Kia prošle godine u Evropi s rekordnim tržišnim udelom od 4,8% Po

Po najnovijim podacima koje je objavilo Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) Kia je u 2022. godini u Evropi (Kia ovde ubraja zemlje članice EU, EFTA i Ujedinjeno kraljevstvo) dostigla novi rekordni tržišni udeo koji je iznosio 4,8 % od svih prodatih putničkih vozila na tržištu. To je povećanje od 7,9 posto u odnosu na dosadašnji rekordni udeo ovog brenda koji je u 2021. iznosio 4,3 %.

Kia prošle godine u Evropi prodala 542.423 vozila, 7,9 % više nego u 2021. godini
Prodaja vozila Kia na tržištima EU, EFTA i Ujedinjenog kraljevstva se povećala na 542.423 vozila, što je rast od 7,9 posto u odnosu na 2021. godinu kada je bilo prodatih 502.677 vozila.

Evropsko tržište automobila se prošle godine smanjilo za 4,1 %
Kijin rast suprotan je od evropskog tržišta putničkih vozila na kom se broj prvi put registrovanih vozila u 2022. smanjio za 4,1 %.

Trećinu Kijine prodaje predstavljaju njeni elektrifikovani modeli
Na Kijinu prodaju pozitivno je uticala rastuća potražnja za njenim elektrifikovanim modelima koji su prošle godine predstavljali skoro trećinu njene prodaje u Evropi – 30,9 % (176.149 vozila).

Prošle godine je Kia zabeležila i više značajnih dostignuća širom Evrope. U Ujedinjenom kraljevstvu je ovaj najstariji južnokorejski automobilski brend ostvario rekordan tržišni udeo od 6,2 posto i prvi put premašio 100.000 prodatih vozila. Impresivni, rekordni tržišni udeli zabeleženi su i u Poljskoj (8 %) i Španiji (7,8 %), dok je Kia u Holandiji postala najprodavaniji brend automobila (9,7 %). Pored toga je Kia sada među tri najprodavanija brenda u Hrvatskoj, Finskoj, Islandu, Poljskoj, Slovačkoj, Španiji i Švedskoj.

Ceed je sa svoje četiri varijante karoserije bio najprodavaniji model Kije u Evropi (137.347 prvi put registrovanih primeraka). Rasla je i prodaja Sportage-a (136.293 prodata primerka), dok je Niro sa 80.461 prodatim primerkom bio treći najprodavaniji model Kije u 2022. godini.

Jason Jeong, predsednik Kia Europe, rekao je: “Za Kiju je 2022. bila još jedna vrlo uspešna godina. Ostvarili smo najveći tržišni udeo dosad, a naša sve veća ponuda elektrifikovanih modela osvojila je više nagrada i priznanja. EV6 je već na početku godine osvojio titulu evropski auto godine, što je bilo prvi put za bilo kog proizvođača iz Južne Koreje, a ove godine blizu je bio Niro, koji je bio finalista izbora za 2023. godinu”

Pored nagrade za evropski auto godine za model EV6 Kia je prošle godine dobila brojne nagrade:

  • (UK) Kia EV6: ‘auto godine’ – What Car?
  • (Francuska) Kia EV6: ‘porodični SUV’ i ‘krosover’ – Trophée de L’argus
  • (Evropa) Kia EV6: Red Dot Design ‘najbolji od najboljih’ u kategoriji inovativnih proizvoda
  • (Nemačka) Kia Niro EV: ‘zlatni volan’ – Auto Bild
  • (Španija) Kia Sportage: ‘auto godine’ – ABC
  • (Grčka) Kia Sportage: ‘grčki auto godine’ – institut Auto godine
  • (UK): Kia: ‘proizvođač godine’ – magazin Top Gear

U 2023. godini Kia će ubrzati sprovođenje svoje strategije fokusirane na klijente kako bi postala vodeći pružalac rešenja pametne mobilnosti. Prošle godine je korejski gigant unapredio svoju proizvodnju i isporuke u Evropi kako bi postao još otporniji na prelomne svetske događaje i sposoban za ispunjavanje ekoloških obećanja. Te promene poduprte redovnim isporukama kritičnih komponenti Kiji će omogućiti ispunjavanje daljeg povećanja tražnje i smanjiti rokove isporuke.

 

KIA Motors

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *