Rođen za profesionalca: Fiat Professional

Godina 2016. će biti ključna za Fiat Professional, tokom koje će biti predstavljena zaokružena gama brenda u svoj svojoj slavi. Brend je kontinuirano evoluirao kako bi se spremno suočio sa velikim izazovima kroz nove proizvode, novi pristup koji je još više usmeren ka kupcima i rešenost za stvaranje novih puteva na svetskom tržištu.

Ne slučajno, to je bio prvi brend koji je „rođen da bi postao  profesionalac“. Budući potpuno posvećen dostavnim vozilima, Fiat Professional može da s pohvali sa preko stotinu godina istorije i jedinstvenim iskustvom u svetu dostavnih vozila. Vremenom su, sa nesmanjenim entuzijazmom, uvežbane veštine za nošenje sa izazovima i konstantan razvoj, bez straha od promena.  Reč je o pristupu profesionalca drugim profesionalcima, sa inovativnim i ciljanim poslovnim rešenjima, kao i sve većom linijom vozila.  Linija Fiat Professional, kompletno obnovljena za svega dve godine, danas ima prave odgovore za sve potrebe prevoza, obzirom da pokriva sve segmente.  U ponudi su svi tipovi karoserije, nosivosti i kapaciteti, kompletan opseg međuosovinskih rastojanja, varijante širina i visina, pored visoko-efikasnih motora i različitih opcija za gorivo (benzin, dizel, TNG i metan).  Pored toga, brend sa samopouzdanjem izdvaja „specijalitete“, poput prevoza putnika i sveta prerađenih vozila.   Ovim pristupom koji je u većoj meri usmeren ka kupcima, otvaraju se nove perspektive za predstavljanje linije vozila posvećene radu i unapređenju poslovanja.  Fiat Professional je jedini brend dostavnih vozila koji ima tim u celosti posvećen ovoj poslovnoj oblasti, te koji pruža podršku kupcima kroz rešenja profesionalne mobilnost za rad i razonodu.  Ukratko: reč je o profesionalcima koji pružaju podršku zajednici profesionalaca koja svakodnevno, ponosno obavlja svoju misiju.

160615_Fiat-Professional_Fullback_03

Proizvod koji simbolizuje ovu inovaciju jeste Fullback, pik-ap vozilo koje uvodi brend na potpuno novi teren, te kojie predstavlja veliki skok za Fiat Professional ka statusu globalnog brenda.   Zanimljivo je da pik-ap vozila predstavljaju jedan od najvažnijih segmenata u regionu EMEA, sa udelom od 22% u celokupnom tržištu komercijalnih vozila.  Dok prosečan tržišni udeo ove kategorije vozila u Evropi iznosi 6% i raste, u Africi i na Bliskom istoku on je čak 70%.

160615_Fiat-Professional_Fullback_06

Fullback predstavlja rezultat partnerstva  – koje je zasnovano na tehničkoj platformi apsolutne, ispitane i proverene vrednosti –  a izveden je u body-on-frame arhitekturi, koja garantuje kapacitet, mogućnosti kao i sposobnost savlađivanja ekstremnih napora, poput vožnje u terenskim uslovima pod maksimalnim opterećenjem.  Ukratko, kako i samo ime govori, reč je o igraču koji otvara put ka novim perspektivama.  U ragbiju i američkom fudbalu „fullback“ je zadnji odbrambeni igrač, ali i prvi koji se zaleće prema liniji protivnika.  Igrači zadnje odbrambene linije moraju biti spremni da se prilagode svim situacijama: snažni i pouzdani u odbrani, ali i brzi i eksplozivni u protivnapadu.  Fullback pik-ap, vozilo, koje stoji rame uz rame sa najboljim konkurentskim modelima kada je reč o konfiguraciji, dimenzijama i motorima, je novi „heroj rada“ brenda Fiat Professional.

160615_Fiat-Professional_Talento_01

Uz njega stoji model Talento, koji sa svojim velikim kapacitetom predstavlja savršenog saradnika profesionalcima i na gradskim ulicama i na putevima.  Odlikuje se velikom raznovrsnošću i sposobnošću prilagođavanja najrazličitijim potrebama kupaca.  Njegovo krajnje simbolično ime, istovetno nazivu srednjovekovnog novčića, dočarava urođene kvalitete vozila i koncepta vrednosti, u najboljoj tradiciji brenda Fiat Professional.  Kao rezultat, dobijeno je funkcionalno vozilo koje uvećava vrednost rada, vremena i novca profesionalnih korisnika, fokusirajući se na njihove stvarne potrebe.  Talento predstavlja vezu između modela Doblò Cargo i Ducato, dajući brednu Fiat Professional mogućnost da pokrije nove kapacitete i dužine tereta, te da se nadmeće u 2P segmentu sa idealnim međuosovinskim rastojanjem. Novina u liniji je i novi model Fiorino, koji predstavlja evoluciju modela kojim je stvoren segment malih kombi vozila.  Sa dizajnom koji je obnovljen i u unutrašnjiosti i u spoljašnjosti, novi Fiat Professional je savršen za korišćenje u gradskoj vožnji, agilan je u saobraćaju i lak za parkiranje.  Uprkos ovim svojstvima, model ima izvanredan teretni kapacitet koji dostiže do 2,8 m3, kao i korisnu nosivost do 660 kg. Pored toga, novi Fiorino je najbolji u klasi kada su u pitanju performanse, ekonomičnost, udobnost i funkcionalnost. Modeli Ducato i Doblò Cargo kompletiraju tim brenda Fiat Professional.  Prvi od ova dva modela je najprodavaniji u okviru brenda, u ponudi preko 35 godina i šest generacija, sa prodatih 2,9 miliona primeraka. Preko 600.000 porodica putuju u Fiat Ducato kamp vozilima, što Ducato čini neprikosnoveno vodećim modelom u ovom sektoru, koji postavlja standarde: preko 75% kamp vozila koja su u upotrebi danas su napravljena na bazi modela Ducato.  Kako bi i dalje imao vodeću ulogu u segmentu, model je 2014. godine restilizovan, uvažavajući nove zahteve kupaca, tako da sada nudi više tehnologije, veću efikasnost i veću vrednost.  Danas je ovaj model ponovo glavna vest, zahvaljujući novoj liniji Euro6 motora na kojima su primenjene tehnologije LPEGR i SCR, prilagođeno misiji vozila.

Kao poslednje, ali ne i najmanje bitno, Doblò Cargo nudi najopsežniju liniju  vozila u okviru svog segmenta, koja pokriva modele od kombija do specijalnih izvedbi, kao i konvertovane modele za posebne potrebe. Kao naslednik pobedničkog modela, sa preko 1,675,000 primeraka prodatih od 2000. godine do danas, vozilo ima za cilj da učvrsti svoju poziciju u ovom segmentu tržišta, koji čini oko 25% ukupnog evropskog tržišta lakih dotavnih vozila. Osobenosti ovog modela uključuju teretni kapacitet (do 5,4 m³) i korisnu nosivost (do jedne tone), pored ekskluzivnog Bi-link vešanja i kompletne linije Euro 6 motora (turbo-dizel, benzinski i benzin/metan), koji se izdvajaju po svojim performansama i ekonomičnosti.

LCV gamma

Svi ovi modeli su pobednički, u stanju da odgovore svim profesionalnim potrebana, koji pokrivaju 97% tržišta:  to su čvrsti temelji na kojima je zasnovana obnova brenda.  Osim uvođenjem novih proizvoda, Fiat Professional se razvija i povećanjem broja prodajnog osoblja i mreže, čime se poboljšava kvalitet usluge i ostvaruje pristup novim tržištima zahvaljujući krajnje personalizovanim rešenjima.  To podrazumeva da su pravi modeli dostupni i, iznad svega, da su u ponudi u pravim segmentima – onima koji predstavljaju najveći deo prodajnog miksa.  Zahvaljujući svemu ovome, Fiat Professional će biti u mogućnosti da uskladi rezultate koje postiže na evropskom tržištu sa onima u Italiji, te da udvostruči prodaju u Africi i na Bliskom istoku, gde brend širi svoju mrežu zahvaljujući sinergiji koja se ostvaruje kroz saradnju sa Krajslerom. Za novu liniju, Fiat Professional je kreirao novi reklamni projekat, koji obuhvata Fullback i druge modele, koji su uvek u akciji.  Pobednički tim spreman da se nosi sa svakim izazovom.  Ali to nije sve.  Fullback je „proizvodni heroj“ zvanične flote Svetskog motokros prvenstva (MXGP), kojem je Fiat Professional zvanični sponzor, kao i sponzor nagrada tri glavne trke prvenstva u Velikoj Britaniji, Belgiji i Italiji.   Ovo sponzorstvo je veoma važno i predstavlja savršenu mogućnost za ovo pik-ap vozilo da izrazi svoj sportski temperament, kao i terenske mogućnosti.

Verzije modela Talento i Fullback preuređene pomoću posebne opreme

Četiri Talento i tri Fullback modela preuređena pomoću posebne opreme,  biće prikazana prilikom međunarodnog predstavljanja nove game za predstavnike medija.  Ovo je tek nekoliko značajnih primera fantastične fleksibilnosti modela brenda Fiat Professional, koji su savršeni za prevoz putnika, od shuttle transfera do podržane mobilnosti, te za raznovrsne profesionalne potrebe: mobilne radionice, vozila sa platformom, kombi vozila sa termičkom izolacijom ili sa hlađenim odeljkom, kombi vozila za kampovanje i odmor, kao i vozila za javne službe, da pomenemo samo neke. Ukratko, ne postoji profesionalna aktivnost ili potreba za prevozom za koju se ne može naći rešenje kroz konverzije koje nudi Fiat Professional, što je demonstrirano kroz saradnju sa vodećim evropskim specijalistima za konverzije.

160615_Fiat-Professional_Talento_06

Detaljnije, prvi Talento (sa dužim međuosovinskim rastojanjem i niskim korovom) predstavlja primer vozila pogodnog za upotrebu od strane osoba sa invaliditetom. Prikazano vozilo je konvertovano od strane kompanije Olmedo i opremljeno je elektro-hidrauličnom zadnjom dizalicom i modularnim podom u zadnjem delu, sa sedištima koja se brzo oslobađaju radi ostvarenja izvanredne konfiguracione fleksibilnosti: vozilo može da preveze devet putnika, ili osam putnika i dvoja invalidska kolica. Drugi Talento (sa dugačkim međuosovinskim rastojanjem i niskim krovom) je u izvedbi za usluge ekskluzivnog prevoza sa sedam kožom presvučenih sedišta, obrtnim drugim redom sedišta, krovnim šinama  i ABS oblogom. Ova konverzija ostvarena je u partnerstvu sa kompanijom Focaccia. Konverziju trećeg modela Talento (sa kratkim međuosovinskim rastojanjem i niskim krovom) u vozilo sa termičkom izolacijm, klase A.T.P., koje je sposobno da konstantno održava temperature čak i od 0°C, obavila je firma Plastoblock. Konkretno, hlađeni odeljak pogodan za prevoz farmaceutske robe ili hrane može se dobiti ugradnjom rashladne jedinice. Liniju modela Talento kompletira četvrti predložen model (sa kratkim međuosovinskim rastojanjem i niskim krovom), koji je konvertovan od strane firmer Storevan u radionicu, napravljenu od automobilskog galvanizovanog čelika i koji poseduje modularne sisteme za brzo i lako postavljanje.

160509_Fiat-Professional_Fullback_06

Pažnju će privući i Fullback, novi model brenda Fiat Professional, savršen za višestruke konverzije. Prvi primerak, zasnovan na modelu sa produženom kabinom, koji je proizvela firma Cold Car, sadrži eutektičko rešenje u vidu odeljka sa niskom temperaturom, koji je savršen za dnevne isporuke smrznutih prehrambenih proizvoda. Drugo pik-ap vozilo konvertovnao je u mobilnu radionicu od strane firme NCT i odlikuje se modularnim i rekonfigurabilnim aluminijumskim elementima za prevoz robe i rezervnih delova za servisne radnje na licu mesta. Napokon, u saradnji sa kompanijom OMARS, Fullbacck (Double Cab) je konvertovan za usluge spasavanja na putu, sa vučnom kukom.

Fullback: model napravljen za Vas i Vaš posao

 • Potpuno novi „heroj rada“, koji predstavlja rezultat stvarnih potreba profesionalnih kupaca koji je – kada je to potrebno – u stanju da odgovori svakodnevnim životnim potrebama.
 • Prilagodljiv u svakoj situaciji, robustan i pouzdan, poput imenjaka u ragbiju ili američkom fudbalu, Fullback se može svrstati u pik-ap vozila srednje kategorije, kada je u pitanju nosivost.
 • Kupci imaju mogućnost izbora između tri konfiguracije, dva motora, manuelnog i automatskog prenosa i različitih paketa opreme.
 • Fullback kompletira već sadržajnu liniju vozila brenda Fiat Professional, čineći još jedan korak napred u svojoj istoriji koja traje od 1903. godine, a tokom koje je uvek prepoznavan po sposobnostima, pouzdanosti i inovacijama.
 • Fullback je „proizvodni heroj“ zvanične flote Svetskog motokros šampionata FIM 2016, kojem je Fiat Professional zvanični partner.

160509_Fiat-Professional_Fullback_07

Fullback, novi „heroj rada“ brenda Fiat Professional, kreiran je kako bi odgovorio na specifične potrebe profesionalaca: njegova velika fleksibilnost čini ga pogodnim za sve vrste poslovne i neposlovne upotrebe. Brend Fiat Professional, sa preko stotinu godina istorije i izvrsnom reputacijom u segmentu dostavnih vozila, danas pravi još jedan skok unpared, kompletirajući već opsežnu liniju proizvoda i usluga, prilagođenu potrebama profesionalnih kupaca. 4×4 pik-ap vozilo brenda Fiat Professional je potpuno ravnopravan sa najboljim konkurentskim modelima, kada su u pitanju konfiguracija, dimenzije i motori.

Jedno ime, jedna misija

Modelom Fullback, Fiat Professional ulazi na segment srednjih pik-ap vozila, koji u regionu Evrope, Blsikog istoka i Afrike beleži godišnju prodaju 650.000 vozila, što predstavlja udeo od 22% u celokupnom tržištu lakih dostavnih vozila. Time se kreira strateški kontekst, u okviru kojeg će Fullback nesumnjivo igrati važnu ulogu u širenju prisustva brenda na ključnim tržištima, koristeći svoja pobednička svojstva po pitanju čvrstine, pouzdanosti i prilagodljivosti sa punom svešću o sopstvenim prednostima i sposobnostima. To je uticalo i na izbor imena: zaista „fullback“ (zadnji igrač u odbrambenoj liniji i odbrambeni igrač u napadu) je ključna pozicija u ragbiju i američkom fudbalu i važi za igrača koji je u stanju da se izbori sa svakom situacijom.

160615_Fiat-Professional_Fullback_08

Isti pobednički duh se sreće i u novom modelu brenda Fiat Professional, koji je „igrač“ sposoban da odgovori na svaki zahtev, bez obzira da li je u vezi sa poslom ili rekreacijom, kao što je do savršenstva sumirano u reklamnoj poruci koja prati njegovo izbacivanje na tržište: „Napravljen za Vas i Vaš posao“. Kampanja koja prati izbacivanje na tržište u svim medijima, preko plakata, TV i radio priloga, štampanih i digitalnih materijala, predstavlja izraz pune snage i raznovrsnosti modela Fullback, koji je konstruisan tako da odgovori na različite potrebe, ne samo u vezi sa poslom, nego i u svakodnevnom životu. Imajući to u vidu, po prvi put u istoriji brenda Fiat Professional, kampanja, počev od juna, će pokriti i Instagram, radi još obuhvatnijeg društvenog iskustva.

Karakterističan stil i sadržaj

Fullback može da se pohvali smelim sportskim proporcijama, zahvaljujući napred nagnutoj kabini i skraćenom prednjem prepustu.Prednji deo vozila odlikuje se smelom italijanskom elegancijom, koja je u skladu sa novim prepoznatljivim stilom brenda. Upečatljivo bočno orebrenje liniju čini dinamičnijm, dok se zadnji deo savršeno integriše sa kabinom. Enterijer predstavlja odraz pune funkcionalnosti  vozila za rad, ali i udobnost i eleganciju vrhunskog SUV vozila. Konkretno, enterijer je razvijen u dva nivoa: prvi donosi elementarnu, ali u isto vreme i funkcionalnu instrument tablu sa radio uređajem i CD i MP3 plejerom, kao i udobnim sedištima presvučenim tekstilom. Drugi nivo nudi atraktivnu liniju sa pažljivo dizajniranim detaljima i završnom obradom, sa dvobojnom crno/srebrnom instrument tablom, sa sedištima presvučenim tekstilom ili kožom; savršena mešavina profesionalnih zahteva sa ispunjenjem očekivanja korisnika koji traže udobnost i zadovoljstvo.

160509_Fiat-Professional_Fullback_08

Fleksibilni motori i pouzdani prenosni meanizmi

Fullback pik-ap se isporučuje sa 2,4-litarskim turbo-dizel motorom sa zajedničkim kanalom, sa dve opcije snage i obrtnog momenta. 150 ks (113 kW) sa 380 Nm ili 180 ks (133 kW) sa 430 Nm. Motor ima aluminijunski blok male težine sa turbo-punjačem varijabilne geometrije, sa međuhladnjakom radi maksimalne efikasnosti. Isporučuje se, takođe i sa dva tipa prenosnog mehanizma, 6-stepenim manuelnim ili 5-stepenim automatskim prenosom.

Prenosni mehanizmi i vešanje

Fullback je raspoloživ u verziji 4X2 (zadnji pogon), kao i u verziji 4X4 (pogon na 4 točka). Drugi je nesumnjivo najpogodniji za korisnike čiji posao uključuje i odlazak na mesta koja su daleko od asfaltiranih puteva, ili koji se iz drugih razloga kreću po zahtevnim terenima. Sve verzije sa pogonom na 4 točka isporučuju se elektronskim selektorom koji omogućava povremenu ili kontinuiranu vožnju sa pogonom na 4 točka.

160616_Fiat-Professional_Fullback_02

Režim povremen vožnje sa pogonom na 4 točka je na raspolaganju u verzijama SX i obuhvata 3 tipa vožnje: „2H“ (vožnja po putevima u odličnom stanju) sa predviđenim pogonom na 2 zadnja točka; „4H“, režim koji se može izabrati  pri brzinama do 100 km/h, i u okviru kojeg se vučna sila raspoređuje na sva 4 pogonska točka, čineći vožnju po klizavim i neravnim površinama bezbednijom; „4L“, sa niskim stepenom obrtaja za ekstremne uslove. Kontinuirana vožnja sa pogonom na sva četiri točka je dostupna u LX verzijama, koje predstavljaju najbolje izvedbe u okviru ove linije modela; ističu se centralnim diferencijalom Torsen, koji podržavaju tri elektronski upravljana kvačila, koja u stvarnom vremenu prenose obrtni momenart na točkove, zavisno od uslova na putu i brzine kretanja. Moguć je izbor između četiri položaja za vožnju. Pored gorepomenutih „2H“ i „4H“, pozicija „4HLc“ je takođe dostupna: ona predviđa blokadu centralnog diferencijala, jednaku raspodelu obrtnog momenta između prednjih i zadnjoh točkova i poboljšane vučne karakteristike na peščanim ili stazama prekrivenim snegom, ili na blatnjavim putevima.  Poslednje, ali ne i najmanje važno, četvrta pozicija „4LLc“ predviđa blokadu centralnog diferencijala, kao i uključivanje niskog stepena prenosa, radi postizanja većeg obrtnog momenta za savladavanje ekstremnih uslova terenske vožnje.U oba režima, vozaži imaju mogućnost izbora uključivanja elektronske blokade zadnjeg diferencijala, koja svodi na minimum razlike u rotaciji između zadnjih točkova, čime se postiže odlična vuča u terenskim uslovima vožnje. Kada je u pitanju arhitektura vešanja, u prednjem delu modela Fullback primenjena je sofisticirana izvedba sa  stabilizatorom, dok je u zadnjem delu  kruta osovina  opremljena plywood leaf oprugom radi maksimalne pouzdanosti i krutoće.

Dimenzije i nosivost

Fullback, model napravljen tako da je u stanju da se izbori sa svakim, čak i najizazovnijim zadatkom, može da se pohvali velikom nosivošću i superiornom izdržljivošću, zahvaljujući, najpre, body-on-frame konstrukciji.  Konkretno, sve verzije modela Fullback su sa maksimalnom visinom of 1.780 mm, širine do 1.815 mm i sa međuosovinskim rastojanjem od 3.000 mm. Dužina, pak, varira, zavisno od konfiguracije:  5.275 mm kod verzije sa produženom kabinom i 5.285 mm kod verzije sa duplom kabinom.  Dužina odeljka za odlaganje tereta je takođe promenljiva – 1.850 mm kod verzije sa produženom kabinom, t.j. 1.520 mm kod modela sa duplom kabinom.  Korisna nosivost je preko jedne tone, dok vučna težina prelazi tri tone.

160615_Fiat-Professional_Fullback_01

Linija 

Linija obuhvata tri konfiguracije (šasija, produžena kabina i kabina za posadu), kao i pakete opreme za sve zahteve i ukuse korisnika. Nivo standardne opreme je već izuzetno visok i obuhvata ABS sa EBD, TSA (sistem podrške pri korišćenju prikolice, koji poboljšava stabilnost tokom vuče), LDW (upozorenje na izlazak iz kolovozne trake) i sedam vazdušnih jastuka (prednji, bočni, zavesni i za noge vozača). Oprema u enterijeru obuhvata sedišta presvučena tamno sivim tekstilom visoke klase, multi-informacioni displej sa podesivim stepenom osvetljenja instrumenata, upravljač i polugu polugu menjača presvučene kožom, klima uređaj  i centralno zaključavanje sa dvostrukim daljinskim upravljanjem. Info-zabavni sistem obuhvata 2DIN radio uređaj sa CD i MP3 plejerom. Ponudu kompletiraju najbolji paketi opreme u liniji, koji pružaju sadržaje visoke tehnologije, poput bi-ksenonskih farova, zagrevanih prednjih sedišta presvučenih kožom i električno podesivog sedišta vozača, 2DIN radio uređaja sa 6-inčnim dodirnim displejom, 2DIN uređaja sa 7-inčnim dodirnim displejom i ugrađenom satelitskom navigacijom,  zadnje kamere, tempomata sa ograničenjem brzine, dvo-zonskog upravljanja klima sistemom, komandi na upravljaču, koje su dostupne kod verzije sa automatskim prenosom.

Zvanično vozilo Svetskog motokros prvenstva FIM 2016

Nezaustavljivi Fullback je zvanično vozilo svih 18 MxGP 2016 trka, uzbudljvog šampionata koji se održava u Evropi, S.A.D, Kataru, Argentini i Meksiku, gde svaka trka privlači desetine miliona gledalaca širom sveta, koji ga prate preko vodećih medija. Konkretno, kao model koji se ističe posebnom izvedbom, sa motokros temom kreiranom u partnerstvu sa kompanijom Garage Italia Customs, specijalni model Fullback je „proizvod heroj“ zvanične flote Svetskog motokros šampionata FIM 2016, kojem je Fiat Professional zvanični partner. Ovo prestižno partnerstvo zasnovano je na vrednostima kao što su strast, istrajnost i dinamičnost, a koje su zajedničke svetu sporta i brendu Fiat Professional – a posebno je to slučaj u tako važnoj godini, zahvaljujući novim proizvodima i važnim izazovima sa kojima se suočava brend koji se nalazi u stalnoj evoluciji. Fullback će svakako biti među njegovim najvažnijim modelima tokom šampionata, koji će se pridružiti trima najboljim trkačima na podijumu, nakon počasnog kruga. Model Fullback kompletira liniju brenda Fiat Professional, čime se ovaj brend potvrđuje kao brend sa zaokruženom linijom u sektoru dostavnih vozila, što ga čini sposobnim za odgovor na najrazličitije potrebe svakog profesionalca.

160506_Fiat-Professional_Presentazione-Fullback_01

Talento: prava kombinacija agilnosti nosivosti

 • Savršen za gradsku i vožnju van grada, sa kompaktnim dimenzijama i izvrsnim kapacitetom za prevoz tereta.
 • Prepoznatljiv dizajn: Robustan prednji deo, elegantna rešetka hladnjaka i dnevna LED svetla.
 • Tri različite izvedbe enterijera i velik broj odeljaka za odlaganje stvari, ukupne zapremine 90 litara.
 • Teretni odeljak vodeći u segmentu: dug preko 4 metra i sa zapreminom od 5,2 do 8,6 m³.
 • Četiri konfiguracije: kombi, za prevoz ljudi, kamionet i kamionet sa ravnom platformom.
 • Linija 1,6-litarskih dizel motora, sa snagom u opsegu od 95 do 145 ks, sa visokim obrtnim momentom i TwinTurbo tehnologijom, zahvaljujući kojima se postižu performanse identične onima koje ostvaruje 2,0-litarski model, ali sa nižom potrošnjom.
 • Svi motori su u skladu sa Euro 6 standardima i sa selektivnom katalitičkom redukcijom.

Počev od kraja juna, Talento će se postepeno uvoditi  u prodaju širom regiona Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Zahvaljujući velikom teretnom kapacitetu, ovaj model predstavlja idealnog poslovnog saradnika u gradskoj vožnji kao i na  otvorenim putevima. Ovim je konkurentnost linije brenda Fiat Professional dodatno povećana u pogledu broja obuhvaćenih rešenja.

160615_Fiat-Professional_Talento_09

Istorijsko ime za izazove budućnosti

Odlikuje se velikom raznovrsnošću i sposobnošću prilagođavanja najrazličitijim potrebama kupaca. Njegovo simbolično ime, istovetno nazivu srednjovekovnog novčića, dočarava urođene kvalitete vozila i koncepta vrednosti, u najboljokj tradiciji brenda Fiat Professional. Ovo ime ima visoko simboličnu vrednost i upućuje na mogućnosti vozila i, ukratko, na njegov talenat. Sve njegove osobine su od značaja za prihavatanje novih izazova budućnosti. Rezultat je funkcionalno vozilo koje daje dodatnu vrednost radu, vremenu i novcu profesionalaca i koje je fokusirano na njihove stvarne potrebe, sa kompletnim nizom  verzija i paketa opreme. Dakle, linija modela Talento predstavlja vezu između modela Doblò Cargo i Ducato, zahvaljujući kojoj brend Fiat Professional pokriva nove zapremine i dužine tereta, i pridružuje se najznačajnijed delu 2P segmenta, sa međuosovinskim rastojanjem idealnih dimenzija

Stil

Posmatrajući eksterijer, Talento je kompaktan i skladnih proporcija:  vetrobran koji se pruža unapred se elegantno spaja sa kratkom haubom, dajući ukupan efekat impozantnog ali dinamičnog prednjeg dela. Konstrukcija je horizontalno izvedena, sa smelim jasno definisanim linijama, u skladu sa novim  osećajem pripadnosti linije Fiat Professional, sa povećanom širinom i teretnim kapacitetom, što jasno sugeriše pravougaoni oblik zadnjeg dela, čime se prenosi ideja dinamičnosti i stabilnosti. Karakteristike novog modela: tri varijante prednjeg branika (crna, polu-obojena ili u boji karoserije); gornja rešetka i šipke u crnoj ili metalik sivoj boji; i horizontalna šipka na gornjoj rešetki  u metalik-srebrnoj boji. Na zahtev, u prednji branik mogu biti ugrađena ekskluzivna dnevna LED svetla. Izgled modela Talento kompletiraju  16-inčni poklopci za felne i 17-inčne alu-felne (dijamantske završnice u sivoj ili mat-crnoj boji).

160615_Fiat-Professional_Talento_02

Udobnost i funkcionalnost

Unutrašnjost model Talento oblikovana je tako da obezbedi maksimalnu udobnosti i izvrsnu ergonomičnost, što se ogleda u posebno oblikovanim sedištima, koja garantuju udobnost svim putnicima i u savršeno postavljenom upravljaču i komandama koji svakodnevnu vožnju  čine opuštenijom i bezbednijom. Sve tri unutrašnje izvedbe se odlikuju elegancijom i pažljivim pristupom detaljima , a dostupne su, zavisno od paketa opreme, u:  „Carbon Black“ crnoj boji, sa crnom instrument tablom i tekstilom;  „Techno Silver“ srebrnoj, sa crnom instrument tablom i instrumentima srebrne boje; i, naposletlku, „Living Brown“ smeđoj boji sa crno/smeđom instrument tablom i sjajno-crnim elementima sa hromiranim detaljima. Putnički odeljci u sve tri verzije su izvedeni sa velikim brojem odeljaka za odlaganje stvari, koji naglašavaju funkcionalnost ovog modela: ukupna zapremina ovih odeljaka je 90 litara. Na zahtev je dostupna i praktična i pametna funkcija „Mobile Office“ koja uključuje inovativno centralno sedište sa spuštanjem, sa sklopivom pločom, naslonom za leđa sa prostorom za odlaganje stvari i „džepom“ za odlaganje dokumenata. Napokon, Talento je opremljen sa srednjim retrovizorom ViewPlus Mirror na štitniku za sunce, koji smanjuje mrtve uglove i poboljšava bočnu vidljivost.

Pouzdani motori naredne generacije

Nova Fiat Professional vozila imaju četiri 1,6-litarska dizel motora, u skladu sa Euro6  standardima, koji su u stanju da odgovore zahtevima svih kupaca. Linija motora obuhvata sledeće izvedbe: 1.6 MultiJet Turbo 95 CV, u ponudi na verziji EcoJet sa S&S i 260 Nm; 1.6 MultiJet Turbo sa 120 ks i 300 Nm; 1.6 EcoJet S&S TwinTurbo sa 125 ks i 320 Nm; i 1.6 EcoJet S&S TwinTurbo sa 145 ks i 340 Nm. Svi motori na modelu Talento su zasnovani na tehnologiji selektivne katalitičke redukcje (SCR), koja smanjuje emisije azot-oksida, jedinjenja štetnog po ljudsko zdravlje, ubrizgavanjem AdBlue® rastvora u izduvni gas. AdBlue® je tečnost na bazi vode, neotrovna i nezapaljiva, koja se dodaje iza motora, u sistem za odvod izduvnih gasova, kako bi se maksimizovala efikanost istog te kako bi se smanjila količina opasnih zagađujućih čestica koje se ispuštaju u atmosferu.

Pored toga, na četiri motora je primenjena varijabilna turbo geometrija, ili Twin-turbo rešenje, čime se smanjuje i emisija izduvnih gasova i potrošnja a samim tim i troškovi vožnje. Dvostepeni turbo-punjač omogućava fleksibilnu vožnju, izvrstan odziv, kao i postizanje velike snage pri velikim brzinama. U prvom stepenu turbo-punjač omogućava veći obrtni momenat pri niskim brzinama, kako bi se postigao izvanredan odziv pri umerenom ubrzanju, dok se drugi stepen turbo-punjenja uključuje radi super-punjenja motora, čime se postiže ujednačeno i snažno ubrzanje.

160615_Fiat-Professional_Talento_04

Nove zapremine i dužine za odlaganje tereta

Linija modela Talento predstavlja vezu između modela Doblò Cargo iDucato, omogućavajući brendu Fiat Professional pokrivanje novih zapremina i dužina za odlaganje tereta, pružanje sveobuhvatnog, zadovojavajućeg odgovora na sve poslovne potrebe za prevozom.  Konkretno, novo vozilo izvedeno je tako da odeljak za teret učini praktičnijim. Otvor “CargoPlus” odeljka, koji se nalazi ispod suvozačkog sedišta omogućava profesionalcima prevoz predmeta dužine do 3,75 metara (4,15 m kod verzije sa dužim međuosovinskim rastojanjem).

Pristup odeljku za odlaganje tereta je jednostavan i direktan, zahvaljujući jednostavnom, četvrtastom obliku u spoju sa mogućnošću otvaranja zadnjih varata pod uglom od  255°. Izuzetnu pristupačnost garantuje i pristupni prag  od svega 552 mm, kao i širina kliznih vrata od 1030 mm (svega 100 mm iznad tla). Zapremina teretnog dela iznosi 5,2 m3 kod verzije sa kratkim međuosovinskim rastojanjem, 6 m3 kod izvedbe sa dužim međuosovinskim rastojanjem, kao i velikodušnih 8,6 m3 kod ove izvedbe sa podignutim krovom; što znači da je Talento, čak i u izvedbi sa kraćim međuosovinskim rastojanjem, u stanju da prevozi tri evro-palete. Naposletku, novo vozilo brenda Fiat Professional, odlikuje se korisnom nosivošću koja dostiže do 1249 kg, dok je bruto težina vozila 3060 kg.

Bezbednosti i info-zabavni sistem

Talento može da se pohvali poslednjom generacijom tehnologije primenjenom u vozilu i vrhunskim bezbednosnim sistemima. Na primer, sve konfiguracije kao standardan deo opreme imaju ABS sistem, u kompletiu sa EBD (elektronska raspodela kočione sile), kao i EBA (podrška kočionom sistemu u opasnim situacijama), uz ESC sistem sa funkcijama podrške pri kretanju uzbrdo i Traction+. Bočni vazdušni jastuci i prozorski vazdušni jastuci su raspoloživi na zahtev, kao i sistem podrške za stabilnost prikolice (TSA), koji garantuje sveukupnu stabilnost prilikom vuče prikolice: zaista, ako dođe do proklizavanja točkova vozila, TSA automatski modulira snagu motora, kao i kočionu silu koja se primenjuje na svaki točak, tako da ponovno uspostavlja stabilnost vozila i prikolice.  Dostupni su i prednji sistem podrške prilikom parkiranja, kao i unazad okrenuta kamera u retrovizoru.

Ponudu modela Talento kompletira 7-inčni Nav radio sistem, sa: sistemom satelitske navigacije, AM/FM (+DAB) radio uređajem, USB i AUX portovima za muzičke fajlove, i Bluetooth® tehnologijom radi korišćenja mobilnog telefona bez upotrebe ruku. Naposletku, u ponudi su i Bluetooth® (USB i DAB) radio uređaj kao i  Bluetooth® CD radio u vozilu.

160615_Fiat-Professional_Talento_10

Ducato: najprodavaniji model za profesionalce

 • Šesta generacija modela koji može da se pohvali sa preko 2,9 miliona prodatih primeraka od 1981. godine do danas.
 • Kompletna linija Euro 6 dizel motora sa dvostrukom tehnologijom, LPEGR i SCR.
 • LPEGR Euro 6 Multijet2 motori dostupni su opsegu snage od 115 do 180 ks, i takođe su u spoju sa Comfort-Matic prenosnim mehanizmom.
 • SCR Multijet2 i EcoJet motori dostupni su u izvedbama od 130 i 150 ks.
 • 3-litarski Euro 6 turbo motor sa 136 ks, sa pogonom na KPG kao glavno gorivo.
 • Prednosti: robusnost, efikasnost, niski troškovi upotrebe i sadržaji visoke tehnologije.
 • Najsavremeniji „automobilski“ dizajn u spoju sa konceptom jedinstvenog lakog dostavnog vozila.
 • Tri nivoa opreme, ergonomska sedišta i ekskluzivna multifunkcionalna podrška (Multifunctional Support) za svaki uređaj.
 • Najbolja bruto težina vozila (do 4,4 tone) među vozilima bez duplih točkova.
 • Na svim modelima u liniji, standarne funkcije uključuju elektronsku kontrolu stabilnosti (ESC) sa funkcijom aktivne zaštite pri prevrtanja vozila, upravljanja prilagođenog opterećenosti vozila (LAC) i podršku pri kretanju uzbrdo.
 • Opciono je u ponudi funkcija Tractionj+ sa podrškom pri vožnji nizbrdo, kao i sistem upozorenja na izlazak iz trake, sa prepoznavanjem saobraćajnih znakova.
 • Svi radi ouređaji su opremljeni Bluetooh tehnologijom i MP3 plejerom; na raspolaganju je i 5-inčni Uconnect sistem, kamera za vožnju unazad, ugrađen satelitski navigacioni sistem i digitalni radio uređaj (DAB).

Fiat Ducato je najprodavaniji model koji i nakon 35 godina i šest generacija kupaca, nastavlja da bude najbolji saputnik na putovanju i u poslu, populaciji od 2,9 miliona kupaca koji su ga kupili od 1981. godine. Preko 600.000 porodica putuju u Fiat Ducato kamp vozilima , što Ducato čini neprikosnoveno vodećim modelom u ovom sektoru, koji postavlja standarde: preko 75% kamp vozila koje su danas u upotrebi su napravljene na bazi modela Ducato.

053

Kako bi i dalje imao vodeću ulogu u segmentu, model je 2014. godine restilizovan, uvažavajući nove zahteve kupaca, tako da im sada nudi više tehnologije, veću efikasnost i veću vrednost. Iz velikoj broja prednosti ovog modela, izdvojili bi moćne i snažne motore, kao i liniju sadržaja visoke tehnologije, sigurnosne i sisteme podrške vozaču najnovije generacije i novi info-zabavni sistem. Pored toga, zahvaljujući preciznim modifikacijama, Ducato je dodatno unapredio već izvanrednu izdržljivost, čvrstinu i  samim tim povećao rezidualnu vrednost vozila. Sve ovo u spoju sa niskim troškovima upotrebe i nižom cenom rezervnih delova čini novi model brenda Fiat Professional jednim od vozila sa najnižim troškovima održavanja i popravke u svojoj kategoriji vozila, dajući značajan doprinos smanjenju troškova posedovanja.

150305_Fiat-Professional_Ducato_01

Motori

Maksimalna efikasnost modela Ducato postignuta je zahvaljujući, između ostalog, i  obnovljenoj liniji motora, koji su u skladu sa Euro 6 standardima, čime se potvrđuje cenjena i ekskluzivna strategija „jedna misija – jedan motor“, koju primenjuje Fiat Professional. Izbor brenda Fiat Professional jeste da se za svaku namenu obezbedi najpodesniji motor, te je, posledično, ATS (sistem naknadne obrade) prilagođen specifičnim zahtevima. Fiat Professional nudi rešenje LPEGR, koje je savršeno za prevoz proizvoda, kao i SCR, rešenje idealno za prevoz ljudi. Fiat Professional je odlučio da uloži u obe tehnologije, kako bi se postigle najbolje performanse za svaku namenu: sa jedne strane nudimo lakše i jeftinije rešenje za prevoz dobara, lako za upotrebu,  dok na drugoj strani nudimo vozilo za prevoz ljudi, sa rešenjem koje je u skladu sa specifičnim propisom E6.  Pod LPEGR tehnologijom se podrazumeva recirkulacija izduvnog gasa pod niskim pritiskom (Low Pressure Exhaust Gas Recirculation). Izduvni gas se preuzima nakon  izlaska iz DPF-a, hladi preko EGR hladnjaka niskog pritiska, i zatim recirkuliše pre ulaska u kompresor. MultiJet 2 turbo-dizel motori počinju od 2.0-litarskog modela MultiJet 2 sa  115 ks, sa maksimalnim obrtnim momentom of 290 Nm (6-stepeni manuelni prenos), koji predstavlja „savršeno smanjenje“, ekonomično, ali izvanrednih performani, posebno u gradskoj vožnji. U središtu linije Ducato nalazi se 2,3-litarski motor  MultiJet 2 sa 130 ks, sa maksimalnim obrtnim momentom od 320 Nm; ova verzija predstavlja savršeno rešenje za mešovitu upotrebu, buduči da podrazumeva agilnost u saobraćaju, i izvrsne karakteristike za duga putovanja – zahvaljujući visokom obrtnom momentu pri niskom broju obrtaja. Treći motor u liniji je 2,3-litarski MultiJet 2 sa 150 ks, sa maksimalnim obrtnim momentom od 380 Nm, koji je, drugim rečima „najbolji u svojoj klasi“ po odnosu niske potrošnje i visokih performansi, u spoju sa smanjenom težinom: ova verzija je savršena za velika opterećenja. u ponudi je i novi 2,3-litarski motor MultiJet 2 sa  180 ks, sa maksimalnim obrtnim momentom od 400 Nm, koji zadovoljava potrebe profesionalaca kojima je potreban snažan motor, i visok obrtni momenat, kao i one kojima trebaju masivnija vozila, poput kamp vozila

SCR tehnologija podrazumeva selektivnu katalitičku redukciju za smanjenje emisija azotnih oksida. Tehnologija koristi AdBlue tečnost za pretvaranje azotnih oksida u neškodljive gasove. Novi motor 2.3 150 HP Ecojet primenjen na modelu Ducato teži najboljim rezultatima u klasi kada je u pitanju potrošnja goriva. Sa funkcijama pametnog alternatora, hidrauličnog upravljanja, pametnog električnog upravljanja i Start&Stop, zagarantovana ušteda goriva na ovoj verziji je 7%, u odnosu na verziju LPEGR sa 150 ks. Ecojet motor poseduje ekološki režim rada. Ovaj režim aktivira program koji automatski uključuje mapiranje motora radi optimizacije balansiranja između potrošnje goriva i performansi vozila. SCR ponuda je kompletirana motorom 2.3 Mulitejt2 sa 130 ks. Oba motora opremljena su sa 15-litarskim rezervoarom za tečnost AdBlue. Čep rezervoara za AdBlue nalazi se u blizini čepa za dizel gorivo, ispod istog poklopca. Dopunjavanje AdBlue tečnosti i sipanje goriva na pumpama je lako na obe verzije motora Potrošnja aditiva za emisiju (UREA) zavisi od  uslova upotrebe vozila a LED lampica i poruka na instrument tabli očituju ovo stanje. Liniju Ducato kompletira verzija 140 Natural Power, sa pogonom na metan i efikasnim 3-litarskim turbo motorom (u skladu sa Euro 6 standardima) sa 136 ks. To znači da su, kao i kod dizel verzija, performanse, pouzdanost i izdržljvost zagarantovani, u spoju sa ograničenom potrošnjom i, iznad svega, smanjenom emisijom štetnih gasova. U odnosu na prethodnu generaciju, linija Ducato Natural Power  je uvećana, zahvaljujući uvođenju Combi verzija, koje su savršene za kombinovan prevoz ljudi i dobara, i verzija Panorama, u kojima se udobno može smestiti do 9 ljudi sa svojim prtljagom. Ove izvedbe podržavaju verzije za prevod dobara, tačnije obloženi i vanovi prekriveni panelima, kao i verzije za specifičnije izvedbe, poput kamioneta sa platformom.

150305_Fiat-Professional_Ducato_02

 

 Najsavremeniji „automobilski“ dizajn

Novi dizajn eksterijera naslanja se na najsavremeniji „automobilski“ dizajn, koji, u spoju sa konceptom jedinstvenog lakog dostavnog vozila, ostavlja snažan utisak dinamičnosti, bezbednosti, kvaliteta i čvrstine. Kao rezultat toga, novo vozilo brenda Fiat Professional dodatno unapređuje koncept „spoj dizajna i funkcionalnosti“, po kojem je ovaj model oduvek bio prepoznatljiv. Konkretno, jedna od novih funkcija jeste mogućnost prilagođavanja stila vozila primenom niza rešenja: dve različite boje rešetke hladnjaka, zaštitna ploča koja ukrašava donju stranu branika, farovi sa inegrisanom funkcijom DRL (sa led tehnologijom na zahtev) i lake 16-inčne alu-felne.

Pored toga, troškovi porpavke su smanjeni zahvaljujući visokom položaju farova i podeli branika ne četiri dela. Dizajn haube, kao i primenjena rešenja smanjuju troškove održavanja, istovremeno čineći pristup odeljku motora lakšim. Kada je u pitanju unutrašnjost, model Ducato se isporučuje sa jednim od tri paketa opreme – Classic, Techno i Lounge – visokog stepena sofisticiranosti i elegancije, što se ogleda u sedištima presvučenim materijalom otpornim na mrlje, koja zadržavaju udobnost karakterističnu za najbolji model u liniji, kao i u držaču za šolje koji je inkorporiran u centralnu konzolu. Između ostalog, Ducato je prvi model u svom segmentu sa ekskluzivnom funkcijom multifunkcionalne podrške, koja je dostupna u središnjem delu svih instrument ploča u liniji, te koja može da se koristi sa svakim uređajem, uključujući pametne telefone, tablete, kao i tradicionalne  digitalne notese.

Bezbednosti i info-zabavni sistem

Ducato je u samom vrhu i u pogledu ponude visokotehnoloških sadržaja zahvaljujući bezbednosnim uređajima i uređajima za pomoć pri vožnji poslednje generacije, kao i novom info-zabavnom sistemu. Na primer, sve verzije nude elektronsku kontrolu stabilnosti (ESC) kao deo standardne opreme. Ovo je poboljšano sistemom za zaštitu u slučaju prevrtanja vozila, da bi se povećala udobnost i zaštitio teret od nepredviđenih pokreta, u saradnji sa sistemom za detekciju opterećenja (LAC), sistemom podrške pri kretanju uzbrdo, sistemom protiv proklizavanja (ASR) i elektronskim pomoćnim sistemom za kočenje u hitnim slučajevima (EBA). Da bi se osigurale bolje manevarske sposobnosti i poboljšala udobnost u vožnji, funkcija podrške servo upravljanju Servotronic nudi se kao deo standardne opreme na verzijama motora MultiJet 2.3, dok su ostali sistemi podrške u vožnji dostupni na zahtev, kao što je Traction+ (zajedno sa sistemom za podršku pri kretanju nizbrdo), sistem za upozorenje u slučaju skretanja sa puta i sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova. Model nudi široku ponudu radio uređaja sa tehnologijom Bluetooth i MP3 plejerom.  Pored toga, dostupni su i ekskluzivni Uconnect sistem sa ekranom osetljivim na dodir od 5 inča, kamera za kretanje unazad i ugrađeni navigacioni sistem.  Na kraju, celokupna ponuda je dostupna sa dekoderom za digitalnu radio reprodukciju (DAB), pored konvencionalnog analognog.

094

Linija

Ducato nudi najširu ponudu prednje vuče na tržištu, da bi ispunio potrebe velikog broja korisnika za koje je dizajniran, kao što su profesionalci, vozni parkovi, kompanije za prevoz ljudi i robe, snabdevači i kupci kamp vozila: dovoljno je reći da kombinacija različitih rešenja u pogledu karoserije, motora i mehanike daje približno 10.000 varijanti za komercijalna vozila, transport ljudi i osnovu za konverzije.  Konkretno, u okviru ponude kombi vozila, možete odabrati između osam različitih kapaciteta, od 8 do 17 m³ koji se mogu pohvaliti najvećom produktivnošću u kategoriji.  Osim toga, novi Ducato će biti dostupan u 4 dužine i 3 visine za kombi vozila  i 7 dužina za cab i chassis cowl verzije. Neke od novina kojima model Ducato može da se pohvali su najbolja bruto težina vozila u celoj kategoriji vozila bez duplih točkova – do 4,4 tone za kamp verzije i 4,25 tona za Maxi verzije – najboljom dozvoljenom težinom na prednjoj osovini (do 2100 kg) i zadnjoj osovini (dodatno povećano na 2500 kg) i rekordnom korisnnm nosivošću (do 2,1 tona za kombije). Novi Ducato se može pohvaliti i novim verzijama trosmernog kipera i kombijem sa 7 sedišta, kao i novom dodatnom opremom kao što su fiksna i odvojiva kuka za vuču i pristupni stepenik za olakšavanje utovara, koji dodatno smanjuje visinu pristupnog praga – koja je već vodeća u kategoriji.

Ducato_Trasformazione_19

Ducato potvrđuje svoje liderstvo na tržištu u ekskluzivnoj ponudi kamp vozila.  Tri od četiri kamp vozila u Evropi su zasnovani na Fiat Ducato modelu zbog novih i ekskluzivnih sadržaja kao što su Captain Chair sedišta koja se okreću i koja poboljšavaju komfor i uklapaju se u rafinirani stil kamp vozila. Tu su i nova vešanja sa povećanim predopterećenjem i posebnim verzijama Tractor Cab i Tractor Chassis Cowl, koje omogućavaju dodatnih 600 varijanti, kako bi se ostvarilo maksimalno prilagođavanje zahtevima klijenata u tom sektoru.

Ducato_Trasformazione_17

Priča o globalnom uspehu

Pre trideset pet godina, Fiat Ducato je napravio revoluciju na tržištu kombi vozila visokog kapaciteta sa svojim pogonom na prednje točkove, snagom motora i prostranim teretnim delom. Tokom godina, Fiat Ducato je postepeno unapređivan, tako da definiše standarde u svojoj kategoriji vozila, trendseter koji se proizvodi u više od 10.000 varijanti i koji se prodaje u više od 80 zemalja širom sveta.  Pored toga, brojne konfiguracije karoserije i efikasnost šasije učinili su da on postane prvi izbor kada se radi o specijalnoj upotrebi i za montere kamp vozila. Proizvodnja je započela 1981. godine u proizvodnom pogonu SEVEL (Società Europea Veicoli Leggeri) u Val di Sangru u Italiji, gde se i danas obavlja. To je najveća fabrika kombi vozila srednje veličine u regionu Evrope, Bliskog istoka i Afrike, a pre godinu dana je dostigla prestižnu cifru od pet miliona proizvedenih vozila. Prva serija vozila Ducato (1981-1990.) je imala inovativna rešenja poput pogona na prednje točkove sa poprečno ugrađenim motorom i rezervoarom za gorivo kombinovanim u jednom modulu sa kabinom. Ove karakteristike su omogućile proizvodnju mnoštva do tada jedinstvenih modela.  Bila je dostupna karoserija sa dve visine krova i u varijantama Campervan, Combi, Bus i Truck. Dva međuosovinska rastojanja (2.923 mm i 3.653 mm) omogućila tovarni kapacitet od 9,8 kubnih metara, a dve klase nosivosti (1.000 i 1.300 kg) omogućile su dozvoljenu bruto težinu do 2.800 kg. 1984. godine, upotreba ukošenih amortizera je rezultirala potpuno ravnim tovarnim delom, a 1985. godine, Maxi verzija je imala povećan kapacitet maksimalnog tereta od 3.500 kg.  Na kraju, 1989. godine, pojavio se Fiat Ducato sa Steyr-Puch pogonom na sva četiri točka.

Deset godina nakon što se pojavio na tržištu (1990-1994.), Fiat Ducato je ostvario svoje prvo dostignuće sa drugom serijom, kada je pogon na sva četiri točka imao svoju veliku premijeru: prvog oktobra 1991. godine, 500.000-to vozilo je sišlo sa proizvodnih traka. 2,5-litarski turbo dizel motor je isporučivao 70kW (95 ks) i, po prvi put je predstavljen inovativni pogonski sistem isključivo na struju, Fiat Ducato Elettra. Treće međuosovinsko rastojanje (3.200 mm) je takođe dodato u gamu.

Godine 1994. uvedena je treća generacija (1994-2002.), koja je poboljšala koeficijent otpora (koji je pao na 0,35) i razvila novi način shvatanja kabine vozila sa profesionalnim pristupom: zapravo, prvi put u ovom sektoru, ručica menjača je ugrađena u centralnu konzolu, čime se omogućilo korišćenje centralnog dela poda i olakšao pristup sa oboja vrata i iz kabine do tovarnog dela: time se poboljšala i ergonomičnost i produktivnost. Specijalizovani časopisi su prepoznali tu inovaciju i orijentaciju modela Ducato usmerenu prema kupcima, dodelivši mu titulu „Međunarodno kombi vozilo 1994. godine“.

Od 2000. godine pa nadalje, poboljšanja su bila vezana za udobnost. Na primer, 2002. godine, u četvrtoj seriji (2002-2006.), uvedeno je podešavanje visine sedišta i trostepeno podešavanje visine upravljača. Motor modela Fiat Ducato je takođe poboljšan.  Uistinu, 2002. godine je prvi put imao motor sa direktnim ubrizgavanjem sa zajedničkim kanalom – što je bio veliki korak napred po pitanju performansi, tihog rada i visoke efikasnosti. Osim toga, Ducato je započeo doba korišćenja alternativnih goriva sa svojim motorima na benzin/metan: oni su Fiat Professional učinili liderom na evropskom tržištu kombi vozila na metan.

Peta generacija modela Ducato stupila je na scenu 2006. godine, proširivši gamu, i još više povećala fleksibilnost: samo uzmite u obzir da je to bio prvi van sa pogonom na prednje točkove koji je imao zapreminu od 17 kubnih metara. Ali iznad svega, model je postavio rekord u pogledu troškova rada i održavanja, kao i potrošnje goriva i emisije štetnih gasova, zahvaljujući širokom opsegu dizel motora zasnovanih na MultiJet tehnologiji druge generacije.

Zatim je šesta generacija modela Ducato debitovala 2014. godine, sa najvećom dozovoljenom maksimalnom težinom u segmentu, najvećim opterećenjem prednje osovine (do 2.100 kg) i najvećim opterećenjem zadnje osovine (do 2.500 kg) za vozila sa jednostavnom izvedbom zadnje osovine, kao i najvećim maksimalnim teretom. Maksimalni teret kampervan modela Fiat Ducato je 2.100kg. Osim toga, prvi put je bilo dostupno pneumatsko vešanje na zadnjoj osovini. Počev od 2015. godine, verzija sa pogonom na sva četiri točka je još jednom dostupna, a isporučuje je francuska specijalizovana kompanija Dangel.

160615_Fiat-Professional_Ducato_01

Tokom godina, Fiat Ducato je prešao evropske granice i ušao u Rusiju, Latinsku Ameriku, Bliski Istok i Australiju. Danas se prodaje u preko 80 zemalja širom sveta, uključujući Severnu Ameriku, u kojoj je prošle godine proizveden pod imenom „PROMASTER“ od strane proizvođača RAM. Fiat Ducato, koji se proizvodi u 3 zemlje (Meksiko, Brazil i Italija) i prodaje širom sveta, je istinski svetsko vozilo koje će svojom šestom generacijom podstaći rast kompanije Fiat Chrysler Automobiles u sektoru lakih komercijalnih vozila.

Fiorino: kombi za gradsku vožnju

 • Savremen stil sa novim enterijerom i eksterijerom.
 • Pristupačan teretni odeljak kapaciteta do 2,8 m³ i korisne nosivostii do 660 kg.
 • Robotizovan prenosni mehanizam Comfort-Matic i ekskluzivan motor Natural Power.
 • 5-inčni uređaj Radio Nav 5” sa tač-skrinom i upravljač presvučen kožom sa ugrađenim komandama.

Novi Fiorino potvrđuje konceptualna svojstva koja su ovaj model učinila uspešnim: njegove kompaktne dimenzije  – visina od 1,721 mm, širina od 1,716 mm, te dužina od 3,957 mm i međuosovinsko rastojanje od 2,513 mm čine ovaj model savršenoim za gradsku vožnju, agilnim u saobraćaju i lakim za parkiranje. Uprkos ovim svojstvima, model ima izvanredan kapacitet koji dostiže do 2,8 m3, kao i korisnu nosivost do 660 kg.

160615_Fiat-Professional_Fiorino_02

Kao deo razvoja modela kojim je stvoren segment malih vanova, sada se uvodi savremen dizajne u untrašnjosti i spoljašnjosti, sa novim funkcijama koje će ovaj model učiniti vodećim u kategoriji po pitanju performansii, troškova upravljanja, udobnosti i funkcionalnosti. Novi Fiorino, dakle, nije samo idealno vozilo za one kojima je potreban prostran teretni deo za agilnu vožnju po gradu, nego i primer kompletnosti brenda Fiat Professional, koji demonstrira njegovu sposobnnost da odgovori na najrazličitije poslovne potrebe.

Stil i funkcionalnost

Stil eksterijera zadržava tipičan moderan i dinamičan karakter modela sa visokom postavljenim farovima radi savršene vidljivosti. Prednji branik je kompletno obnovljen, sa eksplicitnim asocijacijama na dizajn linije Fiat Professional. Potpuna novina su i 15-inčne glavčine točka, kao i 15-inčne brunirane, lake alu-felne sa dijamantskom završnicom.

160331_Fiat-Professional_Fiorino_03

Novi Fiorino potvrđuje izvrsnu upotrebljivost prostog, pravougaonog oblika teretnog dela, kojem se može pristupiti preko velikih zadnjih vrata sa uglom otvaranja od 180°, sa ergonomičnim vertikalnim ručicama. Opciono je u ponudi i preklopivo suvozačevo sedište na uvlačenje, koje se može koristiti kao stona površina, ili koje se može potpuno preklopiti, radi prevoza objekata dužine do 2,5 metara.

Putnički odeljak je obnovljen uvođenjem novih elemenata i udobniji je i ergonomičniji nego ikad pre. Komande radio uređaja mogu se smestiti na kracima redizajniranog upravljača. Verzija sa upravljačem i ručicom i manžetnom menjača presvučenim kožom je takođe dostupna. Instrumenti su sa novom grafikom, sa stalno uključenim svetlom u pozadini radi bolje vidljivosti. Na instrument tabli je dodat novi funkcionalniji odeljak za odlaganje, a i enterijer je takođe obnovljen. Novina je i info-zabavni sistem sa 5-inčnim dodirnim ekranom u boji, sa radio uređajem, dostupan i sa satelitskom navigacijom, te standardno opremljen Bluetoothom, USB portom, AUX portom i MP3 plejerom.

160331_Fiat-Professional_Fiorino_02

Motori

Sveobuhvatna linija motora – svi u skladu sa Euro 6 standardima – u stanju je da odgovori na sve zahteve. Linija obuhvata dva 1.3 MultiJet2 turbo-dizel motora sa 80 i 95 ks, jedan 1,4-litarski benzinac sa  prirodnim usisavanjem Fire sa 77 ks, kao i 1,4-litarski dvogorivi motor na benzin i metan Natural Power sa 70 ks, koji predstavlja rešenje koje je primenjeno jedino na modelu Fiorino u segmentu malih kombi vozila. Oba dizel motora odlikuju se velikim zadovoljstvom vožnje, izvrsne performansama i ekonomičnošću, kada je reč o potrošnji goriva i troškovima servisiranja.

EcoJet version, verzija, koja omogućava omogućava uštedu goriva  primenom Start & Stop sistema,  inteligentnog alternatora i pumpe za ulje promenljive zapremine, po prvi put je ugrađena u novi model Fiorino. U spoju sa robotizovanim prenosom Comfort-Matic, ostvaruje se ciljana potrošnja  of 3,8 litara goriva na 100 km puta, u kombinovanom ciklusu, uz emisiju od 100 grama CO2 po pređenom kilometru, što predstavlja uštedu od 14% u odnosu na manuelni prenos bez EcoJet sistema.

Linija

Sa dve konfiguracije u ponudi (Cargo i Combi), tri paketa opreme (Base, SX i Adventure) i sa tri motora (benzinski, benzin/metanski i dizel), Fiorino ima sve izglede da potvrdi izvesne komercijalne rezultate vodećeg modela linije – sa preko 370.000 prodatih primeraka – te da dodatno učvrsti svoj položaj na tržištu.

160615_Fiat-Professional_Fiorino_07

Vredan pomena je paket opreme Adventure, osmišljen za vožnju po neravnim putevima, ali i da eliminiše strah od vožnje u zimskim uslovima. Ostala oprema po izboru uključuje sistemTraction+, 15-inčne točkove sa posebnim M+S gumama, dignuto vešanje, uvećane bočne štitnike, kao i prednji branik sa zaštitnom pločom za motor. Osnovna karakteristika novog modela Fiorino Adventure jeste sistem Traction+, za elektronsku blokadu diferencijala, koji pomaže vozaču u uslovima lošeg prianjanja guma na putnu površinu.

Novi Fiorino nudi sve sigurnose sisteme koji su bili prisutni i na njegovom prethodniku. ABS sa EBD, ESC u kompletui sa ASR, HBA, podršku pri kretanju uzbrdo, senzore za parkiranje i prednje i bočne vazdušne jastuke.

Doblò Cargo: „najbolji način za obavljanje posla“

 • Sveobuhvatna linija Euro6 motora: turbo-dizel, benzinac i motor na benzinsko/metanski pogon.
 • UConnect Nav LIVE, konačna granica informisanja i zabave.
 • Najsveobuhvatnija linija vozila u segmentu: četiri opcije za karoseriju, dve visine i dva međuosovinska rastojanja.
 • Tovarni odeljak kapaciteta do 5,4 m³ i korisna nosivosti do jedne tone.
 • Ekskluzivno Bi-link vešanje doprinosi najboljem upravljanju u kategoriji vozila.
 • Automobilski dizajn savršeno iskombinovan sa funkcionalnošću.
 • Višenamenska klupa sa tri sedišta i prilagođena ergonomska rešenja.
 • Najsavremenija bezbednost radi stalno predvidljivog držanja na putu.

Doblò Cargo je četvrta generacija ovog vozila brenda Fiat Professional, koje nudi veću funkcionalnost, bolje performanse i veću vrednost. To su smernice koje su omogućile da Fiat Professional dizajnira vozilo koje će zauzeti vodeće mesto u svojoj klasi po pitanju performansi, funkcionalnih karakteristika, nosivosti, produktivnosti, ekonomičnosti i niskih troškova održavanja. Ove pobedničke karakteristike, u kombinaciji sa poboljšanim “ukupnim troškovima posedovanja” pružaju pouzdanu, izuzetnu vrednost za kupce.

160615_Fiat-Professional_Doblo_01

Najsadržajnija linija u segmentu

U zavisnosti od tržišta, linija modela se sastoji iz 4 vrste karoserije (platforme Cargo, Combi, Cab i WorkUp), jedne širine (1.832 mm), 2 visine krova (1.845 mm / 2.125 mm), 2 dužine (4.406 mm / 4.756 mm), 2 međuosovinska rastojanja (2.755 mm / 3.105 mm) i velikodušnom ponudom od sedam motora: četiri turbo dizela, dva benzinska i jedan motor na benzin/metan.  Ovo je najsadržajnija ponuda u segmentu, sa verzijama i rešenjima od kombija do posebnih vozila, kao i verzija prilagođenih za posebne namene. Kao naslednik pobedničkog modela, sa preko 1,675,000 primeraka od prodatih od 2000. godine do danas, Doblò Cargo ima za cilj da učvrsti svoju lidersku poziciju u ovom segmentu tržišta, koji čini oko 25% ukupnog evropskog tržišta komercijalnih vozila.

160615_Fiat-Professional_Doblo_06

Vodeća zapremina i kapacitet u klasi

Teretni kapacitet i zapremina modela Doblò Cargo su najbolji u njegovoj klasi: korisna nosivost ovog modela je preko 1 tone, dok je zapremina 5,4 m3.

Izdašne unutrašnje dimenzije uključuju prtljažnik dužine 182 cm na verziji sa kratkim međuosovinskim rastojanjem i 217 cm na verziji sa dužim međuosovinskim rastojanjem, uz širinu od 171 cm i visinu krova od 130 cm, ili 155 cm na verzijama sa izdignutim krovom.  Pored toga, rastojanje između kućišta točkova, koje iznosi 123 cm, omogućava transport do 2 euro palete u tovarnom delu. Doblò omogućuje različite načine podele putničkog i prtljažnog prostora: rotirajuća zadnja sedišta, sa čvrstom pregradom, prozorom ili horizontalnim rešetkama.  Takođe, tu su i 6 kuka na podu teretnog dela za pričvršćivanje tereta za zidove, kao i jedno ili dva svetla, u zavisnosti od verzije, koja omogućavaju dobru vidljivost.  Kupci pored toga mogu da naruče i praktičnu odvojivu lampu.

Ekskluzivno Bi-link vešanje 

Doblò Cargo pruža najviše nivoe upravljanja i udobnosti u vožnji u svojoj kategoriji, zahvaljujući, u najvećoj meri, zadnjem, nezavisnom Bi-link vešanju – koje je ekskluzivno primenjeno u ovom segmentu vozila – koje ujedno omogućava značajno povećanje kapaciteta za prevoz tereta, sa minimalnim ukupmnim dimenzijama. Detaljinije, zahvaljujući modularnosti svojih komponenti (opruge, amortizeri, opruge za klin, stabilizator itd.), Bi-link vešanje se specijalno kalibriše prema karakteristikama i nameni vozila.

Sveobuhvatna linija motora

Lnija modela Doblò Cargo obuhvata četiri turbo-dizel motora – 1,3-litarski MultiJet II (80 ks ili 95 ks), 1,6-litre MultiJet 2 (105 ks ili 120 ks) –  i dva benzinska motora: 1,4-litarski sa 95 ks i 1,4-litarski TurboJet motor sa 120 ks. Liniju kompletira 1,4 -litarski, dvogorivi TurboJet motor sa 120 ks, sa  pogonom na benzin/metan. Svi motori su u skladu sa Euro 6 standardima

Konkretno, dizel motori su iz druge generacije Multijet motora, što podrazumeva tehnologiju, performanse i štedljivost. Pored toga, motori 1.3 MultiJet2 (sa 80 i 95 ks) i 1.6-litarski MultiJet2 (sa 105 i 120 ks) su takođe na raspolaganju u “EcoJet” verziji i nude značajno smanjenje potrošnje i emisije izduvnih gasova, zahvaljujući primeni  Start&Stop sistema, gumama smanjenog otpora kotrljanja, ulju niske viskoznosti, „pametnom“ alternatoru, pumpi za ulje promenljive zapremine i paketu aerodinamičke opreme. Sve ovo pomaže da se potrošnja goriva smanji za do 9% kod 1,3-litarske, t.j. za 12% kod 1,6-litarske verzije. Potrebno je posebno istaći dvogorive motore (sa pogonom na benzin i metan), koji pružaju performanse dostojne benzinske vertije, ali sa svim ekonomskim i ekološkim prednostima upotrebe metana. Konkretno, 1,4-litarski motor 16V T-JET Natural Power razvija maksimalnu snagu od 120 ks (i sa benzinskim i sa pogonom na metan) te te napredne vrednosti obrtnog momenta (206 Nm pri 3000 ob/min). Time je postignuta visoka fleksibilnost menjača, sa smanjenom upotrebom 6-stepenom prenosnog mehanizma, radi prijatne i opuštqajuće vožnje. Pritiskom na papučicu gasa, dobija se odličan odziv, čemu doprinosi smanjena inercija turbo-punjača. Doblò Cargo Natural Power je stoga ekološko vozilo  – što se ogleda u emisiji C02 od 134 g/100km u kombinovanom režimu vožnje – kao i vozilo koje zadovoljava potrebe aktivne porodice: zaista, korisna zapremina prtljažnika je nepromenjena, obzirom da su metanski cilindri smešteni ispod poda automobila. Ukupni kapacitet je 95 litara, što je jednako količini od 16,15 kg prirodnog gasa, kod modela sa kratkim međuosovinskim rastojanjem opremljenih sa 4 cilindra (verzije sa dužim međuosovinskim rastojanjem imaju 5 cilindara zapremine 130 litara/22,1 kg metana), što je dopunjeno i kapacitetom rezervoara za gorivo od 22 litre.

160615_Fiat-Professional_Fiorino_13

Savršena kombinacija „automobilskog“ dizajna i funkcionalnosti

Dizajn enterijera i eksterijera modela Doblò Cargo je potpuno obnovljen, sa pravim „automobilskim“ pristupom. Od savremenijeg i upečatljivog prednjeg dela, izdvajaju se jedinstvena hauba (sada sužena, u skladu sa izvedbom krova), novi branici, kao i veća rešetka hladnjaka i zadnja svetlosna grupa,  naglašavajući horizontalni tok siluete. Dizajn 16-inčnih alu-felni i ugrađenih poklopaca istih je takođe obnovljen.

Svojim kompaktnim i karakterističnim izgledom, Doblò Cargo nudi i značajne novine, kada su u pitanju funkcije unutar putničkog odeljka, potvrđujući jedmnu od smernica po kojoj se brend Fiat Profesasional izdvaja: „stvaranje izvrsnog radnog okruženja za osobu koja upravlja vozilom“. Danas se odeljak za putnike izdvaja novim rešenjima koja ga čine još funkcionalnijim i udobnijim, što demonstriraju nove funkcije na instrument tabli, tekstilni tapacirung, upravljač, grafika instrument ploče i paneli na vratima.

160331_Fiat-Professional_Fiorino_02

Tri višenamenska prednja sedišta i odgovarajuća ergonomska rešenja

Izvedba koja je usredsređena na postizanje veće funkcionalnosti odražava se i na višenamenskoj prednjoj klupi, sa prostorom za smeštanje tri osobe, i značajnim prostorom za odlaganje stvari ispod sedišta. Centralno sedište se preklapa i može se koristiti kao rukonaslon, ili za odlaganje dokumenata, dok je bočno sedište takođe preklopivo za potrebe prevoza dugačkih predmeta i fiksiranja istih, zahvaljujući praktičnim kukama na zadnjem delu sedišta. Napokon, tu su i funkcionalni, električni, preklopivi retrovizori. Stil koji zadovoljava potrebu za funkcionalnošću primetan je i na drugim karakteristikama, poput širokog opsega praktičnih odeljaka za odlaganje stvari, prednje ladice sa ključem i mehanizmom za sporo zatvaranje, većim otvorima za vazduh  boljeg učinka klima uređaja i upravljača sa unapređenom ergonomičnošću. Teretni odeljak je takođe funcionalan, što se ogleda u jednostavnom obliku, ergonomičnim ručicama (i od odeljka i od kabine), kao i praktičnim zadnjim vratima sa uglom otvaranja od 180°, koja olakšavaju pristup unutrašnjosti vozila, specifičnim i jedinstvenim rešenjima u ovoj kategoriji vozila.

Info-zabavni sistem poslednje generacije

Doblò Cargo je opremljen čuvenim multimedijalnim sistemom UconnectTM 5″ Nav LIVE sa tač-skrinom, koji predstavlja najnovije dostignuće info-zabavnih sistema, te koji pruža čitav niz funkcija poput hends-fri sistema sa  Bluetooth tehnologijom i prepoznavanjem glasa, pored digitalnog radio uređaja (DAB) i povezivanja sa multimedijalnim uređajima preko USB ili pomoćnog 3,5mm-skog porta. Sistem poseduje i SMS čitač poruka za isčitavanje tekstualnih poruka primljenih preko kompatibilinih telefona, upotrebom tehnologije pretvaranja teksta u govor. Sa Uconnect TM LIVE uslugama, aplikacija UconnectTM LIVE app se može preuzeti  pomoću pametnog telefona sa portala Apple Store ili Google Play Store. Nakon povezivanja, aplikacije će biti prikazane, sa mogućnošću direktnog upravljanja preko tač-skrina sistema UconnectTM. Konkretno, moguć je pristup nagrađivanoj aplikaciji eco:Drive, koja sugeriše načine vožnje kako bi vozaču pomogla da smanji potrošnju goriva i emisiju izduvnih gasova, kao i aplikaciji my:Car, koja pomaže vozaču da održava vozilo na najbolji moguć način.

Sistem UconnectTM 5″ Nav LIVE opremljen je integrisanim navigacionim sistemom TomTom 2.5D, glasovnim komandama i funkcijom TomTom IQ Routes®, koja predstavlja najjednostavniji način za računanje najbrže rute, na osnovu merenja stvarne prosečne brzine. Poslednje, ali ne i najmanje bitno, vozači mogu da putuju potpuno bezbedno, primajući uputstva za vožnju na instrument tabli, dok su sve druge funckije radio uređaja aktivne.

Na kraju, radi effikasnog upravljanja flotom, Doblò Cargo nudi inovativni Gateway, uređaj koji se instalira direktno na na vozilo, te koji ostvaruje interfejs vezu sa mrežom u vozilu, radi očitavanja i saopštavanja svih podataka koji se tiču stanja vozila u FMS formatu (Fleet Management System – Sistem upravljanja flotom).

160615_Fiat-Professional_Fiorino_14

Maksimalna bezbednost radi spokojne vožnje

Radi konstantnosti i predvidljivog držanja na putu, Doblò  je standardno opremljen najsofisticiranijim elektronskim uređajima za kontrolu stabilnosti, uključujući ABS sa elektronskom raspodelom kočione sile EBD, ESC sa ASR (podrškom u slučaju proklizavanja), HBA (hidraulična podrška pri kočenju) i sistemom podrške pri kretanju uzbrdo, koji pomaže vozaču prilikom kretanja pod ručnom kočnicom. Prednji i bočni vazdušni jastuci, koji štite i glavu i grudi, kao i sistem praćenja pritiska u gumama, kompletiraju sigurnosnu opremu.

Pored toga, Doblò Cargo može biti opciono opremlje sistemom Traction+, koji garantuje bolju vuču, čak i na površinama različitih stepena prianjanja guma (npr. kada je jedan točak u snegu ili blatu), bez opterećivanja vozilai povećanja troškova vožnje (što je slučaj, na primer, sa sistemima pogona na 4 točka). Konkretno, u slučaju starovanja vozila na klizavim površinama, sistem preusmerava obrtni momenat sa točka koji proklizava na točak sa boljim oslanjanjem, i tako uspostavlja vuču. Sistem Traction+  se aktivira na brzinama do 50 km/h i samo kada je to potrebno, pomoću odgovarajućeg tastera.

Oprema i usluge brenda Mopar

Mopar – brend za usluge, brigu o kupcima, originalne rezervne delove i dodatnu opremu za brednove FCA Grupe – proizveo je širok niz proizvoda za liniju Fiat Professional. Ovi proizvodi se nude kupcima u trenutku kupovine, a i u kasnijim fazama, kako bi kupci mogli da personalizuju svoje automobile ovim ekskluzivnim uslugama i dodatnom opremom.

Ekskluzivna oprema

Za svaki model brenda Fiat Professional, Mopar je kreirao posebne linije dodatne opreme koje se skladno uklapaju sa tehničkim i stilskim karakteristikama različitih vozila, omogućavajući potpuno prilagođavanje, te naglašavanje njihovih funkcionalnih i stilskih sadržaja.

Fullback

Dodatna oprema za tovarni prostor zadnjeg dela vozila izdvaja se kada je u pitanju oprema za Fiat Professional kamionet. Ova dodatna oprema je kreirana tako da na najbolji način odgovori na poslovne i privatne potrebe novih kupaca.

160616_Mopar_FullBack

Tu spadaju krovovi od čvrstog materijala za tri različite konfiguracije (sa prozorom sa otvaranjem sa strane, kliznim prozorom i bez prozora), dve verzije krovova od čvrstog materijala (za vozila sa i bez sport bar elementa), tri različite vrste mekih krovova i novu fullbox izvedbu koja nudi stil i praktičnost teretnog prostora. Sport bar element od nerđajućeg čelika daje vozilu sportsku notu.

Ne treba zaboraviti ni praktično postavljene pregrade. I u verziji sa bočnom zaštitom (preko šine) i u verziji bez zaštite (ispod šine), one su obavezna dodatna oprema za vozila u ovom segmentu. S obzirom na to da je napravljena da se uklapa uz različite vrste pokrivača, čvrstih krovova, fullbox i sport bar elemenata, verzija ispod šine  nudi kupcima mogućnost da personalizuju svoja vozila na najbolji mogući način.

Priključak od 12V unutar putničkog odeljka i čelične ploče koje sprečavaju pomeranje tereta, čak i tokom vožnje, kompletiraju liniju opreme za teretni deo.

Šlep kuka i krovni nosač nude kupcima mogućnost da maksimalno iskoriste ovo vozilo u slobodno vreme uz različita rešenja za prevoz objekata, poput krovnog kofera, nosača za skije, daske za surfovanje, kajak i nosača za bicikl.

Liniju upotpunjuje mnoštvo dodatne opreme koja se skladno uklapa sa tehničkim i stilskim karakteristikama modela:  zaštitna ploča personalizovana imenom vozila, bočne lajsne koje štite vrata (u hromiranoj verziji za Doble Cab vozila i u boji karoserije za Club Cab vozila), hromirana kućišta retrovizora, zadnji parking senzori, patosnice od gume ili tkanine, zaštitna ploča ispod karoserije, svetla za maglu sa funkcijom DRL (dnevnih svetala) i brendirane kapice za ventile.

Talento

Transformacija modela Talento bio je cilj sa kojim je osmišljena linija od oko 160 komada dodatne opreme. Oni su skladno integrisani u vozilo i odgovaraju na poslovne i rekreacione potrebe kupaca nudeći ciljana rešenja u pogledu tehničkih, stilskih i mehaničkih karakteristika. Širok niz dodatne opreme dostupan je za prilagođavanje različitih verzija modela Talento – sa dugim ili kratkim međuosovinskim rastojanjem, visokim ili niskim krovom – različitim potrebama: od unutrašnjih zidnih obloga do ….. od drveta ili neklizajućeg materijala, od krovnih šipki do krovnih korpi od aluminijuma ili čelika, od merdevina na zadnjem delu do nosača cevi, kao i od različitih vrsta šlep kuka do sistema prenosa. Linija funkcionalne dodatne opreme takođe uključuje držače za mobilne telefone i tablete ugrađene na instrument tabli kako bi bili lakše dostupni, patosnice od gume ili tkanine, navlake za sedišta i štitnike za sunce. Razvijena je i linija dodatne opreme koja omogućava kupcima da zaštite svoja vozila i vode računa o njima. Ova linija sadrži štitnike za blato, štitnike zadnjih vrata, zaštitu za brave, sigurnosne rešetke za bočne i zadnje prozore, aparate za gašenje požara ispod sedišta, volumetrijski alarm, zadnju kameru i zadnje parking senzore.

Konačno, ne treba zaboraviti ni sledeću dodatnu opremu za personalizovanje modela Talento: hromirana kućišta za bočne retrovizore, pragove  i brendirane kapice za ventile.

Moparov® program zaštite vozila

Moparov® program zaštite vozila (Mopar® Vehicle Protection) omogućava vlasnicima automobila da održavaju svoje vozilo u optimalnom stanju, nudeći širok opseg uslužnih ugovora za koje garantuje kompanija Fiat Chrysler Automobiles. Oni su posebno osmišljeni tako da svim kupcima omoguće da voze svoje automobile bezbrižno i bez bilo kakvih nepredviđenih događaja.

Samo uz Moparov® program zaštite vozila možete biti sigurni da će servisiranje vašeg vozila obaviti visokokvalifikovani i specijalizovani profesionalci u ovlašćenim Fiat Professional radionicama širom Evrope, gde se koriste samo originalni rezervni delovi.

Portfolio proizvoda obuhvata širok i fleksibilan izor produženih garancija i usluga sa podrškom brenda Fiat Professional, sa mogućnošću prenosa prava korišćenja na novog vlasnika, u slučaju prodaje vozila. Svaki ugovor se prilagođava potrebama korisnika, sa različitim rešenjima po pitanju trajanja ugovora i kilometraže.

Konkretno, za nove Fullback i Talento modele, Mopar je isplanirao širok niz usluga koje garantuju da će vaše vozilo uvek biti u savršenom voznom stanju.

Na primer, produženje Maximum Care garancije je kreirano tako da pokrije sve mehaničke i električne delove vozila i produžava garanciju do maksimalnog perioda od 5 godina, obuhvatajući garanciju proizvođača.

S druge strane, Easy Care plan održavanja omogućava da se cena rutinskog održavanja fiksira u trajanju do 5 godina, uveravajući kupce da će sve usluge servisiranja potrebne njihovim vozilima biti pružene. Ugovori u okviru Moparovog programa zaštite vozila mogu se sklopiti prilikom kupovine novog vozila, a mogu biti i plaćeni na rate, preko finansijskih rešenja koja nudi FCA banka (samo na izabranim tržištima), po izboru kupca.

Easy Care se može kupiti u bilo kom trenutku pre prvog servisiranja, dok se za Maximum Care možete pretplatiti u roku od 24 (Talento) i 36 (Fullback) meseci od dana registracije vozila.

Briga o kupcima

FIAT PROFESSIONAL | Customer Care (briga o kupcima)

Servis za klijente pruža informacije, kao i pomoć na putu 24 časa dnevno, 365 dana u godini. Usluga se može ostvariti pozivom na telefonski broj 00 800 342 800.

Brendirana roba

Brendirani proizvodi Fiat Professional izdvajaju se svojom funkcionalnošću- Svaki proizvod ima posebne karakteristike i posvećen je onima koji koriste svoja vozila veliki broj sati. Nekoliko najreprezentativniji predmeta su punjiva, potpopiva LED lampa, koja je korisna u slučaju nezgode i držač za ključeve sa metalnom kukom sa oprugom.

 

FCA Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *