Renault sprovodi klinička testiranja

U istraživanjima pod nazivom „klinička testiranja”, potencijalni kupci imaju priliku da u potpunoj tajnosti isprobaju prvi prototip nekog budućeg modela. Renaultovi projektni timovi na ovaj način mogu da steknu uvid u prve utiske kupaca, da prikupe njihova mišljenja i donesu ključne odluke čak tri godine pre nego što novi model uopšte bude predstavljen. Za timove proizvođača automobila koji mesecima rade na takvom projektu, kao što je slučaj sa Renaultovim timovima, to je odlučujući trenutak koji im omogućava da provere da li su potencijalni kupci u potpunosti shvatili vrednost koju generiše vozilo. Celine, voditeljka Odeljenja za prikupljanje informacija o potrošačima i stručnjak za mišljenje kupaca u Renault Grupi, nam je poverila kako zapravo izgledaju klinička testiranja potencijalnih kupaca.

Pojam „klinički” poznat nam je iz medicine, a potiče od grčke reči za brigu o pacijentima u bolesničkoj postelji. Međutim, u kontekstu automobilske industrije, kupci preuzimaju ulogu pacijenata kao predmeta proučavanja.

„Kada radite na nekom novom modelu više od dve godine, jedva čekate da predstavite svoj proizvod potencijalnim kupcima i da čujete njihovu ocenu.”
Celine, stručnjak za mišljenje kupaca

KLINIČKA TESTIRANJA MOGU U POTPUNOSTI DA PROMENE SMER RAZVOJA PROJEKTA

Pre samo godinu dana je predstavljen Renaulution, strateški plan Renault Grupe čiji je cilj da u što kraćem vremenskom periodu razvije vozila i usluge koje generišu još veću vrednost za kupce. Stavljanje na tržište još naprednijih automobila u relativno kratkom roku nije moguće bez većeg uvažavanja zahteva i potreba kupaca. Klinička testiranja se direktno nadovezuju na ovakav pristup.

Osmišljena su da pobude i pomognu da se analiziraju reakcije potencijalnih kupaca koji prototip novog vozila poredi sa nekim konkurentnim modelom. Testovi uključuju prikupljanje i analizu mišljenja, reakcija i emocija, kako verbalnih tako i neverbalnih, a sve kako bi se proverilo da li novi model ispunjava sve elemente koji su ključni da bi ostvario uspeh pre nego što bude pušten u prodaju. Uverljiv koncept, privlačan dizajn, bolji utisak modela u odnosu na konkurentna vozila i dostupnost usluga po prihvatljivoj ceni su kriterijumi koji se temeljno proučavaju. Cilj je da se utvrdi da li razvojni model nailazi na dobar odjek kod kupaca, što je dodatna potvrda za projektne timove i rukovodioce projekta.

PHOTOGRAPH OF Celine ASTRUC

Celine dodaje da su „klinička testiranja faza razvoja automobila kojoj se projektni timovi posebno raduju, ali i više od toga. To je trenutak istine u kojem saznajemo pravu vrednost razvojnog modela”.

Razvojni model i konkurentna vozila

Renault Grupa je odlučila da predstavi 24 nova modela do 2025., uključujući 10 električnih modela obuhvaćenih strateškim planom Renaulution. Uspešnost i rezultati kliničkih testiranja, kojih se godišnje sprovede od pet do deset, u ovom smislu postaju još važniji. Timovi Odeljenja za prikupljanje informacija o potrošačima i specijalizovane agencije zbog toga neprestano rade na ostvarivanju ambicioznih i perspektivnih proizvodnih planova. Celine dodaje kako „činjenica da su prototipi gotovo svih modela za 2024. testirani i predstavljeni već 2021. godine dovoljno govori o kolektivnom iščekivanju i brzom tempu koji trenutno održavamo”.

GARANTOVANJE NAJBOLJIH USLOVA ZA UČESNIKE TESTIRANJA, TIMOVE I VOZILA

Klinička testiranja podrazumevaju osam nedelja planiranja i organizacije. Vodeći se strogim popisom specifikacija koji je sastavilo Odeljenje za prikupljanje informacija o potrošačima, specijalizovane agencije za istraživanje tržišta oblikuju i kontrolišu sve aspekte testiranja: od odabira učesnika i lokacija, pripreme i logistike, planiranja i vođenja testiranja preko prikupljanja i tumačenja podataka pa sve do izrade završnog izveštaja i zastupanja kupaca tokom savetovanja i donošenja odluka.

Predanost i kreativnost su neophodni kada je u pitanju implementacija pravih resursa za neometano odvijanje testa. Kako se ne bi uticalo na mišljenje učesnika i izazvala pristranost, pazi se na baš svaki detalj, uključujući i način na koji su vozila izložena u prostoru. Posljednje, ali nikako i manje važno, potrebno je garantovati potpunu poverljivost u svakoj fazi testiranja. Curenje bilo kakvih povjerljivih informacija moglo bi da ima neželjene posledice za Renault Grupu i agenciju koja sprovodi testiranje. Kako bi se to sprečilo, timovi Odeljenja za prevenciju i zaštitu Renault Grupe uključeni su u svaku fazu pripreme ovih testiranja, a samo sprovodjenje testiranja kontrolišu sigurnosni službenici.

© Apolline Cornuet / @apollinecornuet

Od pet godina koliko je potrebno za razvoj automobila, klinička testiranja se sprovode tri godine pre nego što bude pušten u prodaju, što je više od polovine razdoblja predviđenog za njegov razvoj. Nezavisno od potreba kompanije, za ovo vreme joj je na raspolaganju obično samo jedan prototip. S obzirom na to, raspored kliničkih testiranja strogo je određen dostupnošću ovog oskudnog resursa, pri čemu se vodi računa o tome da bude na raspolaganju i za ostale potrebe kompanije. Odeljenje za prikupljanje informacija o potrošačima nedavno je udvostručilo (a u nekim slučajevima i utrostručilo!) broj zemalja uključenih u klinička testiranja kako bi prikupio što različitija mišljenja. Čitav postupak bi zbog toga trebao teći glatko. Ali, treba imati na umu da jedan prototip ne može istovremeno biti predstavljen u više zemalja, s obzirom da se s jedne ispitne lokacije na drugu mora prevesti na siguran način i u tajnosti. Svaki prototip se tretira kao najdragocenija rukotvorina. Kada stigne na ispitnu lokaciju, vozilo mora biti u savršenom stanju i zaštićeno od potencijalnih oštećenja. Greškama jednostavno nema mesta.
Celine ističe kako „novo vozilo treba prezentovati rame uz rame uz sa drugima, kao u izložbenom salonu. Da bi stekli pravi prvi utisak, učesnici testiranja moraju biti svesni proporcija prototipa i da razumeju njegove karakteristike. Takođe, mora im biti moguće da ga uporede sa stvarnim i poznatim meriima”.

Projektni timovi, okupljeni u posebnoj prostoriji, slušaju reakcije učesnika. Prva saznanja obično uzrokuju napetost i uzbuđenje među njima, a to ubrzo preraste u zanimljive, strastvene i unosne rasprave. Ako učesnicima treba predugo da shvate koncept ili na njega reaguju na neočekivan način, prostorijom će zavladati napetost. Ali ako su prve reakcije pozitivne, u vazduhu će se osetiti talas olakšanja. Svaka povratna informacija ima moć da izazove burne reakcije i podstakne spontanu raspravu među članovima projektnog tima. Osim toga, nijedno testiranje ne prolazi bez komentara kao što su: „Rekao sam ti da to neće uspeti” ili „Vidiš, s pravom smo verovali u to i insistirali na tome”. Učesnici često daju čudne primedbe, zbog čega čitav projektni tim zna da prasne u itekako zaslužen smeh. Svaki član tima doživljava kliničko testiranje kao da od njega zavisi održivost celog projekta. Zato ne čudi činjenica da ulažu toliki napor u njegovo sprovodjenje.

 

Renault Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *