Volvo P1800, legenda koja traje

U Volvu kažu kako je model P1800 iz šezdesetih godina najlepši automobil njihove istorije Linije ovog elegantnog kupea inspirisale su i savremeni dizajn. Volvo V40 tako na zadnjim vratima ima zakrivljena udubljenja karakteristicna za P1800. Ovaj model prvi put se pojavio u televiziskoj seriji Svetac ( The Saint ), u kojoj ga je vozio Roger Moore.

Uz to, ovaj automobil upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda jer je Amerikanac Irv Gordon s njim do 2013.godine prešao čak tri miliona kilometara.

 

Roger Moore i model P1800 sa snimanja.
Roger Moore i model P1800 sa snimanja.

 

Irv Gordon sa svojim Volvom P1800, prešao tri miliona kilometara.
Irv Gordon sa svojim Volvom P1800, prešao tri miliona kilometara.

Volvo je u automobilskoj istoriji poznat po nizu sigurnosnih inovacija koje su kasnije uvedene kao opšti standardi. I u pogledu dizajna, Volvo prozvodi oduvek su bili superiorni i na prvi pogled su uočljivi njegovi skandinavski koreni. Ali činjenica je da se Volvo nije baš pronašao u sportskim vodama. Zbog tog razloga, retki su sportski automobili sa Volvo oznakom. U pedesetim godinama sportski model dvosed P1900, prodat je u samo šezdeset i osam primeraka.

Volvo P1900
Volvo P1900

No, Šveđani, poznati po svojoj upornosti i učenju iz vlastitih grešaka. Odlučili su se na popravni ispit. Kao konsultant na ovom projektu angažovan je bio Helmer Petterson koji je u četrdesetima bio odgovoran i za model PV444. Petterson je okupio tim proslavljenih inženjera i dizajnera. Kasnije je njegov rad nasledio njegov sin Pelle, koji je u to vreme radio za italijanski design studio Carozzeria Pietro Frua.

volvic5
Volvo PV444

 

1961. godine nastao je automobil nazvan Volvo P1800.

Volvo P1800
Volvo P1800

Iz današnje perspektive, ovaj model čini se potpuno ,,nevolvovskim“. Kad pomislimo na Vlovo zamišljamo limuzinu ili karavan, često četvorougaonog oblika. P1800 krase elegantne, izdužene, mekane linije. No, treba imati u vidu kako u to vreme, Volvo još nije prozvodio automobile kvadratnog oblika, oni su na red tek došli sedamdesetim i osamdesetim godinama.

Model P1800 bio je rađen pod uticajem italijanskog dizajna. Najipresivniji je kada ga posmatra sa strane, ali za opis njegovog zadnjeg dela najprikladniji izraz je- seksi. U to vreme, dizajn poput njegovog bio je deo Volvo prodajne strategije. I ako se tvrdilo da je Pietro Frui zaslužan za dizajn ovog automobila, u 2009. godini priznato je kako je za dizajn zapravo zaslužan Pelle Petterson, a italijani su samo pozajmili svoj prepoznatiljivi ,,autogram“.

Kako god bilo, model P1800 doneo je uspeh. Između 1961. i 1973. godine, prodalo se više od trideset hiljada automobila, što imajući u vidu razdoblje i model automobila, nije nimalo loša brojka. U ranim sedamdesetim napravljena je i karavanska varijanta ovog modela sa jedinstvenim staklenim vratima prtljažnika.

P1800 ES koristio se kao osnova za model 480 i C30.

volvic7
Volvo P1800ES
Volvo P480
Volvo P480
Volvo C30
Volvo C30

Kada automobilski dizajneri osmišljavaju nove modele, često ideje traže u istoriskim modelima svojih brendova.

To je učinio Ingenlath Thomson, koji je inspiraciju za Volvo Coupe koncept pronašao u poznatom P1800 modelu. Ovaj koncept temelj je nove strategije Scable Product Architecture, koja se sastoji od tri ključna faktora: skandinavskog karaktera, kreativnosti i aktivnosti.

Baš poput P1800, ovaj Coupe koncept takođe ima dvoje vrata i snažno naglašene bočne linije, što ga čini dinamičnim, okretnim i sportskim. Taj utisak pojačava i izduženi poklopac motora. Prednji deo s velikom rešetkom i LED svetla dodatno naglašavaju njegov karakter.

volvic10
Volvo Coupe concept

Preneto sa Auto-Balkan.rs

One thought on “Volvo P1800, legenda koja traje

  1. Realno nije ni čudo što je Iv Gordon vozio Volvo p1800 čak 3 miliona kilometara. Oduševio sam se kada sam to čuo u emisiji komičara Jerry Seinfeld-a „Komičari u kolima idu na kafu“. U svakom slučaju, vrhunski automobil koji sam i sam pominjao u blogovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *