Tržište polovnih vozila 2021: 5 zanimljivih činjenica

Tržište automobila se rapidno menja svake godine, ali neke tendencije i popularne prevare pri prodaji vozila i dalje ostaju. Kompanija digitalne baze podataka carVertical objavila je godišnji izveštaj sa statistikom za automoto zajednicu.

Kompanija sakuplja informacije o vozilima iz bazela podataka koristeći brojeve šasija i pravi izveštaje istorije vozila. Sve informacije su bazirane na podacima carVertical-a.

 

  1. Najoštećeniji auto na tržištu je BMW

Statistika pričinjene štete je još impresivnija: ukupan iznos štete svih ovih izveštaja iznosi 3,282,580,416 EUR.

Ono što je zanimljivo je da nisu sva vozila podjednako učestvovala u nesrećama. Nije čudno što je BMW na vrhu liste oštećenih vozila, kako je čak 47.77% svih vozila marke BMW oštećeno na neki način.

S druge strane, samo 29.53% vozila marke Fiat se našlo u situaciji da bude oštećeno.

 

  1. Prevare sa kilometražom su i dalje veoma česte. Čak 18.5% proverenih vozila imaju kompromitovan odometar.

Prema izveštajima sakupljenim tokom godine, vraćanje kilometraže je među najčešćim načinima na koji kupci automobila bivaju prevareni.

Čak 18.5% svih izveštaja u 2021. pokazuju znake kompromitovanog odometra. U brojkama, to je 7.112.444.874 vraćenih kilometara za sva proverena vozila.

 

  1. Najčešće kradeni auto: Škoda Octavia

U 2021. lopovi su nastavili da kradu vozila, a nepošteni preprodavci su nastavili da prodaju te iste automobile. Najbolji način da izbegnete kupovinu kradenog auta jeste provera istorije vozila.

Prošle godine izveštaji su obeležili čak 672 vozila kao ukradena.

Ovi podaci takođe otkrivaju da je najkradeniji auto među njima Škoda Octavia, sa 38 slučajeva.

Prema izveštajima, šansa da će neka Octavia biti ukradena veća je za 3.75 puta nego da bude ukraden auto BMW Serije 3.

 

  1. Omiljeni automobili 2021: BMW, Volkswagen i Audi

Na osnovu podataka, BMW, Volkswagen i Audi najpopularniji su proizvođači automobila. Ukupno čine 13% svih vozila proverenih na platformi.

Tačnije, BMW Serije 3 je najčešći izbor i čini skoro 5% svih carVertical izveštaja.

VW Passat i Audi A4 ne zaostaju mnogo, dok su modeli drugih proizvođača niže u prvih 15.

Ostali popularni modeli automobila na ovoj listi su BMW serije 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz E-Klase, Opel Astra, Mercedes-Benz C-Klase, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb, i BMW serije 1

 

  1. Najstariji od proverenih modela automobila su BMV

Starih BMW-a ima više od skoro bilo kog drugog automobila. 40,38% BMV-a koje ste proverili 2021. proizvedeno je između 1990. i 2010. godine.

U međuvremenu, za VW i Audi, ti brojevi su samo 14,56% i 19,97%.

A procenat starijih automobila je čak niži za proizvođača kao što je Citroen – samo 10,92%.

Ako računamo samo novija vozila statistika za BMW izgleda lošije. Čak 52,06% BMW-a proizvedenih posle 2010. je oštećeno.

Pročitajte ceo carVerticalov ReDrive 2021 izveštaj da biste saznali druge statistike, uvide i zabavne trivijalne podatke o prošloj godini.

carVertical je IT kompanija koja gradi globalni registar istorije automobila. Kompanija koja se brzo razvija ima više od 70 zaposlenih i posluje na 25 različitih tržišta. U 2020. prihod kompanije od prodaje iznosio je 8,5 miliona evra. Kompanija je udvostručila svoj rast u 2021.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *