Saveti za vožnju tokom letnjih vrućina

Ukoliko ste sve isplanirali za vaš godišnji odmor, ostaje vam samo da svojim automobilom dođete do željene destinacije. Višečasovni put na +35°C zna da bude više nego naporan, pa je pored fizičke pripreme potrebna i dodatna doza strpljenja i koncentracije.

Uz nekoliko praktičnih i korisnih saveta, put može biti mnogo manje naporan.

Ukoliko imate malo dete, možda smatrate da vam je lakše voziti noću jer tada dete spava. To jeste prednost putovanja noću, ali nije i pravilo da će dete bez problema prespavati celu noć. Može se desiti baš obrnuto, a onda ste tek u problemu.

young-girl-crying-in-her-car-seat-1

Pored toga, vožnja noću je znatno napornija zbog smanjene vidljvosti, a i organizam je naviknut da spava u to doba, a to može biti vrlo opasno. Posebno su opasni rani jutarnji časovi i ukoliko se nađete u situaciji da putujete noću, čim primetite da vam se spava, stanite na prvom sledećem odmorištu i odmorite koliko je potrebno. Ukoliko nastavite vožnju, borba sa umorom će vas dodatno iscrpeti i možete zaspati iako vam se čini da se to neće desiti. Energetska pića i slatkiši pomažu da ostanete budni, ali koncentracija je smanjena.

Još jedan od bitnih razloga zašto je bolje putovati danju je što u slučaju bilo kakvog problema sa vozilom ili putnicima, noću je mnogo teže rešiti bilo kakav problem, pa makar to bila i izduvana guma.

Preporučujemo da se na dugačak put krene što ranije, kako zbog manjeg obima saobraćaja, tako i zbog vrućine. Zbog toga je pre svega bitno da svi putnici, ne samo vozač, obave sve pripreme na vreme kako bi pred sam put imali dovoljno vremena da se odmore i naspavaju.

Klima uređaj u vozilu je svakako od velike pomoći tokom vožnje, ali za njegovo korišćenje ipak važe neka pravila koja se moraju ispoštovati, zbog vašeg zdravlja. Podešavanje temperature na niže bi najbolje bilo da se izvrši za 5-10 stepeni u odnosu na spoljnu temperaturu. Ukoliko je spoljna temperatura 35°C optimalno je da klima uređaj radi na 26-28 stepeni. Dalje spuštanje temperature nije preporučljivo jer može izazvati šok prilikom izlaska iz automobila.

Car-air-conditioning-in-winter

Vozači automobila bez klima uređaja moraju biti još oprezniji u vožnji, zato što velika temperatura negativno utiče na koncentraciju. Vožnja sa malo otvorenim prozorima, uključivanje ventilacije, nošenje prenosnih frižidera i flaša sa vodom pored vozača su samo neki od pomagala koja mogu biti od koristi. Pored navedenog preporučujemo da se bočni prozori prekriju nekim od dodataka u vidu zavesa i raznih štitnika od sunca ili da se postave folije, uz poštovanje propisanih vrednosti. Zaštita vetrobranskog stakla od sunčevih zraka se takođe rešava postavljanjem štitnika sa aluminijumskom folijom, dok vozilo stoji na parkingu.

Ako vaš automobil duže vreme stoji na suncu prvo otvorite vrata i pustite da se unutrašnjost malo rashladi pre nego što uđete unutra i kada god možete ostavite kola u makar malom hladu i sa malo spuštenim prozorom. Svakako preporučujemo, a posebno ako automobil ostavljate sa spuštenim prozorom, da ne ostavljate ništa vredno u automobilu, a posebno ne na vidnom i lako dostupnom mestu.

POSEBNO NAPOMINJEMO da ni u kom slučaju ne ostavljate dete u automobilu, pa ni na kratko (dok odete do prodavnice) jer nikad ne možete znati koliko se možete zadržati i šta se sve može desiti.

Pored zaštite vozača i putnika u vožnji po tropskim vrućinama pažnja se mora obratiti i na samo vozilo. Preporučujemo da nekoliko dana ranije posetite servis u kojem održavate automobil i obavite jedan kontrolni pregled.  Pre samog polaska na duži put neophodno je prekontrolisati sve tečnosti i pritisak u gumama. Verujemo da svaki odgovoran vozač to zna da uradi, a svakako to možete uraditi i u obližnjem servisu ili na benzinskoj stanici. Povremene kontrole bi trebale da se vrše i nakon dolaska na destinaciju, kao i pred povratak kući.

sx4_trio
Tokom vožnje pridržavajte se ograničenja koja su obično do  120 ili 130 km/h i pratite temperaturu rashladne tečnosti. Pravite češće kratke pauze, a pre isključenja da bi se zaustavili polako smanjujte brzinu. Poželjno je i da se motor ne ugasi odmah nakon što se automobil zaustavi već da radi nekoliko minuta u mestu. Ovo je posebno bitno kod motora novije generacije koji imaju turbinu.

Pre puta, kao i tokom puta ne unosite previše hrane u organizam jer je poznato da se nakon obilnog obroka organizam uspava. Kao idealna užina na dugim putovanjima preporučuje se jezgrasto voće, kao što su lešnik, badem, brazilski orah, a naravno, uvek je dobrodošlo i sveže voće, posebno su dobre jabuke. Tokom putovanja potrošnja energije nije velika, pogotovo ako ste saputnik, ali gubitak tečnosti može biti veliki. Dehidracija je česta pojava pri putovanjima i uzrok mnogih tegoba. Zato budite sigurni da ste poneli dovoljno tečnosti za sve putnike, gde morate imati u vidu da može doći do višečasovnog čekanja na granici ili zbog neke nepredviđene situacije. Najpraktičnija je flaširana mineralna voda. Ne preporučuju se gusti sokovi sa šećerom.

Želimo vam srećan put i da se nakon vožnje umesto u krevet, udobno zavalite u ležaljku na plaži i da na miru provedete svoj godišnji odmor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *