Toyota – sistem za bežično punjenje vozila

Toyota objavljuje da će tokom februara započeti proces testiranja novog sistema za bežično punjenje baterija, namenjenog „plug-in“ hibridima i električnim vozilima. Sistem može da puni vozilo parkirano iznad kalema na površini tla, čime je proces punjenja jednostavniji i praktičniji nego ikada do sada. Sistem za punjenje koristi tehnologiju magnetne rezonance, koja prenosi električnu energiju usled promene intenziteta magnetnog polja između kalema na tlu koji odašilje i kalema na vozilu koji prima struju. Takođe, ovaj sistem može da smanji padove u naponu struje, koji mogu da nastanu usled lošeg poravnanja ili razlike u visini između kalema koji emituje i onog koji prima struju. Sistem je dizajniran tako da smanji elektromagnetni uticaj na opremu i uređaje u okolini. Takođe, sistem je dovoljno čvrst da izdrži vožnju vozila preko njega.

Kako bi se vozaču omogućilo parkiranje na optimalan položaj za punjenje, Toyota je razvila novu funkciju za pomoć pri parkiranju, koja prikazuje položaj kalema na parkirnom mestu. Nova funkcija radi su sprezi sa Toyotinim Inteligentnim sistemom za pomoć pri parkiranju.

Proces testiranja uključivaće tri „plug-in“ hibridna vozila koja će se koristiti u Japanu, u Aiči prefekturi, tokom godinu dana. Testovi će proceniti zadovoljstvo korisnika, jednostavnost korišćenja ovog sistema, nivoe poravnanja i ponašanje uređaja tokom punjenja, uključujući učestalost punjenja i trajanje punjenja.

Rezultati ispitivanja koristiće se za dalji razvoj tehnologije, s krajnjim ciljem njene komercijalizacije. Toyota veruje da će komercijalizacija ove tehnologije pomoći u promociji električnih vozila i da će podstaći dalji razvoj i stvaranje pametnijih, jednostavnijih i ekološki prihvatljivijih vozila.

SPECIFIKACIJA SISTEMA ZA BEŽIČNO PUNJENJE BATERIJA

Metoda punjenja magnetna rezonanca
Frekvencija 85 kHz
Ulazni napon V AC 200 V
Snaga 2 kW
Vreme punjenja 90 minuta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *