Najbolja alternativa: Opelova LPG i CNG flota

Ona su štedljiva, čista i ekstremno ekonomična: vozila sa alternativnim LPG i CNG gorivima. Iz tog razloga, Opel kontinuirano proširuje svoj portfolio dostupnih modela koji koriste LPG (tečni naftni gas). Novo pojačanje LPG floti je nova Opel Corsa.

Trenutno je dostupno dvanaest LPG modela. Pored njih, Opel u ponudu stavlja tri „ekološka“ CNG (komprimovani prirodni gas) modela. Važna prednost prilikom kupovine jednog od ovih vozila je: Svi pogoni, bez obzira da li se radi o LPG ili CNG, razvijeni su kompletno od strane Opela.

Opel LPG

„Energetska efikasnost i redukcija CO2 su od izuzetne važnosti za nas i našu proizvodnu gamu“, kaže Peter Kristijan Kispert (Peter Christian Küspert), potpredsednik Prodaje i postprodaje Opel grupe. „Opel ima širok spektar LPG i CNG vozila, i može da ponudi istinske alternative, koji god da su zahtevi u pitanju. Vozila ne samo da samo da su ekološki podobna, ona su posebno ekonomična i pogodna za svakodnevnu eksploataciju.“

LPG: Ekološki podoban, stabilne cene i široko dostupan

Tečni naftni gas je već sada ekstremno popularan zbog svojih brojnih prednosti. Na početku 2015., oko 500.000 takvih vozila je registrovano u Nemačkoj, što zapravo i ne čudi, uzimajući u obzir da je država Nemačka dosledna u održavanju poreskih olakšica za LPG vozila, minimalno do 2018. Tečni naftni gas je trenutno dostupan na 7.000 benzinskih stanica u Nemačkoj i više od 35.000 širom Evrope. Sem što se to pozitivno odražava na džepove vozača, doprinosi i zaštiti životne sredine. LPG vozila sa mešavinom butana i propana, emituju do 15 odsto manje ugljen-dioksida i do 80 odsto manje azotnih oksida nego automobili pogonjeni konvencionalnim gorivom.

Zafira Tourer CNG

Minimalni troškovi, maksimalna fleksibilnost sa LPG modelima

Opel trenutno nudi najveći LPG portfolio u odnosu na bilo kojeg drugog nemačkog proizvođača, koji se sastoji od 12 modela, a oni su: ADAM, Corsa (sa troje i petoro vrata), Meriva, Astra (hečbek, sedan i Sports Tourer karavan), Mokka, Zafira Tourer i Insignia (sedan, hečbek i Sports Tourer karavan).

Opel ADAM uživa u velikoj popularnosti, a to se odnosi i na 1.4 sa 64 kW/87 ks LPG ecoFLEX. Sa emisijom od samo 108 grama CO2 po kilometru (6,6 litara tečnog gasa na 100 km u kombinovanom ciklusu) kada se kao gorivo koristi LPG, ADAM ulazi u B kategoriju efikasnosti u Nemačkoj. Alternativni šampion personalizacije je dostupan od 12.340 evra.

Nova Opel Corsa 1.4 LPG ecoFLEX sa 66 kW/90 ks troši samo 6,9 litara tečnog naftnog gasa na 100 pređenih kilometara u kombinovanom ciklusu, u isto vreme emitujući 113 grama CO2 po kilometru, što je oko 13 odsto manje ugljen-dioksida nego kada se kao gorivo troši benzin. Baš kao i kod ADAMa, autonomija i potrošnja se mogu odvojeno očitavati za LPG i benzin, kao i kombinovano preko putnog računara. LPG Corsa sa troje vrata je dostupna po atraktivnoj ceni od 12.810 evra, dok se verzija sa petoro vrata može naručiti za 13.110 evra.

Corsa LPG

Meriva 1.4 LPG ecoFLEX dolazi sa motorom od 88 kW/120 ks i potrošnjom tečnog naftnog gasa od 7,3 l na 100 pređenih kilometara, što je ekvivalentno emisiji CO2 od 119 grama po kilometru. Meriva može da pokrije distance dužine do 500 km sa jednim rezervoarom tečnog naftnog gasa. U kombinaciji sa punim rezervoarom benzina, vozna autonomija se povećava na do 1.350 km. Cena Merive Drive! je 13.910 evra.

Meriva LPG

Sa motorom od 103 kW/140 ks, emisijom CO2 od 124 grama po kilometru i 7,7 l tečnog naftnog gasa na 100 kilometara, Opel Mokka sa alternativnim pogonom je u isto vreme ekološki podobna i veoma ekonomična. Verzija sa pogonom na prednje točkove ima autonomiju vožnje na tečni naftni gas od 400 km. Mokka sa mogućnošću korišćenja alternativnog goriva košta počev od 20.900 evra.

Mokka

Astra 1.4 LPG ecoFLEX je dostupna u hečbek, sedan i Sports Tourer verzijama. Opremljene motorom sa 103 kW/140 ks, i sedan i hečbek varijante troše 7,2 litre tečnog naftnog gasa na 100 pređenih kilometara i emituju 117 grama CO2 po pređenom kiometru. Sports Tourer troši 7,3 tečnog naftnog gasa na 100 kilometara, što je ekvivalentno emisiji CO2 od 119 g po pređenom kilometru. Startujući od 21.840 evra, Astra LPG poseduje voznu autonomiju čisto na LPG od 480 km, dok u kombinaciji sa benzinskim pogonom može da prevali čak 1.400 km do sledeće benzinske stanice.Cena Astre 5 vrata 1.4 LPG je 15.080 evra.

Astra Tourer

Insignia 1.4 LPG ecoFLEX je dostupna u tri karoserijske varijante – kao sedan sa četvoro vrata, hečbek sa petoro vrata i Sports Tourer karavan. Insignia Sports Tourer 1.4 LPG ecoFLEX kombinuje dobre performanse i ekološku vožnju. Opremljena motorom sa 103 kW/140 ks, emituje samo 129 grama CO2 po pređenom kilometru (7,9 litara na 100 km) i poseduje voznu autonomiju do 500 km u LPG režimu. Kada koristi i benzin, može da pređe impresivnih 1.700 km do sledećeg točenja goriva. Sedan troši 7,6 litara LPG tečnog naftnog gasa na 100 km (124g/km CO2)*. Cena Insignia 4 vrata 1.4 LPG je 19.750 evra.

Insignia LPG

Opel Zafira Tourer 1.4 LPG ecoFLEX zaokružuje aktuelni Opelov LPG portfolio. Motor sa 103 kW/140 ks u ovom fleksibilnom i komfornom vanu omogućava obavljanje svih zadataka uz emisiju od 139 grama CO2 po pređenom kilometru, uz potrošnju od 8,6 litara na 100 pređenih kilometara, naravno uz korišćenje LPG-a.* Cena Zafire Tourer 1.4 LPG je 19.660 evra.

Ekološka tehnologija: Opel daje poverenje CNG pogonu

Opelovi CNG ecoFLEX motori su optimizovani za upotrebu prirodnog komprimovanog gasa, biogasa ili bilo koje mešavine ova dva gasa. Prirodni gas i biogas su mnogo jeftiniji od benzina ili dizela. Pored toga, Vlada Nemačke se obavezala na davanje poreskih olakšica za prirodni gas do 2018., na taj način stimulišući ekološku svet. Vozila pogonjena CNG-om emituju do 25 odsto manje CO2 i do 80 odsto manje NOx, bez prisustva benzena i čestica čađi.

Aktuelna Opelova CNG ecoFLEX ponuda se sastoji od tri vozila. Combo Van 1.4 CNG Turbo ecoFLEX je dostupan u putničkoj i komercijalnoj varijanti. Motor od 88 kW/120 ks troši samo 4,9 kilograma prirodnog gasa na 100 kilometara, što je ekvivalentno emisiji CO2 od 134 grama po pređenom kilometru. Dostavni model sa dugim međuosovinskim rastojanjem može biti opremljen dodatnim rezervoarom za gas. Ovo povećava voznu autonomiju CNG pogona sa 325 na 450 km. Opel Combo sa CNG pogonom startuje od 12.870 evra bez pdv-a.

Opel-Combo-

Zafira Tourer takođe može da se naruči u CNG varijanti. Reč je o Zafiri Tourer 1.6 CNG ecoFLEX sa opcionih sedam sedišta, koja takođe može biti efikasna i ekološki podobna. Turbo motor isporučuje 110 kW/150 ks. Sa potrošnjom od samo 4,7 kilograma (7,2 m³) prirodnog zemnog gasa na 100 pređenih kilometara u kombinovanom ciklusu, Zafira Tourer 1.6 CNG ecoFLEX emituje samo 129 g/km CO2.

Zafira CNG (2)

Instalacija LPG i CNG uređaja: donosi uštedu prostora, bezbedna je i sa garancijom

Sve LPG i CNG verzije (izuzev Comboa) su kreirane direktno od strane Opela, tako da je bezbednost igrala posebno važnu ulogu tokom razvoja. Opel je sproveo specijalne „kreš“ testove za rezervoare i dodatne komponente koje se nalaze u zonama zaštićenim od sudara, perfektno ih integrišući u bezbednu strukturu vozila. S obzirom da su gasni rezervoari instalirani u kućište rezervnog točka ili ispod poda vozila, svakodnevna upotrebljivost i izdašni prtljažni prostor vozila su zadržani. Kupci svoja LPG ili CNG vozila dobijaju sa modernom tehnologijom i tipičnim Opelovim standardima kada su u pitanju naknadni radovi na automobilu, uključujući dugotrajnost, garanciju proizvođača i maksimalnu bezbednost.

* sa pneumaticima smanjenog otpora kotrljanja
* cene u Srbiji po trenutnom cenovniku

 

Opel Srbija PR

2 thoughts on “Najbolja alternativa: Opelova LPG i CNG flota

    1. Poštovani, tekst je objavljen 2015. godine. Nismo upućeni da li je došlo do nekih promena. Najbolje da se obratite nekom od Opelovih dilera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *