Zbog čega su zimske gume obavezne?

Prema važećem Zakonu o saobraćaju, u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

U slučaju neposedovanja zimskih pneumatika pri navedenim uslovima kazne za vozače su sledeće:

  • fizička lica – od 6 do 20 hiljada dinara;
  • pravna lica – od 100 do 800 hiljada dinara.

Pored strogih kazni za kršenje ovog pravila, zimske gume uvek stavite radi zaštite svoje i tuđe bezbednosti u saobraćaju.

Izgovora za nepoštovanje ovog pravila prosto nema. Svako može i mora pronaći odgovarajući set prema svom vozilu, jer je ponuda zimskih guma različitih dimenzija odlična.

Saznajte više o tome zbog čega su zimske gume neophodne u periodu između 1. novembra i 1. aprila svake godine.

Nekoliko razloga zbog kojih morate imati zimske gume

Za početak, nemojte razmišljati o postavljanju guma samo kao o prinudnoj radnji ili posledici toga da ne platite kaznu. Zimske gume zaista jesu važne i one će vas održati bezbednim o saobraćaju, posebno kada padne sneg i temperature budu ispod nule.

Takođe, ne potcenjujte važnost zimskih guma ni pri temperaturama koje su nekoliko stepeni iznad nule i kada “samo” pada kiša.

Proverite zašto je važno imati zimske gume.

#1 Kraći kočioni put prilikom vožnje kada je hladno

Osnovni razlog zbog koga je kočioni put kraći prilikom vožnje na zimskim gumama  jeste dubina šare – ona je u slučaju pneumatika za zimu minimum 4mm! Brojni testovi automobila mogu potkrepiti ovu tvrdnju!

Međutim, nije u pitanju samo dubina, već takođe oblik šare i smeša od koje su napravljene.

Smeša od kaučuka i silika kod zimskih guma omogućava im bolje prijanjanje po vlažnim uslovima na putu. Takođe, letnje gume ne omogućavaju optimalno kočenje čak ni po suvom asfaltu kada je hladno.

#2 Manje šansi za gubitkom kontrole pri upravljanju

Jedna od većih zabluda sa kojom će se, sigurni smo, složiti iskusni poznavaoci vožnje po zimskim uslovima: Zimske gume nisu potrebne ukoliko imam pogon na sva četiri točka i niskoprofilne široke letnje gume.

Nažalost, u ovom tipu zablude žive mnogi, koji lekciju nauče tako što shvate da kada padne sneg, sa svojim novim SUV-em ili crossover-om ne mogu izvući ni blagu uzbrdicu.

Često se u tim situacijama i gubi kontrola, što može biti opasno po sve u saobraćaju.

#3 Nema zaglavljivanja u snegu

Svima kojima se ikada desila ova situacija, znaju koliko je iritirajuće i neprijatno. Dajete gas, ali gume “šlajfuju”, vrte u mestu, dok vozilo i dalje stoji.

Razlog za tako nešto jeste kada letnje gume koristite tokom vožnje po snegu, pa one prosto nemaju dovoljno veliku dubinu šare koja se može izboriti sa snegom i preagaziti ga.

#4 Pokretanje iz mesta bez ikakvih problema

Zimske gume zahvaljujući svojim karakteristikama omogućavaju jednostavno pokretanje vozila iz mesta, bilo da se radi o kretanju na ravnom ili na uzbrdicama.

Još jedna od zabluda koje vladaju među manje isukusnim vozačima i slabijim poznavaocima vožnje na klizavom terenu, jeste da će pri kretanju na snegu sa letnjim gumama od pomoći biti ASR ili TCS sistemi za sprečavanje proklizavanja – neće!

#5 Manje šanse za nezgodom na putu

I kao što smo i pre svega naveli, zimske gume su tu da nas zaštite u saobraćaju, a ne da njihova postavka bude čisto prinudna stvar. Nekada je vrednost zimskih guma mnogo više od cene koju ćete platiti za novi set ovih pneumatika.

Još jedna stvar koja se tiče zimskih guma i saobraćaja jeste da ukoliko se nezgoda i dogodi, morate biti svesni kako vam osiguranje neće pokriti troškove udesa, čak i kada niste krivi – ukoliko naravno imate letnje gume u periodu kada je obavezno voziti na zimskim.

Da li su univerzalne gume dobra alternativa?

Univerzalne ili all season gume sve su češći izbor mnogih vozača, možete ih videti na sajmovima i u salonima kako se raklamiraju, a predstavljaju praktičniju i isplativiju opciju za vozača, makar kratkoročno. Međutim, glavno pitanje jeste:

  • da li univerzalne gume mogu zameniti zimske tokom zime?

Činjenica je da su dozvoljene prema Zakonu i da neće biti nikakvih sankcija kada ih koristite tokom zime, ali kakav je njihov efekat?

Smatraju se odličnom opcijom pri niskim temperaturama, vlažnom kolovozu i snegu manje površine, posebno kada je u pitanju gradska vožnja. Sa druge strane, ne postoji bolja opcija za dublji sneg i kretanje uzbrdo-nizbrdo nego što su to prave zimske gume!

U ovom slučaju je na vozaču da odluči kakvu će finalnu odluku doneti. Svako od nas zna u kakvim uslovima vozi i koje su potencijalne količine padavina u njegovim krajevima.

Dakle, univerzalne gume jesu dobro rešenje za grad, ravnice i tamo gde nema previše snežnog pokrivača – za sve ostale uslove, zimske gume su neprikosnovene!

Nadamo se da smo uspeli da ukažemo na važnost postavljanja zimskih guma u predviđenom roku, kao i da ste izvukli korisne pouke čitajući naš tekst. Srećno!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *