Nova Astra sa novom kamuflažom

To je večno takmičenje: bitka između proizvođača automobila i špijunskih fotografa. Jedna strana će učiniti sve što je u njenoj moći da sakrije najnovije kreacije od radoznalih očiju koliko god je to moguće, dok druga strana razvija sve kreativnije tehnike da bi došla do što boljeg snimka svog motorizovanog plena, te da postane prvi vlasnik fotografije prototipa.

Čitavih 30 godina Opel razvija nove kamuflažne folije i veštačke dodatke da bi se automobilski paparaci uputili na stranputicu. Najnovije genijalno rešenje tima zaduženog za „tajne operacije“, između ostalog, upotrebljeno je na novoj Opel Astri: kamuflažna folija u vidu crno-belih kocki. Opel se nada da će na taj način dizajn i enterijer novorazvijene Astre zadržati u tajnosti, dok se ne objave prve fotografije u sedmicama koje slede. Astra će biti prikazana u svoj svojoj lepoti po prvi put, a svetsku premijeru će proslaviti u septembru, na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu.

Nova Astra_

Stručnjaci su posebnu pažnju obratili na zaštitu novodizajniranog anfasa od radoznalih očiju, odnosno maske hladnjaka, sa karakterističnim Opelovim „munjama“, baš kao i kada je u pitanju zadnji deo vozila. Da je bilo po ekspertu za kamuflažu, Andreasu Kubisu, nova Astra bi bila kompletno prekrivena. Međutim, prototipovi nove Astre mogu biti vizuelno izobličeni do onog stepena dok ne ugrožavaju realne rezultate koje dobijaju inženjeri i test vozači, jer je to veoma bitno kada je u pitanju budući serijski model. Sasvim logično, TÜV inspektor zadužen za bezbedost mora da otkrije kamuflirano vozilo pre nego što mu se dozvoli da uđe u saobraćaj. To je na kraju doprinelo tome da Kubis lakše prihvati neke stvari, kao što su na primer svetla. „Pokazivači pravca moraju biti vidljivi sa strane“, objašnjava Kubis. Pored toga, precizne konture kućišta svetala moraju ostati skrivene, jer je to jedna od najprepoznatljivijih karakteristika, koji god da je Opel u pitanju.

Nova Astra_2

Kubis, kvalifikovani tehnički menadžer, uspešno se trudi da uvek bude korak ispred špijunskih fotografa još od 2012. godine. 3D efekat „kocki“, koji je takođe bio frustrirajući za vrebajuće oči tokom razvojne faze Corse, tek nagoveštava konture nove Astre, čineći ih zamagljenim i zbunjujućim. Između 60 i 70 listova folije je potrebno da bi se u potpunosti prekrio model iz kategorije kompaktnih automobila, kojoj pripada nova Astra. Folija je otporna na udarce kamenčića, temperaturu i UV zrake. Atmosferske temperature koje variraju između minus 40 i plus 80 stepeni Celzijusa nisu problem. Na kraju krajeva, test vozači u Arjeplogu, u severnoj Švedskoj, oslanjali su se na kamuflažu u najtežim mogućim vremenskim uslovima.

Po prvi put ikada, eksperti su upotrebili specijalnu dodatnu foliju za privatnost, koja skriva instrumente, centralnu konzolu i info-zabavni sistem grupe prototipova nove Astre. „Materijal je dobro poznat iz laptopova i mobilnih telefona. On sprečava da sadržaj sa ekrana bude vidljiv sa strane“, objašnjava Kubis. Plastična oivičenja i penasta masa simuliraju oblik instrumentacije, dok folija za privatnost može da se nosi sa najmoćnijim objektivima.

Nova Astra_3

Od „Fishies“ preko „Wirries“ do „Cube“ – četiri generacije kamuflažne folije

„Kocka“ („Cube“) predstavlja četvrtu generaciju kamuflažne folije koje koristi Opel. „Gledajući unazad, jasno je kako su kolege prilagodile aktuelne trendove u konstrukciji karoserije sa odgovarajućom filozofijom kamuflaže“, objašnjava Kubis. Na početku, samo su se prekrivale oštre ivice i sakrivala su se svetla žutom i crvenom trakom. Zahtevi za kompleksnijom kamuflažom su konstantno rasli kako se unapređivala tehnologija kamera. Na kraju osamdesetih, kamufliranje je dostiglo novi stepen, pa su tako prednji i zadnji deo bili sakriveni ispod traka. „Čak su i stakla bila delimično prekrivena da bi se sakrile karakteristične linije prozora“, kaže Kubis. Prva Opelova kamuflažna folija sa aplikacijama u obliku ribe, nazvana „ribice“ („fishies“) je upotrebljena na Corsi C, 1999. Timu sastavljenom od maksimalno troje ljudi, bilo je potrebno nekoliko dana da stave foliju na automobil. Postepeno, stručnjaci su postavljali foliju plastičnim i penastim elementima, na taj način u potpunosti izobličavajući vozilo. „Flimmies“ šara, koja je između ostalih upotrebljena na Astri 2009., skratila je vreme aplikacije po automobilu na dva dana. Međutim, svaki deo je mora da bude nanesen individualno, što je kasnije skidanje činilo veoma teškim. Tehnologija sito štampe je iskorišćena za treću generaciju pod imenom „Wirries“ u vidu crno-belih isečaka, koja se koristila od 2011. do 2013. Ova tehnologija je uštedela još jedan dan rada. Folija je mogla da se aplicira u jednom komadu i ukloni ukoliko je potrebno.

Nova Astra_1

Pravilo test vozača: Kamuflaža je deo posla

Opel kamuflira enterijer na svojim novim automobilima od 2008., i očigledno je da se i u ovom sektoru napredovalo. U prošlosti, ručno šiveni prekrivači od veštačke kože sa čičak trakom su korišćeni za prekriju instrument panel i armaturnu tablu. U naše vreme, stručnjaci se oslanjaju na mnogo lakšu mrežastu tkaninu od vinila, poznatu sa ranaca, koja omogućava da individualne komponente budu pokrivene svaka ponaosob. Ventilacioni otvori, ručna kočnica i drugi važni prekidači poput onog za sva četiri pokazivača pravca moraju ostati nepokriveni tokom vožnje. Putem nanošenja specijalnih slojeva se zatvaraju zadnji odeljak i prozori, u isto vreme dozvoljavajući vozaču da vidi iznutra prema spolja. Do dana današnjeg, test vozači i inženjeri prate jednostavno pravilo, posebno prilikom parkiranja vozila: pokriti instrumente i zaštiti enterijer od radoznalih očiju.

Kamuflaža je dobra, ali je lukavstvo nekada bolje

Ukoliko pogledamo životinjsko carstvo, očigledno je da je kamuflaža dobra stvar, ali lukavstvo može biti čak i bolje. Novi ADAM S sa svojim atraktivnim točkovima i karakterističnim spojlerom predstavljao je pravi izazov za Kubisa i njegov tim. „Nismo želeli da prvi prototip još više privlači pažnju. Iz tog razloga nismo ni kamuflirali ADAM S. Umesto toga, napravili smo od njega „automobil za obuku vozača“, kaže Kubis. Natpis „obuka vozača“, kao i žute i crne sportske pruge, odradile su posao, jer se paparaci nisu zainteresovali. Bitka je dobijena, bar do sledeće runde.

 

Opel Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *