgovoran pristup materijalima od kojih su izrađene baterije.

Upravo se zato novim partnerstvom nastoji uspostaviti siguran i održiv izvor nabavke strateškim metalima iz baterija, kao što su kobalt, nikal i litijum. Kako bi postigli zadati cilj, tri partnera će iskoristiti vlastite veštine i stručnost u svakom koraku lanca vrednosti, od prikupljanja baterija električnih vozila na kraju njihovog životnog veka do rastavljanja, ekstrakcije i prečišćavanja metala, kao i kroz poboljšanje postojećih mehaničkih i hidrometalurških postupaka reciklaže baterija. Upotrebom inovativne tehnologije koju su zajedno razvili Solvay i Veolia, strateški metali koji su do sada bili korišćeni samo za metaluršku primenu biće ekstrahovani i prečišćeni kako bi se postigla visoka čistoća i omogućila ponovna upotreba u novim baterijama. Takav sistem recikliranja u „zatvorenoj petlji” bi trebao da smanji emisiju ugljen-dioksida koju uzrokuje proizvodnja baterija budućih električnih vozila.

Tri partnera su već aktivno uključena u eksperimentalnu fazu koja uključuje uspostavljanje pokaznog postrojenja u Francuskoj u kojem će se sprovoditi ekstrakcija i prečišćavanje metala iz baterija električnih vozila na kraju njihovog životnog veka.

Luca de Meo, glavni direktor Grupe Renault, je izjavio: „Grupa Renault ima sveobuhvatan pristup kada je reč o životnom ciklusu baterije: popraviti originalne baterije kako bismo im našli novu svrhu, prenameniti ih u rešenja za skladištenje energije i uspostaviti sistem za prikupljanje i recikliranje baterija. Ponosni smo što novim partnerstvom sa Veoliom & Solvayjem možemo dodatno da osnažimo svoju predanost recikliranju baterija. Želimo da primenimo inovativna rešenja za recikliranje baterija koja će imati malu emisiju ugljen-dioksida i tako utrti put održivoj nabavci strateških materijala od kojih su sačinjene baterije, što je posebno važno u vremenu snažnog razvoja električne mobilnosti. Zajedno ćemo iskoristiti svoju snažnu prisutnost u čitavom lancu vrednosti električnih automobila u Evropi kako bismo zauzeli konkurentnu poziciju na tržištu materijala od kojih su sačinjene baterije i tako generirali dodatnu vrednost svojih proizvoda.“

Antoine Frérot, glavni direktor kompanije Veolia, je komentarisao: “S obzirom na sve veći broj ekoloških problema sa kojima se svet suočava, potrebna je hitna ekološka transformacija proizvodnih postupaka. Partnerstvo sa Grupom Renault će nam omogućiti da odemo korak dalje u stvaranju rešenja „zatvorene petlje” kako bismo očuvali prirodne resurse. To nam pokazuje da kompanije koje rade zajedno mogu smisliti i primeniti nova rešenja koja ne samo da doprinose očuvanju životne sredine, već i podstiču oporavak privrede.”

Ilham Kadri, glavni direktor Grupe Solvay, dodao je: „Ovaj konzorcijum je sjajan primer partnerstva u lancu vrednosti koji omogućava upotrebu metala iz baterija prema načelima kružne ekonomije.  Oduševljeni smo što se Grupa Renault pridružuje konzorcijumu i što je u nama prepoznala strateškog partnera u području zatvaranja reciklažne petlje, prikupljanja osnovnih resursa za recikliranje i ponovne upotrebe pročišćenih metala u novom životnom ciklusu baterije. Ovaj projekat pokazuje kako ćemo uz pomoć putokaza održivosti Solvay One Planet do 2030. godine više nego udvostručiti prihode ostvarene uz pomoć kružne ekonomije.”

[1] Za izvor kliknite ovde

 

Renault Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *