Kia u 2014. u Evropi proizvela više vozila nego ikada ranije

Kia Motors Slovakia je u 2014. godini oborila svoj evropski proizvodni rekord, jer je proizvela više od 323.000 vozila (3% više nego u 2013.). Osim toga u ovoj slovačkoj fabrici u Žilini su proizveli i 493.000 motora, što takođe predstavlja novo rekordno dostignuće.

„Najčešći posetilac proizvodne trake“ bio je sportski terenac Sportage, čija proizvodnja je predstavljala čak 55 odsto ukupne proizvodnje u ovoj fabrici. Model cee’d (hatchback, kupe i karavan) predstavljao je 36 posto, a manji monovolumen Venga preostalih 9 odsto.

Zilina 2014 record production -1 (Medium)

Najveće tržište za žilinsku fabriku i dalje ostaje Rusija (18%), a slede Velika Britanija (13%),  Nemačka (9%), Italija (6%) i Španija (6%).

Skoro pola od ukupno 493.000 proizvedenih motora u 2014. otišlo je sestrinskom Hyundaiju, koji ima fabriku u Češkoj. Najtraženiji je bio 1,6-litarski benzinski motor (22% od svih proizvedenih motora), a i inače su benzinski motori bili malo popularniji od dizelskih.

Zilina 2014 record production - 2 (Medium)

“Veoma sam ponosan na izvanredne proizvodne rezultate. Istovremeno možemo potvrditi da smo vodeća fabrika u celoj grupaciji Hyundai Motor Group. Iskreno se želim zahvaliti baš svim zaposlenim za njihov rad i veliki entuzijazam. Verujem da ćemo ove godine, zahvaljujući novim modelima, koje ćemo predstaviti strankama, ponovo iskoristiti sve naše proizvodne kapacitete,“ rekao je povodom ovog uspeha Eek-Hee Lee, predsednik i direktor Kia Motors Slovakia.

 

Kia Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *