Napravljen u Evropi: inovativni novi Kia Ceed


Sportski novi izgled za Kijinog predstavnika u C segmentu

Kia Motors je nedavno razotkrila novog Ceeda, koji će se javnosti premijerno predstaviti na salonu automobila u Ženevi. Novi Ceed – dizajniran, razvijen i napravljen u Evropi – u svojoj 3. generaciji zahvaljujući inovativnim tehnologijama, zrelim i sportskim novim izgledom i odazivnijom vožnjom jača Kijinu prisutnost u C segmentu.

Promenjeno ime: cee’d je postao Ceed

Od prve generacije cee’da, kojeg su u Kijinoj fabrici u Slovačkoj počeli proizvoditi u decembru 2006., do sada su ih napravili više od 1,28 miliona. Novi oblik imena – cee’d je postao Ceed – jača njegovu reputaciju vozila iz Evropske zajednice (engl. Community of Europe) sa evropskim dizajnom (engl. European Design). Od 2012. su proizveli više od 640.000 primeraka postojeće generacije modela. U svojoj trećoj generaciji Kia od novog Ceeda očekuje još veći prodajni udeo.

Kao i njegovi prethodnici i novi model je dizajniran, razvijen i koncipiran u Frankfurtu, u Kijinom centru za dizajn, razvoj proizvoda, istraživanja i razvoj. Proizvodiće se u Kijinoj fabrici u slovačkom gradu Žilina, gde pored postojećeg cee’da proizvode i modele Sportage i Venga. Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, kaže: “Kia Ceed je već više od decenije ključni model Kijinog neprestanog rasta u Evropi. Ceed, koji je isključivo namenjen evropskim kupcima, 2006. godine označio je Kijinu prekretnicu. “Izgradnjom na novim temeljima novi Ceed nudi savremen i prepoznatljiv dizajn, kao i napredne tehnologije, koje unapređuju udobnost i bezbednost. Njegovi novi motori i oslanjanje omogućavaju zabavniju i odazivniju vožnju, dok će istovremeno i dalje nuditi jednak kvalitet, koji kupci očekuju od Kije. To će biti jedan od najinovativnijih automobila u svom segmentu.”

Novi model će debitovati početkom marta na salonu automobila u Ženevi, gde će biti premijerno predstavljena još jedna izvedba karoserije. Proizvodnja 5-vratnog hatchbacka počinje u maju. Prodaja novog Ceeda (isključivo) u Evropi počinje u drugoj polovini godine.

Još veća uloga Ceeda u C segmentu

U 2017. C segment je predstavljao 22% svih prodatih vozila u Evropi i po količini je tradicionalno jedan od dva najveća segmenta. Aktuelni Ceed je u 2017. predstavljao 16% Kijine ukupne prodaje u Evropi i od lansiranja 2012. godine je pored Sportage-a jedan od najprodavanih modela Kia. Michael Cole rekao je: “U 2006. Kia je na evropskom tržištu imala tržišni udeo od tek 1,5 posto. U 2017. smo već dostigli 3,0 posto*. Od dolaska Ceeda se Kijina godišnja prodaja više nego udvostručila – sa 225.000 vozila 2006. godine na više od 472.000 vozila u 2017. Srednjeročno nameravamo prodati 500.000 vozila godišnje. Tako će Ceedova porodica i dalje osiguravati održivi rast marke Kia u narednim godinama i ostaće jedan od naših najvećih bestselera.”

Ceed zauzima jedinstven položaj u Kijinoj prodajnoj ponudi, jer ga kupci doživljavaju kao najdinamičniji i sportski model, ali istovremeno i kao jednog od najpouzdanijih, praktičnih i prepoznatljivih. Kijin predstavnik u C segmentu, koji u svojoj ponudi nudi i GT i GT-Line izvedbe, predstavlja ‘središte’ brenda. Michael Cole dodaje: “Ceed je postao prepoznatljiv na evropskim putevima, a kupci znaju šta predstavlja za Kiju. To je drugo ime za pouzdanost i kvalitet u segmentu, gde kupci cene njegove tehnologije namenjene bezbednosti i udobnosti kao i činjenicu da je dizajniran, razvijen i napravljen ovde u Evropi. Novi model nastavlja na tim čvrstim temeljima.”

Zreli sportista – novi dizajn za novu generaciju Ceeda

Novi Kia Ceed nastao je u Kijinom evropskom dizajnerskom centru u Frankfurtu, pod vođstvom Gregorija Gijoma, vođe evropskog dizajna, i Petera Šrajera, vođe korporativnog dizajna. Novi Ceed, pružajući dašak sportskog i emocionalnog dizajnerskog karaktera Kia Stingera, pruža samouvereniji izgled, koji je i emocionalan i precizan u svom delovanju.

Novi Ceed – niži, širi i sa dužim zadnjim prepustom u odnosu na prethodnika – donosi kabinu sa zrelijim sportskim izgledom. Ravne linije zamenile su prethodnikove zaobljene ivice, a prednja maska je evoluirala. »Tigrov nos« je nešto širi, otvor za protok vazduha postavljen je niže nego pre, a linearne linije uokviruju njegovo ‘lice’. Novi model u standardnoj opremi nudi LED dnevna svetla u obliku kocki leda, koje je preuzeo od prethodnikovih GT i GT-Line izvedbi. Profil karakterišu oštre, ravne linije, koje vizuelno produžuju poklopac motora i vozilu daju uspravniji izgled. Veću dozu zrelosti i snage dočaravaju ramena s produženom vodoravnom linijom. Novi model je dobio širi C stub, koji je zadnjih nekoliko godina postao Kijin zaštitni znak, koji naglašava nazad pomaknutu kabinu. To daje gornjoj liniji prozora elegantiji izgled u obliku polumeseca. Nova zadnja LED dnevna svetla Ceedu omogućavaju bolju vidljivost i prepoznatljivost na putu. U kombinaciji sa ravnim linijama karoserije i suptilnim donjim spojlerom, Ceed nudi stabilniji izgled.

Novi Ceed će u petovratnoj, hatchback izvedbi biti raspoloživ u čak 12 boja karoserije. Kupci će moći birati između različitog dizajna i dimenzija naplataka – od 15-inčnih čeličnih, 16-inčnih čeličnih ili aluminijumskih do 17-inčnih dvobojnih, dijamantski brušenih aluminijumskih naplataka.

U unutrašnjosti je Ceed ergonomičniji nego ikada pre, a svuda u kabini su korišćeni materijali visokog kvaliteta. Ceed je dobio brojne arhitekturne detalje, koje su već dobili Kijini ostali noviji modeli, kao npr. vodoravno postavljena armaturna ploča, koja dočarava elegantniji izgled. Dizajn onima koji sede napred pruža više prostora u predelu nogu i zahvaljujući boljoj preglednosti napred nudi bolji osećaj otvorenosti. Armaturna ploča je podeljena na dva dela: gornji s ‘plutajućim’ ekranom na dodir i zabavno-informativnim sistemom i donji, gde su prekidači za podešavanje audio sistema, grejanja i hlađenja. Centralna konzola je blago okrenuta prema vozaču za lakšu upotrebu u vožnji. U unutrašnjosti preovladavaju savremeni i na dodir mekani materijali, koji suptilno stvaraju prefinjen ambijent u kabini. Kupci mogu birati između metalnih završetaka ili onih od hroma u boji satena, a takođe je moguće birati između tapacirunga od tkanine, umetne ili prirodne kože. Uz doplatu su na raspolaganju i kožom presvučeni upravljački obruč i ručica menjača.

Novi Ceed, napravljen na Kijinoj novoj platformi K2, širi je u odnosu na prethodnika za 20 milimetara (1.800mm) i niži 23 milimetra (1.447mm). Njegovo međuosovinsko rastojanje i dalje ostaje 2.650mm, dok je prednji prepust kraći za 20mm (sada 880mm), a zadnji prepust je duži za 20mm (sada 780mm). Nova platforma omogućava Ceedu efikasnije iskorišćenje prostora. Novi model je dobio 395-litarski prtljažnik (pre 380-litarski) i više prostora u predelu ramena za one koji sede pozadi, više prostora za glave na prednjim sedištima i niži položaj sedenja.

Napravljen za evropske puteve

Novi Ceed je napravljen isključivo za evropske puteve i namenjen najzahtevnijim kupcima na svetu – Evropljanima. Vozne osobine novog modela su poboljšane u odnosu na prethodnika, pogotovo na području dinamičnosti i odazivnosti. Novo nezavisno oslanjanje svojim živahnijim i direktnijim osećajem na volanu vozačima omogućava okretniju vožnju, što dopunjuju nove opruge, amortizeri i direktniji servo volan na zupčastoj letvi. Vožnju su usavršavali na različitim evropskih putevima tako da se novajlija može pohvaliti udobnom vožnjom, koja zbog bolje kontrole karoserije vozačima uliva samopouzdanje u vožnji u krivinama i pruža veću stabilnost pri visokim brzinama.

Ponudu novog Ceeda pokretaće motori, razvijeni da zadovolje različite potrebe kupaca. Bazni motor je savremenija izvedba Kijinog 1,0-litarskog T-GDi benzinskog motora sa turbo punjačem snage 120 KS. Turbo benzinske boje zastupa i 1.4 T-GDi, koji će zameniti 1.6 GDI motor. Novi ‘Kappa’ 1.4 T-GDi benzinski motor snage 140 KS je uprkos manjoj zapremini 4% snažniji od prethodnika. Turbo punjač pruža širi raspon obrtnog momenta u odnosu na odlazeći 1,6-litarski motor, što mu omogućava bolju odazivnost u različitim voznim uslovima – uz niže emisije. Manje zahtevnim kupcima na raspolaganju će biti 1.4 MPI benzinski motor sa multipoint ubrizgavanjem, koji proizvodi 100 konjskih snaga.

Novi Ceed će dobiti i Kijin novi dizel motor U3. 1,6-litarski CRDi motor ispunjava najnoviji, stroži emisioni standard Euro 6d TEMP, jer između ostalog koristi selektivnu katalitičku redukciju (SCR – Selective Catalytic Reduction) – tehnologija za aktivnu kontrolu emisija, koja osetno smanjuje emisije. Novi motor zato proizvodi manje ugnjen dioksida, čvrstih čestica i azotnih oksida (NOx) u odnosu na starije Kijine dizel motore. Novi 1,6-litarski dizel motor, raspoloživ u dve izvedbe (115 KS i 136 KS), proizvodi 280 Nm obrtnog momenta. Emisije ugljen dioksida novog motora biće niže od 110 g/km po novom WLTP voznom ciklusu, pretvoreno u novi evropski vozni ciklus (NEDC).

Svi motori će snagu do točkova prenositi preko 6-stepenog ručnog menjača, dok će novi motori 1.4 T-GDi i 1.6 CRDi moći biti upareni i sa Kijinim 7-stepenim DCT menjačem sa dvostrukim kvačilom.

Inovativne tehnologije, koje unapređuju udobnost i bezbednost

Inovacije su postavljene u središte novog Ceeda, koji će postati jedan od najnaprednijih modela u svom segmentu. Kabina nudi širok izbor novih tehnologija, koje unapređuju udobnost svih putnika u vozilu. ‘Plutajući’ infozabavni sistem je na raspolaganju sa 5- ili 7-inčnim ekranom na dodir, ili čak 8-inčnim u slučaju da je opremljen sa navigacionim sistemom, a kupci pritom mogu da izaberu   JBL premijum ozvučenje sa Clari-Fi tehnologijom obnavljanja kompresovanih muzičkih fajlova. Ceed je standardno opremljen Bluetooth tehnologijom, automatskim aktiviranjem dugih svetala i otključavanjem bez ključa.

Sistem izbora načina vožnje (Drive Mode Select) vlasnicima će omogućavati da skroje vozačko iskustvo po svojim željama – od uobičajenog do sportskog načina vožnje. Upotrebom navedenog sistema vozači mogu da podešavaju tvrdoću upravljačkog obruča, a ujedno svaki način suptilno menja karakter motora. Normalni način je namenjen ekonomičnoj vožnji i nudi mekši osećaj na upravljaču. Sportski način poboljšava odaziv na pedali gasa i omogućava brža ubrzanja – kako iz potpunog mirovanja tako i u vožnji – a takođe povećava tvrdoću volana i direktniji odziv na vozačke inpute.

Uz doplatu je moguće dobiti i grejanje vetrobranskog stakla – sa gotovo nevidljivim žicama, koje blago greju staklo – što omogućava prijatniju vožnju u hladnim danima. Kia ovu tehnologiju, koja pritiskom na dugme odmrzava led i odmagljuje vetrobransko staklo, prvi put predstavlja. Kupcima su takođe na raspolaganju i bežično punjenje mobilnih uređaja, grejanje svih sedišta i hlađenje prednjih.

Novi Ceed već u osnovnoj opremi nudi novodizajnirana LED dnevna svetla u obliku kocki leda. Ta svetla – kod cee’da su pre bila raspoloživa samo kod GT i GT-Line izvedbi i ugrađena u prednji branik – sada su postala deo standardne opreme kod svih izvedbi Ceeda. Opcionalno su na raspolaganju i potpuni LED farovi. Ceedov opcionalni ECO paket nudi aktivnu rešetku hladnjaka, koja se otvara i zatvara s obzirom na temperaturu motora, čime poboljšava aerodinamičnost i posledično smanjuje potrošnju goriva. ECO paket zbog boljeg protoka vazduha ispod vozila nudi poklopac podvozja i niže oslanjanje i Michelin pneumatike sa nižim otporom trenja.

Pored standardnih sedam vazdušnih jastuka za bezbednost putnika u vozilu brinu i napredni sistemi asistencije vozaču, koji upotrebom aktivne bezbednosti smanjuju rizik od sudara. Standardna bezbednosna pomagala su sledeća: automatsko aktiviranje dugih svetala (HBA), sistem za upozoravanje na dekoncetrisanost vozača (DAW), sistem za održavanje vozila u voznoj traci (LKA) i upozoravanje na opasnost od naleta (FWC) uz asistenciju kod sprečavanja naleta (FCAA).

Prva Kia, koja će nuditi tehnologiju održavanja vozila na voznoj traci ‘2. stepena autonomije’

Novi Ceed će kao prvi Kijin model u Evropi nuditi sistem za održavanje vozila na voznoj traci (LFA – Lane Following Assist), ‘2. stepena’ autonomne vožnje. Sistem LFA u vožnji prepoznaje vozila, koja se nalaze ispred Ceeda i identifikuje odgovarajući prostor na ostalim voznim trakama u koje se može sigurno pomaknuti u slučaju gustog saobraćaja. Sistem prepoznaje podne oznake na putu i održava Ceeda na postojećoj voznoj traci, dok ujedno kontroliše ubrzavanje, kočenje i položaj upravljača u odnosu na kolonu vozila ispred. Sistem za održavanje bezbednosnog rastojanja do vozila ispred koristi spoljne senzore i deluje u rasponu brzine od 0 do 130 km/h.

Na raspolaganju je još nekoliko tehnologija kao npr. radarski tempomat sa sistemom Stop & Go, upozoravanje na vozila u mrtvom uglu (BSCW), sistem za upozoravanje kod poprečnog saobraćaja iza vozila (RCTCW), sistem za pomoć kod parkiranja (SPA) i prepoznavanje pešaka sa heptičkim upozoravanjem na upravljaču u slučaju prepoznavanja opasnosti od naleta. Novi Ceed je standardno opremljen pomoćnim sistemom stabilnosti (VSM – Vehicle Stability Management), koji je u slučaju detektovanja gubitka kontakta s podlogom u kombinaciji sa elektronskim sistemom stabilnosti (ESC) zadužen za stabilnost pri kočenju i skretanju.

Proizvodnja kreće u maju, kod nas ga očekujemo krajem leta

Proizvodnja novog Kia Ceeda, koji se prozvodi u Kijinoj fabrici u Slovačkoj, kreće u maju. Krajem leta, kada Ceeda očekujemo kod nas i širom Evrope, Kia će kao i za sve ostale svoje modele 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara) garantovati za svoj vrhunski, višestruko nagrađivani kvalitet izrade.

*Izvor: Asocijacija evropskih proizvođača automobila ACEA, podaci se odnose na zemlje EU + EFTA.

 

Kia Motors PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *