Lein Racing najbolji u Rijeci

Srpski automobilistički klub Lein racing prvog dana trkačkog vikenda u Hrvatskoj prosto je pomeo trkačku konkurenciju iz regiona. Ekipa u sastavu Milovan Mikica Vesnić i Mladen Lalušić jednostavno nije imala dostojnog konkurenta ni u sprint ni u endurance trci koje su vožene danas pa je tim zabeležio nove vredne bodove u okviru šampionata centralne Evrope.

Još počev od kvalifikacionih vožnji voženih u prepodnevnim satima bilo je jasno da su srpski automobilisti jednostavno nepobedivi i da ih samo tehnički kvar može odvojiti od najvišeg stepenika pobedničkog postolja. U prvoj sprint trci Milovan Vesnić je od samog starta sa pol pozicije poveo trku i rutinski prošao kroz cilj kao prvoplasirani ispred timskog kolege Mladena Lalušića i još jednog vozača iz Srbije, Nemanje Milovanovića, koji je upotpunio dominaciju naših automobilista. U endurance trci od jednog sata ponovila se slična situacija. Ovoga puta u tandemu Leinovi vozači su za čitav krug iza sebe ostavili vozače Lema racinga, slovenačkog tima koji se takmiči i u prestižnom ETCC-u. Kao kuriozitet moramo istaći da su iza Vesnića i Lalušića trku završili i ljuti profesionalci iz Italije, Fillipea Draconea i Jacoba Baratta ok kojih je ovaj prvi svetskoj automobilističkoj sceni kao učesnik američke Indy car serije.

grobnik

Milovan Vesnić nije krio zadovoljstvo nakon završenih trka u Rijeci – “Šta reći više od onoga što pokaziju sami rezultati. Od direktnih konkurenata u istim automobilima bili smo brži i po nekoliko sekundi na kvalifikacijama, bili smo brži od Radical prototipa iz klase D5, konkurente sa Seatima nakon sat vremena vožnje ostavili smo iza sebe za gotovo dva kruga. Moram biti zadovoljan onim što kao ekipa pokazujemo i kako napredujemo. Pohvale i interesovanje za naš rad od strane direktnih konkurenata još su jedan dokaz da idemo u pravom smeru. Gledajući sa strane i po postignutim rezultatima sve izgleda veoma lako ali iza nas je težak rad koji daje rezultate.”

grobnik-2

I mladi novosadski as Mladen Lalušić ima slično viđenje situacije – “Drugim mestom u sprintu i prvim u endjuransu sam naravno zadovoljan. Mogu se pohvaliti i najboljim vremenom kruga u sprint trci. Vremenski uslovi kombinovani sa stanjem asfalta na Grobniku svim takmičarima su zadavali velike glavobolje. I sam sam imao problema sa pneumaticima ali sam srećom priveo obe trku kraju gotovo na žicama. Prvi put se takmičim u Rijeci i verujem da ću sutra biti još bolji.”

Prema pokazanom tempu od subote ništa se drugo nije ni moglo očekivati nego da novosadski Lein ponovi rezultat od juče. Redosled naših vozača je potpuno isti a do petog trijumfa u sezoni šampionata centralne Evrope stigao je Milovan Mikica Vesnić ispred Mladena Lalušića pa se tako i po treći put za dva dana srpska himna orila grobničkim poljem pored Rijeke.

grobnik

Sliku od juče pokvarilo je jedino odustajanje slovenačkog Lema racinga od daljeg “nadigravanja” sa srpskim dvojcem. U razloge nećemo ulaziti ali je to u mnogo čemu pokvarilo samo trku koju su Vesnić i Lalušić završili od starta do cilja gotovo u formaciji bez prave konkurencije. Nedostatak trkačkog uzbuđenja prokomentarisao je Lalušić – “Ponovo smo vozili jedan jači trening. Naš tim, automobili i mi vozači na daleko smo većem nivou neko što je CEZ trenutno. Nastupamo najviše sponzora radi ali za više sa pravom očekujemo da iza nas kao srpskog tima sposobnog za vrhunske domete stane pre svega država, lokalne vlasti i na kraju kompanije koje bi sigurno imale interesa da branimo njihove boje. Želimo da nastupamo u ETCC-u, TCR-u i lokalnim serijama gde rezultati imaju veću vrednost, pre svega za mene lično kao vozača. Meni je iskreno rečeno mnogo draže peto mesto u ETCC-u nego bilo koje u CEZ-u. Na savezima zemalja članica je da tu situaciju preokrenu ili će izgubiti još jedan veliki tim iz ove serije.”

grobnik-6

I sam Vesnić je potvrdio da je ovo pre svega samo dobar trening za ekipu – “Jednostavno smo toliko superiorni da nam je ovo jedinstvena prilika da u trkačkim uslovima isprobamo kombinacije setapa i izdržljivost nekih komponenti. Realno smo davno prevazišli CEZ ali za dalje nam je potrebno mnogo više novca. Sve ostalo jednostavno posedujemo. I automobile i vozače i znanje. Ja sam lično zadovoljan postignutim vremenima na treninzima i ponašanjem automobila u trci. To je osnova koju želim da nadgrađujem i primenim u nekim drugim serijama koje ćemo nadam se uskoro voziti.” – poručio je trofejni automobilista iz Užica.

Lein racing kao svoj sledeći nastup planira trku na Slovakiaringu, takođe u okviru CEZ-a, koja se vozi od 19-21. avgusta.

 

Lein Racing PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *