Volvo Cars na sajmu automobila u Guangzhou

Volvo Car Group, švedska automobilska kompanija u vlasništvu kineskog Zhejiang Geely Holdinga, okrenula s tome da Kina postane centar njene globalne ekspanzije kroz uspostavljanje proizvodnih pogona u kojima će se proizvoditi najnoviji modeli, kako za lokalno tako i za međunarodna tržišta.

S planom prodaje od najmanje 80.000 automobila do kraja ove godine (61.146 u 2013. godini), Kina je na dobrom putu da od Sjedinjenih Američkih Država preuzme titulu najvećeg svetskog tržišta za Volvo, što još jednom naglašava rastuću posvećenost Volvoa kineskom tržištu kao najbrže rastućem svetskom tržištu automobila.

Prema predviđanjima, premium segment kineskog tržišta ove godine bi trebao da naraste za 20 odsto. Volvo planira da nadmaši ovaj rast i da preuzme tržišni udeo od najvećih protivnika, a dugoročni cilj je godišnja prodaja od 200.000 vozila u ovoj državi.

Production of the Volvo S60L and XC60 at the plant in Chengdu, China

Volvo je početkom meseca još jednom jasno naglasio svoju posvećenost Kini, značajnim širenjem proizvodnih kapaciteta pogona u Daqingu, koji je ujedno i jedna od najnaprednijih automobilskih fabrika u Kini. U ovom pogonu će se proizvoditi najmoderniji modeli, postavljeni na SPA platformu, a prvi će biti potpuno nova premium limuzina.

Volvo je nedavno u pogonu Chengdu pokrenuo i proizvodnju svog najprodavanijeg XC60 modela. To je drugi model koji se proizvodi u ovom pogonu, pored modela Volvo S60L, čija je proizvodnja počela u novembru prošle godine. Uvođenje modela XC60 u proizvodni proces znači i dodatnih 500 radnih mesta, što ukupan broj zaposlenih podiže na 2.650.

Production of the Volvo S60L and XC60 at the plant in Chengdu, China

Volvo XC60 je najprodavaniji Volvo model, kako u Kini, tako i širom sveta. Ovaj crossover model je u prvih devet meseci 2014. godine zabeležio rast prodaje od 20,4 odsto i pronašao 98.309 vlasnika. Samo u Kini u istom razdoblju je prodato 24.940 automobila (porast od 32,3 odsto). Ranije ove godine, XC60 je premašio 500.000-tu prodajnu brojku od početka komercijalizacije 2008. godine.


Kineska premijera potpuno novog Volvoa XC90 u Guangzhou

Na ovogodišnjem Sajmu automobila u Guangzhou, Volvo kineskim kupcima predstavlja potpuno novi XC90. Zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Kina će biti glavno tržište za prvi Volvo razvijen pod kineskim vlasništvom.

Novi XC90 je vizuelno upadljiv SUV premium kvaliteta sa sedam sedišta, koji nudi vrhunske bezbednosne karakteristike, modernu pogonsku tehnologiju i beskompromisnu kombinaciju snage i efikasnosti. Novi XC90 obeležava novo poglavlje u istoriji Volvoa, jer predstavlja novi dizajnerski jezik i tehnološke prednosti nove SPA platforme. Automobil donosi i predivan enterijer s inovativnom centralnom konzolom u stilu ekrana osetljivog na dodir.

Nakon tri godine rada i kao deo investicionog programa vrednog 11 milijardi američkih dolara, novi XC90 obeležava početak novog poglavlja u istoriji Volvoa koje donosi novi dizajnerski izraz, primenu novih tehnologija i upotrebu nove SPA podesive arhitekture.

Volvo Cars at the 2014 Guangzhou Motor Show

Novi XC90 je jasan dokaz Volvo-by-Volvo strategije. Njegova nesvakidašnja kombinacija luksuza, prostranosti, svestranosti, efikasnosti i bezbednosti će uvesti novu dimenziju u SUV segment, baš kao što je to 2002. godine učinio i prvi XC90.

„SPA nam je omogućila stvaranje prvog beskompromisnog SUV-a na svetu. Dobili smo agilnost osetno manjeg automobila, vrhunsku prostranost, ali i navalu adrenalina koju nude naši motori, sajne kombinacije snage i niskih emisija. Naravno, Volvo oznaka potvrda je i standardno visoke bezbednosti“, ističe Peter Mertens, stariji potpredsednik odeljenja za istraživanje i razvoj pri Volvo Car Group.


Volvo u Daqingu

Pogon u Daqingu Volvo je pokrenuo u septembru 2013. godine, a prvi proizvod, predstavljen u septembru ove godine, jeste model XC Classic, prva generacija još uvek veoma popularnog Volvoa XC90 namenjena kineskom tržištu. Pogon Daqing trenutno zapošljava oko 700 radnika i ima inicijalni proizvodni kapacitet od 80.000 vozila.

Odluka Volvoa da značajno poveća produktivnost pogona Daqing još je jedan dokaz rastuće posvećenosti kineskom tržištu. Švedska kompanija je u većinskom vlasništvu kineskog Zhejiang Geely Holdinga i uživa posebno bliske odnose sa gradskom upravom u Daqingu, koja poseduje 37 odsto Volvo Cars kompanije.

Production of the Volvo S60L and XC60 at the plant in Chengdu, China

Volvo Cars i grad Daqing zajednički rade na jačanju ekonomskog rasta i razvoja grada i njegovog okruženja, a svemu pogoduju sjajni prodajni rezultati Volvoa na rastućem kineskom automobilskom tržištu.
Volvo u Chengduu

Pogon Chengdu smešten je u istoimenoj ekonomskoj i tehnološko-razvojnoj zoni u centralnoj Kini. Godišnji kapacitet proizvodnje iznosi 120.000 vozila. Volvo poseduje i fabriku u Daqingu, na severoistoku Kine, gde se sklapa model XC Classic, prva generacija Volvoa XC90 za potrebe kineskog tržišta.

Uz to, Volvo poseduje i fabriku pogonskih agregata u Zhangjiakou, severozapadno od Pekinga, koja je operativna od jeseni 2013. godine i motorima snabdeva pogone Chengdu i Daqing. Sve Volvo operacije u Kini razvijene su u skladu s globalnim Volvo standardima i procesima kakvi se primenjuju u evropskim pogonima Torslanda i Ghent.

Volvo Werk in Chengdu

„Pogon Chengdu je u potpunosti ravnopravan s našim evropskim fabrikama. Bez obzira radi li se o kvalitetu, tehnologiji proizvodnje, opremljenosti, ekološkim i bezbednosnim standardima, naš pogon Chengdu zadovoljava globalne Volvo standarde“, napominje Lars Danielson, stariji potpredsednik Volvo Cars China Operations odeljenja i predsednik Volvo Car China.

 

Volvo Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *