Kako napuniti akumulator na automobilu?

Akumulator obezbeđuje snagu za rad motora i električnih sistema u automobilu. Vremenom, on se može isprazniti i tada mu je neophodno punjenje. Ispražnjen akumulator na vašem automobilu može biti veoma frustrirajuće iskustvo, posebno kada ste u žurbi.

Na svu sreću, punjenje akumulatora je jednostavan proces koji se može obaviti u svega nekoliko koraka. U nastavku teksta pročitajte savete o tome kako puniti akumulator i održavati ga u radnom stanju.

Kada je potrebno punjenje akumulatora?

Pre svega, kako uopšte da prepoznate kada vam je neophodan punjač za akumulator?

Postoje određeni simptomi koji mogu da ukažu da se akumulator prazni i da bi trebalo što pre da bude napunjen.

Problemi sa startovanjem su jedan od najčešćih simptoma da je vaš akumulator slabo napunjen. Ukoliko se motor automobila teško pali, ili je potpuno nemoguće upaliti ga, to može biti prvi ukazatelj na problem sa akumulatorom.

Smanjena snaga je još jedan od znakova da je vreme da napunite svoj akumulator. Ako primetite smanjenu snagu pri paljenju svetla ili korišćenju drugih električnih sistema, verovatno je vreme za punjenje.

Obratite pažnju i na starost akumulatora. Oni su projektovani da traju od dve do četiri godine, što zavisi od kvaliteta i redovnog korišćenja. U slučaju da je prošlo više od četiri godine otkako ste ga kupili, možda bi trebalo da ga zamenite.

Kako napuniti akumulator?

Postoje dva načina za obavljanje ovog procesa održavanja akumulatorana vozilu i van vozila. Međutim, veoma je važno da ukoliko utvrdite da je došlo do smrzavanja baterije, pre samog punjenja obavite topljenje na sobnoj temperaturi.

Kod punjenja na vozilu, potrebno je skinuti negativnu klemu zarad bezbednosti po vaš automobil. Takođe, ukoliko je usled dugotrajnog neodržavanja došlo do stvaranja korozije, poželjno je i čišćenje.

Kada se radi o punjenju van vozila, potrebno je skinuti akumulator i utvrditi da li je punjač uključen ili isključen. Crveni kabl punjača za akumulatore povezuje se na plus pol, dok crni kabl ide na minus pol baterije.

Kojim uređajem je najbolje dopuniti akumulator?

Idealna opcija je da koristite pametni uređaj za dopunu energije baterije, jer oni sami mogu prepoznati kada je akumulator dopunjen i prestaju sa radom. Ovako se sprečava prepunjavanje i gubitak elektrolita.

Sa druge strane, kod običnih uređaja je potrebno podesiti način punjenja i izabrati početnu struju punjenja. Preporuka je svakako da se akumulator puni sporije, a struja punjenja se može izračunati deljenjem kapaciteta akumulatora sa 20.

Važno je napomenuti da se akumulator priključuje ili isključuje na ispravljač dok on nije uključen u mrežni napon. Razlog je što se prilikom spajanja krokodil štipaljki obično javlja iskrenje, što može dovesti do eksplozije. Zbog toga, ukoliko niste dovoljno kompetentni, najbolje je da se obratite stručnjacima.

Koliko vremena je potrebno za punjenje akumulatora?

Vreme potrebno za punjenje akumulatora može varirati, u zavisnosti od veličine i stanja samog akumulatora. Svakako, ukoliko koristite punjač, proverite uputstva za vreme punjenja navedena uz njega.

Univerzalna formula za izračunavanje vremena punjenja akumulatora je:

  • struja X vreme = amper sati / 3A x 10h = 30Ah

Što znači da, ukoliko akumulator punite 10 sati strujom od snage 3 ampera, prema ovoj formuli, snaga ubačene energije će biti 30Ah. Ali, kako dolazi do porasta napona, struja se smanjuje, te se može zaključiti da dopuna struje tokom svih 10 sati nije iznosila 3A u svakom trenutku.

Kako znati da li je akumulator uspešno napunjen?

Kada se baterija optimalno napuni, potrebno je isključiti uređaj za dopunu energije sa akumulatora. Zatim, sledi čišćenje i priključivanje na auto. Uključivanjem farova na 3 do 5 minuta ćete ukloniti površinsko naelektrisanje.

Test provere koji možete odraditi sami jeste da upalite sve farove i druge potrošaće prilikom paljenja motora i gledate da li se smanjuje intenzitet svetla. Isto tako, ukoliko posedujete dodatnu opremu, test možete uraditi pomoću testera provodljivosti, opterećenja i drugih.

Instrukcije za bezbedno punjenje akumulatora

  • Nakon svakog pražnjenja, napunite svoj akumulator do kraja što je pre moguće;
  • Obavezno proverite da li ste odabrali pravi punjač za vaš akumulator;
  • Najbolje je da koristite one sa opcijom automatskog isključivanja;
  • Nikada nemojte puniti akumulator koji je smrznut ili čija je temperatura viša od 45 stepeni, posebno kako biste sačuvali akumulator tokom letnjih vrućina;
  • Pozitivan pol akumulatora spajajte sa pozitivnim polom punjača, a negativan pol akumulatora sa negativnim polom punjača;
  • Nemojte uključivati punjač dok akumulator ne bude spojen do kraja;
  • Po završetku punjenja, najpre isključite punjač;
  • Ukoliko se akumulator zagreje ili počne da ističe kiselina, odmah prekinite sa punjenjem;
  • Obezbedite dobru ventilaciju tokom punjenja.

Proces punjenja akumulatora na automobilu je jednostavan proces koji možete da uradite sami kod kuće ukoliko imate neophodnu opremu. Ipak, ukoliko niste sigurni kako to da uradite, uvek je sigurno da se obratite profesionalcima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *