Mercedes-Benz predstavio Mercedes-Benz X-Klasu

Pored toga što donosi progresivni dizajn poznat sa Concept X-KLASA-e koji je velikim delom nepromenjen za standardni model, nova Mercedes-Benz X-Klasa je jedinstveno raznovrsna po pitanju oblasti primene – može biti korišćena kao čvrsti, pick-up za sve terene ali u isto vreme i kao vozilo za urbani način života i kao porodično vozilo. X-Klasa pomera granice postavljene pred klasično pick-up vozilo. Ona upotpunjuje svoje cenjene jake strane pick-up-a srednje veličine sa tipičnim Mercedes-Benz karakteristikema dinamičnosti u vožnji, komforom, dizajnom, bezbednošću, mogućnostima konekcije sa internetom i velikim mogućnostima individualizacije.

Na ovaj način Mercedes-Benz ispunjava zahteve klijenata koji su se promenili i otvara ovaj segment za novu grupu kupaca. Stoga je moguć izbor tri varijante dizajna i opreme kao i motori sa četiri ili šest cilindara, pogon na zadnje točkove, uključiv pogon na sve točkove kao i stalni pogon na sve točkove, kao i šestostepeni manuelni menjački prenosnik i sedmostepeni automatski menjački prenosnik. Uz sve ovo u ponudi je i šest vrsta presvlaka sedišta, koje uključuju i dve varijante kožnih presvlaka, takođe moguć je izbor između tri vrste ukrasnih elemenata cockpit-a i velikog opsega dodatne i dopunske opreme koju je razvio Mercedes-Benz. Sve ovo omogućava X-Klasi da bude prilagođena ličnom ukusu izahtevima za razliku od ostalih Pick-up vozila, kako vizualno tako i po pitanju funkcionalnosti. Uvođenje na tržište je planirano u Novembru 2017 u Evropi.

Mercedes-Benz X-Klasa je razvijena imajući u vidu promene zahteva na internacionalnom tržištu Pick-up vozila. Zahtevi za Pick-up vozilima srednje veličine sa karakteristikama tipičnim za putnička vozila i komfornim karakteristikama je u porastu već godinama. U isto vreme, broj Pick-up vozila koja se privatno koriste je u porastu. Na ova vozila stranke više ne gledaju samo kao na radna vozila. Kao prvi premijum proizvođač, Mercedes-Benz uzima u obzir ove promene – na osnovu svog opširnog iskustva i kompetenci u razvoju komercijalnih i off-road vozila, kao što su Unimog i G-Klasa-a razvijenih za teške uslove rada, Kao i vozila koja su takođe i odgovarajuća za rad i uživanje kao što su V-Klasa i Vito, i za putnička vozila koja predstavljaju jedinstvenost u modernom luksuzu i uživanju u vožnji širom sveta.

Mercedes-Benz X-Klasse – Interieur, Ausstattungslinie PROGRESSIVE Mercedes-Benz X-Class – Interior, design and equipment line PROGRESSIVE

X-Klasa je namenjena veoma različitim grupama kupaca: od veleposednika i u Argentini, vlasnika kompanija i građevinskih preduzetnika u Australiji, porodicama koje privlače premijum proizvodi u Brazilu, indidvidualcima sa visokim nivoom svesnosti o trendovima u Južnoj Africi i Velikoj Britaniji kao i sportskih avanturista na Novom Zelandu i u Nemačkoj.

Mercedes-Benz Pick-up će biti atraktivno cenovno pozicioniran u svom segment i u Nemačkoj će biti dostupan počev od 37,294 Euro (uključujući 19% PDV-a). Cene modela za ostala tržišta će biti objavljene kako vozilo bude uvođeno na tržišta.

Naporan rad, mnogo zadovoljstva: nova X-Klasa
Za razliku od ostalih Pick-up-ova, nova X-Klasa rešava očigledne suprotnosti: moderni dizajn i beskompromisnu robusnost, impresivne off-road mogućnosti i visok nivo dinamičnosti u vožnji, visok nivo komfora kombinovan sa stilom i uz sve to izuzetna funkcionalnost. Sve ovo X-Klasu čini Mercedes-om među Pick-up-ovima. Ovaj Pick-up za teške uslove isporučuje upravljivost i odlično ponašanje u vožnji koje zadovoljava mnoge zahteve – kako po pitanju dinamike u vožnji tako i po pitanju udobnosti tokom vožnje. Ovo je postignuto zahvaljujući komfornom sistemu oslanjanja sa finim podešavanjima koja se očekuju od Mercedes-a. Vozilo se sastoji od lestvičaste šasije(rama), zadnje pune osovine sa multilink oslanjanjem, prednjeg nezavisnog oslanjanja točkova i spiralnih (zavojnih) opruga na obe osovine.

Na ovoj platformi je nadograđen prepoznatljivi dizajn X-Klase koja je dostupna u tri modelne varijante koje odgovaraju različitim životnim stilovima i radnim okruženjima:
• X-Klasa PURE osnovna varijanta je idealna za tešku, odnosno upotrebu zasnovanu na funkcionalnošću. Ona ispunjava zahteve koji se postavljaju pred radnu mašinu. U isto vreme njen dizajn i komfor čini je savršenom za posete strankama ili dobavljačima kao i za privatne aktivnosti.
• X-Klasa PROGRESSIVE je namenjen osobama kojima je potreban robustan Pick-up sa komfornim funkcijama – kao vizit kartica za njihov posao (kompaniju), dok u isto vreme treba da bude udobno ali i prestižno vozilo za privatnu upotrebu.
• X-Klasa POWER predstavlja vrhunski nivo dizajna i opreme. Ovaj model je namenjen strankama kojima su stil, performanse i komfor najviši zahtevi. X-Klasa POWER predstavlja vozilo koje opisuje životni stil ispred glavnog toka (mainstream) – pogodna za urbano okruženje kao i za sportske aktivnosti ili za uživanje u vožnji van uobičajenih puteva. Kroz svoj dizajn i visok nivo opreme ovaj model oslikava nezavistan i individualan životni stil.

Robustan karakter sa dinamičnom harizmom
Sa svojim progresivnim (naprednim) dizajnom Mercedes-Benz X-Klasa-a uspeva da uspostavi finu ravnotežu između robusnog i stilskog. Pick-up otelotvoruje unapređenu filozofiju dizajna Mercedes-Benz-a poznatu pod nazivom “senzualna čistoća”. Naglašavanjem i karakterističnim minimalističkim izuzetno preciznim elementima, “čist” dizajn skreće pažnju na osnovne vrline Pick-up-a i to na emotivno privlačan način – kombinovanjem sa gotovo neograničenom funkcionalnošću. X-Klasa-a može prevesti korisni teret do 1.1 tone. To je sasvim dovoljno da prevezete 17 punih 50 litarskih burića piva u tovarnom delu. Uz sposobnost vuče prikolice do 3.5 tone, ona može takođe vući prikolicu sa tri konja ili jahtu od 8 metara.

Zahvaljujući među osovinskom rastojanju od 3150-milimetara, kratkom i zaštićenom prednjem prepustu, putnička kabina je pomerena unazad dok istovrmeno kombinacija sa veoma dugačkim zadnjim prepustom vozilu daje izduženu liniju koja iskazuje čistu dinamičnost. Dizajn bočnih prozora sa svojim dinamičnim savijanjem duž pojasne linije i mirnim linijama koje su u kontrastu sa jakim, izvajanim površinama takođe doprinosi dinamičkom izgledu vozila po dužini. Široki rubovi koševa točkova, zapovednički izgled prednjeg dela i “puristički” dizajn zadnjeg dela zajedno naglašavaju utisak širine vozila. Zajedno svi ovo detalji obezbeđuju Pick-up-u snažno prisustvo na drumu i potvrđuju utisak izuzetne dinamičnosti X-Klasa-e poprečno.

Moćan i zapovednički prednji deo sa tri različita karaktera
Prednji deo ima izuzetan izgled jednog tipičnog SUV-a brenda – sa centralno postavljenom zvezdom, maskom hladnjaka sa dve lamele, visoko postavljenim poklopcem motora moćnog izgleda i glavnim svetlima koja se produžavaju duboko u krila vozila. Prednji branik naglašava širinu i poseduje sopstveni različiti karakter u zavisnosti od odabranog dizajna i linije opreme. Na osnovnoj varijanti PURE ovaj spojler je neofarban dok je u dizajn varijanti linije opreme PROGRESSIVE obojen u boju vozila. Kod vrhunske modelne varijante POWER branika je takođe obojen u boju vozila i opremljen je hromiranim ukrasnim detaljima u vidu štitnika podvozja motora. U ponudi je devet atraktivnih boja i veliki izbor ekskluzivnih naplataka dimenzije 17, 18 ili 19-inča koje je moguće izabrati za sve tri verzije dizajna i linija opreme.

“Puristički” dizajn zadnjeg dela sa branikom koji u standardnoj opremi uključuje stepenik
Baš kao i prednji branik, zadnji branik takođe varira u zavisnosti od izabranog dizajna i linije opreme: kod linije opreme PURE obojen je u crnu boju, dok je kod linje opreme PROGRESSIVE u boji vozila. Linija opreme POWER poseduje hromirani branik koji joj daje izuzetno klasičan izgled. Kako bi se komforno pristupilo tovarnom prostoru za utovar ili istovar, u branik je integrisan stepenik. U slučajevima kada uobičajeni ugao otvaranja zadnje stranice tovarnog dela od 90 stepeni nije dovolja, kao opciju X-Klasu možete poručiti bez zadnjeg branika. U tom slučaju zadnja stranica tovarnog prostora se može otvoriti pod uglom do 180 stepeni.

Po pitanju širine, tovarni prostor je dizajniran tako da se Euro-paleta može utovariti upravo između unutrašnjih likova koševa točkova. X-Klasa je jedini Pick-up srednje veličine opremljen sa osvetljenjem u tovarnom prostoru u standardnoj opremi. U okviru trećeg svetla kočnica nalazi se LED izvor svetla koji osvetljive tovarni prostor. Uključivanje svetla se vrši preko centralne konzole. Ovo svetlo će se upaliti automatski čim se da kontakt. Priključak za 12-volti je predviđen za snabdevanje dodatne opreme kao što je kompresor vazduha na primer, i predstavlja deo standardne opreme u tovarnom prostoru.

Dimenzije X-Klasa-e
Dužina vozila 5340 mm
Širina vozila 1920 mm
Visina vozila 1819 mm
Međuosovinsko rastojanje 3150 mm
Dužina tovarnog prostora 1587 mm
Širina tovarnog prostora 1560 mm
Visina tovarnog prostora 474 mm
Maksimalna nosivost 1042 kg
Težina kočene prikolice (U zavisnosti od motora i opreme) 1650–3500 kg

Novi reper po pitanju komfora i osećaja kvaliteta
U unutrašnjosti X-Klasa-a podiže nivo komfora i osećaj kvaliteta na potpuno novi nivo u segment Pick-up vozila srednje veličine. Instrument table poseduje konkavni ukrasni element tipičan za Mercedes vozila. On se prostirre čitavom dužinom instrument table – moderna karakteristika u ovom segment vozila. On stvara utisak otvorenosti i modernističke čistoće (purist). Za liniju opreme X-Klasa POWER postoje tri varijante opreme koje je moguće izabrati : mat crna sa pikselizcijom, ukrasni element sa aluminijumskim efektom i podužno zrnastom strukturom i element sa mat braon efektom zrnastog drveta. Kako bi upotpunio osećaj visokog kvaliteta kokpit je dostupan sa ARTICO veštačkom kožom u crnoj ili orah braon boji. Karakteristični okrugli otvori za ventilaciju daju dodatan sportski utisak. Zavisno od dizajna i linije opreme, otvori mogu biti ili u crnoj boji visokog sjaja ili u boji “srebrna senka”, koja stvara vrhunski efekat hladnoće pri dodiru. Uz dizajn linije opreme PROGRESSIVE i POWER, centralna konzola je takođe upadljivo uokvirena dekorativnim elementom u boji “srebrna senka”. Velike kvake vrata su takođe u boji “srebrna senka”. Osećaj hladnoće na dodir se dodatno utvrđuje slobodno stojećim centralnim ekranom, koji je već poznat sa V-Klasa-s. U kombinaciji sa COMAND Online multimedija sistemom dijagonale ekrana od 8.4 inča, ovo je najveći ekran u segmentu. Sa rezolucijom od 960 x 540 piksela i ekranom IPS tehnologije visokog kontrasta (In-Plane Switching), strankama se nudi brilijantan ekran koji koji vidno povećava kvalitet slike kamere 360 stepeni i navigacionih mapa.

Kontrola i concept prikaza pokazuju poznati nivo pogodnosti rada i ergonomski komfor. Instument table se sastoji od velikih analognih okruglih pokazivača poznatih sa C-Klasa-e i V-Klasa-e. U linijama opreme X-Klasa-e PROGRESSIVE i POWER ovi pokazivači imaju cevasti oblik. Između pokazivača je ugnežđen kolor multimedijalni ekran dimenzije 5.4-inča. Zahvaljujući tasterima na standardnom multifunkcionalnom upravljaču, vozač može menjati podešavanja kolor ekrana bez pomeranja ruku sa upravljača. Upravljača sa svojih 12 tastera je moguće podešavati po visini, čime se značajno poboljšava ergonomski stav i omogućava opušte položaj sedenja. U linijama opreme X-Klasa-e PROGRESSIVE i POWER, upravljač, ručica menjača i ručica ručne kočnice su presvučene kožom. U kombinaciji sa multimedija sistemom Audio 20 CD i COMAND Online sistemom, i centralnom kontrolnom jedinicom, X-Klasa-a sadrži Multifunkcionalni touchpad koji je već poznat sa putničkih vozila – Multifunkcionalni touchpad je još jedna novost u ovom segmentu. Lociran je na ergonomskoj poziciji na centralnoj konzoli i kao i smartphone, može biti korišćen primenom gestova ili za unos slova i karaktera.

Električno podesiva komforna sedišta su dostupna sa lumbarnom podrškom
Mnogo pažnje je posvećeno komforu prilikom razvoja sedišta. Premijum materijali i struktura sedišta koja obebzeđuje maksimalnu bočnu podršku, visoka pozicija sedenja čini sedenje udobnim za vozača i suvozača čak i na dužim putovanjima. Sa svojim jasnim, ergonomičnim i funkcionalnim dizajnom, komforna sedišta se mogu podesiti u po položaju napred-nazad kao i po visini i nagibu naslona. X-Klasa-a sa linijom opreme POWER poseduje električno podesiva sedišta i električno podesivu lumbarnu podršku u standardu. Zadnji red sedišta je predviđen za tri osobe i postavljena je na komfornu visinu i poseduje ojačane bokove za pružanje maksimalne podrške na spoljnim pozicijama sedenja. Ova sedišta su takođe opremljena sa sidrišnim tačkama za i-Size/ISOFIX dečija sedišta u okviru standardne opreme.

Najveći izbor materijala i boja u segmentu
Baš kao i razni drugi ukrasni elementi unutrašnjosti, na raspolaganju je šest tipova presvalaka za sedišta, uključujući i dve varijante kožnih presvlaka sa kontrastnim šavom, takođe u ponudi su i dve boje neba kabine. X-Klasa-a stoga pruža najširi izbor materijala i boja u ovom segmentu vozila. Sedišta u liniji opreme X-Klasa PURE opremljena su crnom “Tunja“ tkaninom u okviru standardne opreme. Kao opcija dostupne su presvlake od crne veštačke kože. Komforna sedišta u liniji opreme PROGRESSIVE su presvučena crnom „posadas“ tkaninom. Kao opcija je dostupna kombinacija poznata iz putničkih vozila ARTICO veštačka koža/DINAMICA mikrofiber u crnoj boji.

U okviru standardne opreme linija oprme X-Klasa POWER dolazi sa kombinacijom ARTICO veštačka koža/DINAMICA mikrofiber u crnoj boji uz dodatnekontrastne šavove u alpaca divoj boji. Opciono su dostupne kombinacije crne kože sa alpaca sivim kontrastnim šavom ili braon koža sa crnim kontrastnim šavom.Šavovi kontrastnih boja podižu nivo privlačnosti sedišta još više. Ekskluzivni šavovi se takođe pojavljuju i na presvlaci instrument table od ARTICO veštačke kože u gornjem delu, na naslonu za ruku i na pojasnim oblastima vrata. Ovime se naglašava premijum efekat unutrašnjosti u celini. PO prvi put u ovom segmentu vozila nebo kabine je moguće dobiti u dve varijante: macchiato bež tekstil i crni tekstil.Na liniji opreme X-Klasa POWER, A-stub je takođe prekriven tekstilom iste boje.

Individualizacija u skladu sa potrebama – Style paketi i izuzetan opseg dodatne opreme
Opcionalna oprema kao i specifični Style paketi za svaku od linija opreme – PROGRESSIVE i POWER – omogućavaju dalju individualizaciju vozila. Na primer bočne zaštitne lajsne i električno otvoriv zadnji prozor mogu biti dodati X-Klasa-i. Šta više Mercedes je formirao tim svojih dizajnera i konstruktora kako bi se napravio široki opseg dodatne opreme za X-Klasa-u. Ovo je omogućilo X-Klasa-i da se modifikuje još više u skladu sa ličnim ukusima i zahtevima – po pitanju dizajna, funkcionalnosti i off-road mogućnosti. Na primer, moguće je izabrati prednji stilizovani zaštitni ram, bočne zaštitne cevi, meku prekrivku tovarnog prostora, tvrdu prekrivku tovarnog prostora kao i rolo prekrivku tovarnog prostora, kao i tvrdi dodatni krov koji omogućuje da Pick-up vozilo izgleda kao SUV. Tvrdi dodatni krov savršeno se uklapa u linje X-Klasa-e, spajajući se sa linijama vozila savršeno i formirajući prepoznatljivu siluetu. Drugi dostupni detalji kao što je podloga tovarnog prostora, sistem za podelu tovarnog prostora, šine za osiguravanje tereta u podu i tehnička zaštita podvozja.

Visok obrtni momenat, performanse u kojim se uživa sa četiri i šest cilindara
Počev od uvođenja na tržište dva moćna četvorocilindrična motora će pružati žvahne performanse. Common-rail dizel motor visokog obrtnog momenta radne zapremine od 2,3 litra je dostupan u dve snage. U verziji X 220 d sa jednostepenim turbopunjačem ovaj agregat obezbeđuje 120 kW/163 kS dok u biturbo verziji modela X 250 d obezbeđuje ne manje od 140 kW/190 kS. Oba dizel modela su dostupna za LHD i RHD tržišta sa pogonom samo na zadnje točkove ili sa uključivim pogonom na sve točkove. Zahvljujući veoma specifičnim zahtevima tržišta, na primer za Dubai i Maroko, benzinski model sa snagom od 122 kW/165 kS – X 200 je dostupan samo kao LHD vozilo sa pogonom na zadnje točkove. Sve motore karakteriše tih rad sa veoma malim vibracijama i izuzetnim karakteristikama razvoja snage uz koje takođe ide i niska potrošnja goriva. Snaga se prenosi preko šesto stepenog manuelnog menjača. Sedmostepeni automatski menjač je dostupan na zahtev za modele 140 kW/190 kS X 250 d i X 250 d 4MATIC.

V6 dizel motor visokog obrtnog momenta će biti uveden u X-Klasa-u sredinom 2018-te, i ovaj motor će obezbediti još veći nivo agilnosti i off-road sposobnosti. Ovaj motor će obebzeđivati 190 kW/258 kS uz maksimalnu snagu od 550 Nm. Sa ovim motorom model X 350 d zauzima vodeću poziciju u segmentu. Vrhunski model X-Klasa-e će biti opremljen u standardu sa stalnim 4MATIC pogonom na sve točkove kao i sa sedmostepenim automatskim menjačem 7G-TRONIC PLUS sa papučicama za promenu stepena prenosa na upravljaču i ECO start/stop funkcijom. DYNAMIC SELECT sistem je dostupan kao opcija. DO danas uključivanje prekidača za promenu režima vožnje je bila retkost u segmentu Pick-up vozila. Ova tehnologija omogućava da osećaj u vožnji bude savršeno prilagođen individualnim preferencama – od opuštenog komfornog do sportski posvećenog. Postoji pet programa koje je moguće odabrati: Comfort, ECO, Sport, Manual i Offroad. Ovi programi modifikuju karakteristike motora, tačku prebacivanja brzine u automatskom menjaču, kao i ECO funkciju.

Dinamičnost i komfor u vožnji na nivou Mercedes-Benz putničkih vozila
X-Klasa-a je prvi Pick-up koji pruža izuzetne performanse kako van druma tako i na drumu. Širok trag točkova, dugačko međuosovinsko rastojanje i komforno podešavanje opruga i amortizera tipično za Mercedes otvaraju novi svet uživanja u vožnji i dinamične vožnje na putu – bez kompromisa po pitanju off-road vožnje. Posebna karakteristika u ovom segmentu : spiralne (zavojne) opruge se koriste napred i nazad, doprinosi harmoničnom komforu oslanjanja. Komforno oslanjanje je projektovano tako da ostvaruje visok nivo dinamičnosti i udobnosti u vožnji na drumu, dok u isto vreme obezbeđuje maksimalna nivo off-road sposobnosti zahvaljujući 4MATIC pogonu na sve točkove. Ovaj precizno projektovan komforni sistem oslanjanja se sastoji od dvostrukih ramena napred i multilink sisitema oslanjanja nazad sa punom osovinom koja je idealna za transport velikih tereta i poseduje odličnu pokretljivost i upravljivost. Ova kombinacija obezbeđuje da sistem oslanjanja bude komforan i bezbedan pri svakom dozvoljenom opterećenju.

Sa tragom točkova od 1632 milimetara napred i 1625 milimetara nazad, X-Klasa-a poseduju širi trag točkova od većine konkurenata. Ova karakteristika pruža idealan preduslova za optimalnu stabilnost u vožnji i veće brzine ulaska u krivine. Sa 3150 milimetara, međuosovinsko rastojanje je veće od većine Pick-up vozila srednje veličine. Ovime se značajno smanjuju vibracije tokom putovanja obezbeđuje se glatka i pouzdana stabilnost tokom vožnje na pravcu. Mercedes-Benz je jedini proizvođač u segmentu koji se odlučio za velike interno ventilirane kočione diskove na obe osovine u standardu. Na prednjoj osovini su kočioni diskovi prečnika 32 centimetra dok su na zadnjoj osovini prečnika 30.8 centimetara. Zajedno oni obezbeđuju kratka kočiona rastojanja, dobro vreme odziva i visok termalni kapacitet za duga kočenja.

Komforni sistem oslanjanja i prigušenja je deo standardne opreme za sva Evropska tržišta. Kod ovih modela klirens iznosi 202 milimetara. Kao opcija je moguće poručiti podvišen sistem oslanjanja koji povećava klirens za 20-milimetara. Povećanje klirensa poboljšava off-road karakteristike još više uz podizanje pozicije sedenja i oštriji off-road izgled. Na svim tržištima van Evrope X-Klasa-a sa povišenim oslanjanjem je standard. Bezbedno i komforno ponašanje u vožnji tipično za Mercedes je zadržano i pored povišenog oslanjnja.

• Uključiv ili stalan – 4MATIC pogon na sve točkove za bilo kakvu površinu kretanja
Uključiv 4MATIC pogon na sve točkove, koji će biti dostupan sa modelom X 220 d 4MATIC i X 250 d 4MATIC dizel modelom, savladava bilo koji teren. Sa ovim sistemom prednji točkovi se mogu uključiti ili isključiti putem elektroservoa u zavisnosti od terna po kome se vozilo kreće. Počev od sredine 2018-te, Mercedes-Benz će takođe za Pick-up vozila obezbediti i stalni pogon na sve točkove. Ovime će se obezbediti da X-Klasa-a može isporučiti svoj maksimum performansi i iskoristiti maksimum trakcije čak i pri maksimalnim brzinama kretanja na putu. Stalni pogon na sve točkove 4MATIC će biti ponuđen jedino u kombinaciji sa šestocilindričnim motorom. Kada je u pitanju off-road vožnja, obe varijante 4MATIC pogona su na dobitku zahvaljujući superiorno samopouzdanom sistemu sa niskim prenosnim odnosima i opcionalnom blokadom diferencijala na zadnjoj osovini. Sve verzije pogona na sve točkove dolaze sa Downhill Speed Regulation (DSR) u okviru standardne opreme.

Izuzetne off-road karakteristike
Dubina gaza vode 600 mm
Klirens Prednja osovina 202 mm
Zadnja osovina 221 mm za povišeno oslanjanje
Pristupni ugao/ odlazni ugao – napred /nazad 28.8°/23.8°
30.1°/25.9° za povišeno oslanjanje
Maksimalni nagib 49.8°
49° za povišeno oslanjanje
Ugao loma na rampi 20.4°
22° za povišeno oslanjanje

Opsežna bezbednosna oprema
Kao i sva Mercedes-Benz vozila, X-Klasa-a se ističe svojim izuzetnim nivoom bezbednosti. Ovaj Pick-up koji nosi zvezdu je opremljen opsežnim nizom komforne i bezbedonosne opreme koja je retkost i izuzetnost u ovom segmentu vozila. X-Klasa-in visok nivo bezbednosti i zaštite putnika je rezultat izrazito čvrstog tela vozila sa putničkom kabinom visoke čvrstoće i strukturama napred i nazad čiji je zadatak da apsorbuju energiju sudara kroz dobro osmišljen način deformisanja. Uz ovo pasivna bezbednost putnika je obezbeđenja zahvaljujući standardnoj opremi od sedam vazdušnih jastuka i „i-Size“ sistemu za dva dečija sedišta. Vazdušni jastuci napred za vozača i suvozača su sa dva stepena aktivacije. Po pitanju aktivne bezbednosti, tri sistema za pomoć u vožnji su uvek spremna da zajedno povećaju bezbednost i komfor: Active Brake Assist, Lane Keeping Assist i Traffic Sign Assist. Dodatno tu je i Trailer Stability Assist (sistem za stabilizaciju prikolice), sistem za nadgledanje pritiska u penumaticima, sistem za poziv u pomoć, kontrola brzine kretanja i LED glavna svetla koja isporučuju najveću količinu svetlosti u segmentu zahvaljujući kombinaciji šest LED izvora svetlosti. Ukoliko je potrebno tu je i 360-stepeni kamera kao dodatak kameri za parkiranje. Uzimajući u obzir izuzetno opsežan nivo opreme, X-Klasa-a savršeno ispunjava zahteve koji se postavljaju pred vozilo za modernu porodicu odnoso vozilo koje je u skladu sa životnim stilom.
Prvi inteligentno spojeni Pick-up srednje veličine

X-Klasa-a je prvi Pick-up srednje veličine koji poseduje komunikacioni modul sa integrisanom SIM karticom. Ovo mu omogućava da koristi opsežne Mercedes me connect usluge kao i da pristupi vozilu putem smartphone-a. Zahvaljujući tome vozači X-Klasa-e na 21nom Evropskom tržištu, na primer mogu pristupiti korisnim informacijama kao što su nivo goriva i pritisak u pneumaticima, takođe mogu pronaći lokaciju X-Klasa-s kada je parkiranja ili odvezena negde drugde. Uz sve ovo uz Mercedes me app moguće je korišćenje kompletne navigacije vrata-do-vrata. Pored svega ovoga Mercedes me connect usluge uključuju Mercedes-Benz sistem za poziv u pomoć kao i standardne usluge u slučaju kvara, pomoć u slučaju sudara kao i upravljanje održavanjem vozila kao i daljinsku dijagnostiku vozila.

Uz sve ovo, komande i sistem prikaza – koji su već uspešno korišćeni u putničkim vozilima Mercedes-Benz-a – sada se uvode u segment Pick-up vozila srednje veličine po prvi put: ovo podrazumeva multifunkcionalni touchpad i potpuno integrisani COMAND Online multimedijalni sistem sa hard disk navigacijom, LINGUATRONIC komandovanje glasom i pristup internetu preko smartphone-a. Pored COMAND Online uređaja, potvrđeni Audio 20 USB i Audio 20 CD audio sistemi su takođe dospni.

Prvi Pick-up sa funkcijom Live Traffic Information
TPrenos saobraćajnih informacija u realnom vremenu je sledeći izuzetan detalj inteligentne povezanosti za koji možemo zahvaliti komunikacionom modulu sa integrisanom SIM karticom. U kombinaciji sa nalogom na Mercedes me portal-u, i u okviru Evrope, COMAND Online navigacioni sisitem može pokazati početak i dužinu zastoja na ruti u okviru 100 metara od tačne pozicije zastoja, takođe uređaj će izračunati dinamičku rutu sa potencijalno kraćim vremenom putovanja. Potecijalni gubitak vremena se uzima u obzir u realnom vremenu u odnosu na vreme dolaska prikazano na COMAND Online navigacionom sisitemu. Sistem takođe pruža 3D pogled sa trodimenzionalnim gradskim modelima, čime se olakšava orjentacija u nepoznatom gradu. Pored svega ovoga lične destinacije se mogu snimiti ili učitati preko SD kartice, i do četiri alternativne rute se mogu prikazati na navigacionoj mapi, jedna od ovih ruta je ruta sa veoma ekonomičnim preferencama.

U kombinaciji sa opcionalnim Garmin® MAP PILOT sistemom, u većini Evropskih zemalja uređaj Audio 20 CD takođe postaje potpuni navigacioni sistem sa Live Traffic Information. Uz oba ova sistema, vozači X-Klasa-e imaju prednost i korist od rano dobijenih informacija o problemima na putu kao što su zagušenja na putu, povećanom broju vozila, ili o drugim mogućim razlozima za kašnjenje na ruti, omogućavajući vozaču da uskladi planiranje rute na vreme. Neophodna pred-instalacija Garmin® MAP PILOT-a je takođe kao opcija.

Proširenje portfolija kroz kooperaciju u proizvodnji sa Renault-Nissan
Sa X-Klasa-om, Mercedes-Benz Vans proširuje svoj portfolio na četvrtu modelnu seriju i zatvara prazninu između komercijalnnih i putničkih vozila. Kao takvo vozilo Pick-up obeležava još jedan orjentir u okviru strategije rasta „Mercedes-Benz Vans goes global“. Pickup sa zvezdom će se proizvoditi u proizvodnoj kooperaciji sa Renault-Nissan Alijansom. Proizvodnja za tržišta Evrope, Australije i Južne Afrike će početi u Nissan fabrici u Barseloni, Španija, 2017te. X-Klasa-a za Latinsku Ameriku će se proizvoditi u Renault fabrici u Cordoba, Argentina, počev od 2019. Sa Pick-up vozilom, Daimler AG i Renault-Nissan Alliance proširuju svoju stratešku saradnju koja je počela pre sedam godina. Ovime je Mercedes–Benz dobio brzi i troškovno efikasan pristup segmentu Pick-up vozila srednje veliučine. Uz to obe kompanije imaju koristi od optimalnog iskorišćenja proizvodnih kapaciteta. Nissan je drugi po veličini svetski proizvođač Pick-up vozila srednje veličine sa nosivošću od jedne tone, i može se osvrnuti na više od 80 godina iskustva u proizvodnji i marketingu ovog tipa vozila.

 

Mercedes Benz Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *