Novi podaci pokazuju ogroman tehnološki napredak guma za električne automobile

Procenjuje se da se u celom svetu vozi oko 10 miliona električnih automobila, a od te brojke u Evropi na 1.000 stanovnika, njih 6,1 poseduje jedno takvo vozilo. Da se “stari kontinent” visoko kotira na lestvici električne mobilnosti ide u prilog i informacija da je prvi put 2020. godine ovde registrovano više električnih automobila nego u Kini. Kao glavni razlog kupovine električnih automobila, 55 odsto kupaca navodi zaštitu životne sredine. Iz svega ovoga jasno je da električna mobilnost takođe pomera fokus u razvoju auto industrije, a samim tim i pneumatika, što je navedeno i u izveštaju kompanije Continental, “Električna mobilnost u svetu guma”, koji pruža sveobuhvatan uvid u razvoj guma za električna vozila.

Proizvođači, dobavljači i cela automobilska industrija rade na podizanju nivoa održivosti u budućnosti, a električni automobili smatraju se ključem zelenije i zdravije sutrašnjice. Tako je i nemački gigant u proizvodnji guma, u kratkom roku promenio fokus razvoja pneumatika u smeru električnih vozila. Rezultat je bila guma Conti.eContact namenjena električnim i hibridnim vozilima, koja je prvi put predstavljena čak 2011. godine na IAA sajmu. Danas kompanija Continental, spojem višedecenijskog razvojnog iskustva, rezultata sa terena širom sveta i raznim kolaborcijama, osigurava da ceo portfolio pneumatika odgovara i specifičnim potrebama vozila bez sistema unutrašnjeg sagorevanja. U cilju boljeg sagledavanja inovacija napravljen je stručan dokument o električnoj mobilnosti u svetu guma koji pruža brz i jasan uvid u temu tehnološkog razvoja pneumatika za električna vozila. Stranice sadrže relevantne podatke i metrike, stimulativne ideje za dalje istraživanje ove teme, a podeljene su tako da pokriju električnu mobilnost, pneumatike za električna vozila, tehnološki razvoj pneumatika i pilot projekat i kolaboracije.

Isto ali drugačije: gume za električna vozila

“Gume za električna vozila i gume za konvencionalna vozila su suštinski iste. Ipak elektrifikacija značajno menja uslove” kaže Anika Lorenz, direktorka sektora za putnička vozila u Continentalu u Nemačkoj.

Iako je trenutni broj električnih vozila u svetu 10 miliona, još neko vreme će većina vozila na ulicama biti sa unutrašnjim sagorevanjem. Električna vozila čine 4% na nemačkom tržištu što je i dalje jako malo u poređenju sa 96% automobila koji idu na benzin ili dizel. “Fokus putničkih automobila će se tek preusmeriti ka električnim u budućnosti”, dodaje Lorenz.

Kad su u pitanju gume ista pravila važe za visoko efikasna električna vozila kao i za vozila sa unutrašnjim sagorevanjem male emisije: fokus je na manjem utrošku energije bez obzira na tip vozila. U slučaju električnih automobila veća nosivost, optimizacija otpora kotrljanja i smanjeni nivo buke su najznačajniji kriterijumi u razvoju guma. Zahtevi za komercijalna vozila su još rigorozniji zbog EU direktive za čista vozila i VECTO alata za smanjenje emisije CO2.

Konfliktni ciljevi i pomeranje fokusa

Električna mobilnost menja fokus razvoja pneumatika. Najveći izazov predstavlja nalaženje optimalnog sklada između različitih zahteva, odnosno potrebe uspostavljanja najviših standarda bezbednosti upravljanja i komfora u isto vreme. Električna vozila su teža što znači da gume moraju biti u stanju da izdrže veće težine. Kako bi zadovoljili sve prethodne zahteve, i struktura i sastav podležu daljem razvoju. Tri osnovne fokalne tačke su otpor kotrljanja, buka i životni vek. Novi koncept digitalnih rešenja koji kompanija Continental pruža komercijalnim vozilima za prediktivno održavanje demonstrira potencijale novih materijala za efikasnija, bezbednija i održivija vozila.

Vredna terenska iskustva: Extreme E, MOIA i Futuricum

Continental usmerava ekspertize stečene brojnim kolaboracijama i razvojnim partnerstvima, kao što su Extreme E, MOIA i Futuricum, u razvoj guma nove generacije. Inženjeri su se udružili sa proizvođačima i korisnicima kako bi radili na novim konceptima i testirali ih u praksi. Novi dokument koji je ova kompanija razvila, pod nazivom “Električna mobilnost u svetu guma” pruža obiman paket materijala koji čitaoca upoznaje sa ovom sve popularnijom temom.

Dokument možete preuzeti sa linka: Električna mobilnost u svetu guma.

 

Continental

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *