Nova Opel Insignia Sports Tourer

Potpuno nova Opel Insignia Sports Tourer je u ekstremno dobroj formi. Prati primer sportske orijentacije, koji je postavio veliki kupe, a uz to je beskompromisno prostrana sa ponudom bezbednosti za primer, što i priliči istinskoj perjanici. Druga generacija Insignije impresionira linijama koje oduzimaju dah, zapreminom prtljažnika koji je povećan na 1.640 litara (preko 100 litara više od odlazećeg modela), kao i visokotehnološkim solucijama koje se pružaju u rasponu od Opelovih IntelliLux LED® matričnih svetala koja postavljaju trendove i ultramodernih sistema asistencije, pa do modernog i atraktivnog „head-up“ displeja.

Pored toga, Insigniju krasi prvoklasna konektivnost, tipična za Opel, sa integracijom pametnih mobilnih telefona, koja sada nudi jednu Opel OnStar karakteristiku – Personalni asistent, što putnicima u Insigniji omogućava rezervaciju hotelske sobe i pronalaženje parking mesta preko OnStar savetnika (OnStar Advisor). Nova perjanica je takođe prvi automobil proizveden u Riselshajmu, dostupan sa osmostepenom automatskom transmisijom, kamerom koja pokriva 360° oko vozila i inteligentnim pogonom na sve točkove sa vektorisanjem obrtnog momenta. Nova Insignija Sports Tourer će svetsku premijeru proslaviti na Salonu automobila u Ženevi 7. marta, a knjige porudžbina se otvaraju tokom februara. Nova Opel Insignia Sports Tourer je do 200 kilograma lakša u odnosu na odlazeći model, u zavisnosti od pogona i nivoa opreme. Ovo je u najvećoj meri omogućeno upotrebom lakih materijala i efikasnog pakovanja. U kombinaciji sa nižom vozačkom pozicijom, rezultat se ogleda u značajnom poboljšanju vozne dinamike, jer nikada do sada veliki karavan iz Riselshajma nije bio toliko agilan.

„Naša nova perjanica je napakovana visokom tehnologijom za svakoga, sa priuštivim tehnologijama koje čine vožnju bezbednijom i ugodnijom. Zatim, tu je izdašan kabinski prostor! Bez obzira da li je u pitanju posao ili rekreacija, nova Insignia Sports Tourer zadovoljava svaku vrstu zahteva za prevozom. Drugim rečima, ovo je svemirski brod iz Riselshajma! Na kraju, iskustvo u vožnji, koje donosi vrhunsku dinamiku! Automobil je mnogo vitkiji nego ranije i krasi ga najnovija generacija FlexRide šasije“, rekao je CEO Opela, dr Karl-Tomas Nojman (Dr. Karl-Thomas Neumann).

Visokotehnološki sistemi asistencije: Za bolji komfor i bezbednost

Nova Insignia Sports Tourer dolazi sa istim vodećim tehnologijama koje je najavio Grand Sport sedan. U najprimetnije se ubraja nova generacija adaptivnih Opel IntelliLux LED® matričnih farova, koji su brži i precizniji nego ranije. Svojstva poput asistencije održavanja vozila u voznoj traci (Lane Keep Assist) sa automatskom korekcijom upravljanja dodatno poboljšavaju bezbednost. Dalje, nova Insignia je prvi Opel sa aktivnom haubom motora. U slučaju sudara, hauba se podiže mereno u milisekundama, na taj način povećavajući distancu u odnosu na motor, obezbeđujući poboljšanu zaštitu za pešake.

Unutar vozila, opciona premijum ergonomska AGR sertifikovana sedišta ((Aktion Gesunder Rücken) sa funkcijama masaže, ventilacije i memorije, podižu komfor u vožnji na još viši nivo. Pored toga, dva spoljna zadnja sedišta poseduju funkciju grejanja, baš kao i vetrobran. Veliki panoramski krovni prozor omogućava nesmetan pogled ka nebu. Očigledno, Opel je mislio i na komotan i lak utovar. Zadnja vrata na novoj Insigniji Sports Tourer mogu da se otvaraju i zatvaraju pokretom stopala ispod zadnjeg odbojnika.

Privlačenje pažnje s emocijom: Insignia Sports Tourer u odelu Monza Concepta

Nova Insignia Grand Sport je već preuzela mnoge elemente od atletskog Monza Concepta, a ova filozofija se čak proširuje kada je reč o novoj generaciji Insignije Sports Tourer. Mada su spoljašnje dimenzije neznatno porasle na 4.986 milimetara dužine, novajlija izgleda mnogo više atletski i agilnije. Proširenje traga točkova za 11 milimetara, naglašena maska hladnjaka i prednja svetla inspirisana Monza Conceptom daju dodatni doprinos ovom utisku. Pojava automobila je takođe naglašena izdašnim međuosovinskim rastojanjem, koje je povećano za 92 milimetra na 2.829 milimetara, dok je prednji prepust redukovan za 30 milimetara. Karakteristična Opelova linija u vidu sečiva počinje od prednjih vrata i pruža se prema zadnjem delu, privlačeći na taj način pogled od napred prema nazad. Hromirano „sečivo“ okvira prozora se dinamički uliva u LED zadnja svetla, darujući „niskoj“, samo 1.483 milimetra visokoj Insigniji Sports Tourer, još naglašeniju atletsku pojavu. Srebrni krovni nosači (standardni u svim nivoima opreme) doprinose izduženosti automobila, čineći ga vizuelno nižim, naglašavajući visokokvalitetni dizajn.

Srodnost Insignije Sports Tourer sa Monza Conceptom je posebno vidljiva kod zadnjeg dela: Forma izgleda mnogo laganija nego ranije, sa definisanim, čistim linijama koje krase novajliju. Uz tanka, neznatno prodiruća kućišta LED svetala, dizajnirana u vidu dvostrukih-krila, navedene linije doprinose tome da zadnji deo Opelove perjanice zrači autoritetom. Visokotehnološki izgled Monza Concepta je na ovaj način postao realnost.

Lakoća utovara: Zadnja vrata sa dodatnim potezom noge

Nova generacija Sports Tourera ne samo da izgleda još više elegantno i sportski, već je i praktičnija. Prepust između odbojnika i prtljažnika je redukovan, zahvaljujući zgodno dizajniranim zadnjim vratima, što olakšava utovar. Pored toga, širina između lukova točkova je povećana, što takođe olakšava smeštanje glomaznih predmeta, poput kućice za pse. Isto važi i za dužinu prtljažnika, koja je izdašnija za 97 milimetara (na 2.005 milimetara kada se spuste nasloni zadnjih sedišta). Nova Insignia Sports Tourer na taj način nudi maksimalnu zapreminu prtljažnika od 1.640 litara, preko 100 litara više u odnosu na prethodni model.

Da bi utovar bio u što većoj meri olakšan, zadnja vrata se mogu otvoriti pokretom stopala, bez potrebe za dodirivanjem automobila. U kombinaciji sa otvaranjem bez ključa (Keyless Open), jednostavan pokret stopala ispod odbojnika je dovoljan da se otvore zadnja vrata (senka vozila projektovana na tlo pokazuje ispravnu zonu pokreta). Dodatni pokret stopala ispod odbojnika će zatvoriti vrata. Ovaj inteligentni sistem može da detektuje bilo kakvu prepreku i zaustavi mehanizam u slučaju nužde. Pored toga, u cilju ostvarivanja još bolje praktičnosti, visina otvaranja može biti programirana, u slučaju da je primera radi, automobil u garaži. Dalje, zadnja vrata se mogu dodatno otvoriti putem prekidača s vozačke strane vozila, dugmeta u zadnjem delu ili putem funkcije daljinskog upravljanja na ključu.

Da bi se prtljažni prostor dodatno povećao, nova Insignia Sports Tourer dolazi sa opcionim zadnjim sedištima čiji nasloni se mogu spuštati u odnosu 40/20/40, što konfiguraciju prtljažnog prostora čini još fleksibilnijom. Nasloni zadnjih sedišta se mogu preklopiti jednostavnim pritskom na dugme, lociranim u prtljažniku. Pored toga FlexOrganizer paket sa bočnim šinama, mrežicama za razdvajanje i različitim opcijama pričvršćivanja prtljaga, dostupan je kao opcija, tako da prtljag može biti smešten čvrsto i bezbedno. Zadnja vrata, koja se otvaraju prema gore, dodatno olakšavaju pristup prtljažniku.

Vrhunski ugođaj: Komfor i digitalna povezanost za vozača i putnike

Pažnja obraćena na detalje je takođe primetna u putničkom odeljku. Prostor u pojasu glava je povećan za 31 milimetar, u visini ramena za 25 milimetara, a u visini kukova za 27 milimetara. Dodatni luksuz je obezbeđen opcionim panoramskim krovnim prozorom dimenzija 1.400×860 milimetara, koji se pruža prema nazad iznad glava putnika na zadnjim sedištima. Po prvi put, oba spoljna zadnja sedišta u Insigniji poseduju funkciju grejanja.

Kokpit je prilagođen osobi koja sedi za volanom. Vozač u Insigniji Sports Tourer sedi niže nego ranije i obuhvaćen je instrument tablom i srednjom konzolom, kao da sedi u komandnom centru. Jasne linije i izvajane površine, u skladu sa Opelovom filozofijom dizajna, dodatno doprinose elegantnoj pojavi. Ekran IntelliLink sistema osetljiv na dodir, bez okvira, okrenut prema vozaču, demonstrira karakter visoke klase. Pored ekrana osetljivog na dodir, kontrolnim jedinicama može da se upravlja intuitivno putem tri reda dugmića. Gornji red je rezervisan za info-zabavni sistem, srednji za grejanje, ventilaciju i klima uređaj, dok je donji za sisteme vozačke asistencije.

Izvanredna zabava i sjajna konektivnost, obezbeđene su kroz Apple CarPlay i Android Auto sisteme, kompatibilne sa IntelliLinkom. Pored toga što se pametni mobilni telefon neprimetno integriše u info-zabavni sistem vozila, može biti bežično punjen, bez potrebe za kablovima. Naravno, revolucionarni Opel OnStar sistem povezanosti i servisne asistencije je takođe tu, nudeći usluge koje idu od automatskoj javljanja u slučaju sudara (Automatic Crash Response) do asistencije u slučaju krađe (Stolen Vehicle Assistance). Nova usluga personalne asistencije će biti premijerno lansirana sa Insignijom, omogućavajući da putnici mogu da se informišu preko OnStar savetnika, primera radi, u cilju odabira hotela i rezervisanja sobe, kao i pronalaženja dostupnog parkinga. Dodatno, 4G LTE Wi-Fi pristupna tačka OnStar sistema, obezbeđuje da svi putnici u Insigniji mogu da povežu svoje mobilne uređaje na internet.

S druge strane, premijum, AGR sertifikovana ergonomska prednja sedišta u Insigniji, nude jedinstvenu kombinaciju elektro podesive bočne potpore, masaže, memorije i ventilacije, dok grejanje vetrobrana garantuje dobru vidljivost zimi, neposredno nakon startovanja automobila.

Vrhunske tehnologije: IntelliLux LED®, kamera od 360°, aktivna asistencija održavanja vozila u voznoj traci

Jedna od najatraktivnijih karakteristika u svakom smislu reči je (već) druga generacija Opelovih inovativnih i nagrađivanih, adaptivnih IntelliLux LED® matričnih svetala, omogućenih novom generacijom LED tehnologije i dodatnim razvojem od strane Opelovih inženjera. Opelovi LED® matrični farovi sada poseduju 16 LED segmenata, integrisanih u veoma tanka kućišta. Povećan broj LED segmenata obezbeđuje različite obrasce osvetljenja u cilju prilagođavanja datoj situaciji u saobraćaju još preciznije, dok su tranzicije između višestrukih obrazaca sada brže i neprimetnije. Da bi se vidljivost dodatno poboljšala tokom vožnje kroz krivine pri aktiviranim dugim svetlima, Opelovi inženjeri su dodali inovativnu funkciju osvetljavanja krivina novim IntelliLux LED® matričnim farovima nove Insignije. U zavisnosti od ugla upravljanja, intenzitet svetlosti LED segmenata koji osvetljavaju unutrašnju liniju krivine se povećava u cilju poboljšane vidljivosti. Na kraju, ali ne i manje važno, poseban LED reflektor, pozicioniran unutar modula za kratka svetla, obezbeđuje dodatno osvetljenje pri aktiviranim dugim svetlima, doprinoseći svetlosnom snopu dugom do 400 metara.

U dodatne sisteme vozače asistencije ubrajaju se:

• Head-up displej: Informacije u vezi sa brzinom, saobraćajnim znacima, postavljenom brzinom na limiteru ili smeru navigacije, projektuju se na vetrobran, u visini vozačevog pogleda, što omogućava da oči ostanu na putu.
• Kamera od 360°, sastoji se od četiri zasebne kamere na svakoj strani vozila. Omogućava pregled od 360° oko vozila iz ptičje perspektive, na taj način olakšavajući sve manevre prilikom parkiranja.
• Adaptivni tempomat (ACC), meri distancu u odnosu na vozilo ispred i prilagođava brzinu. ACC će aktivirati automatsko kočenje u slučaju nužde, ukoliko distanca u odnosu na vozilo ispred počne naglo da se smanjuje.
• Asistencija održavanja vozila u voznoj traci sa automatskom korekcijom na upravljaču i upozorenje izlaska iz vozne trake (LDW). Obezbeđuje uglađene pokrete volana (a LDW izdaje upozorenje u slučaju potrebe) u cilju pomoći vozaču u slučaju neželjenog izlaska iz vozne trake.
• Upozorenje saobraćaja iza vozila. Ovaj sistem koristi radarske senzore u zadnjem odbojniku u cilju detektovanja dolazećih objekata udaljenih do 20 metara pod uglom od 90 stepeni sa leve ili desne strane iza vozila, što je veoma korisna funkcija prilikom isparkiravanja u uslovima ograničene vidljivosti.

Čisto zadovoljstvo u vožnji: Pogonski sistem na sve točkove sa vektorisanjem obrtnog momenta i široka lepeza pogonskih agregata

Zadovoljstvo u vožnji i bezbednost, bez obzira na uslove, zagarantovani su zahvaljujući Insignijinom novom inteligentnom pogonskom sistemu na sve točkove sa vektorisanjem obrtnog momenta – najsofisticiranijim u klasi. Dva, električnim putem kontrolisana kvačila sa više lamela u integralnom pogonskom sistemu, zamenjuju uobičajeni zadnji diferencijal, obezbeđujući mnogo precizniji prenos snage na svaki točak ponaosob, bez obzira da li se vozi po šljunku, vlažnoj, zaleđenoj ili snežnoj podlozi. Pri vožnji u krivinama, dodatni obrtni moment se šalje na zadnji spoljni točak, osetno smanjujući podupravljanje, što donosi precizniju kontrolu. Ovaj sistem reaguje u deliću sekunde kada se pritisne papučica gasa, obezbeđujući da automobil ostvari bolju stabilnost i lakše upravljanje u svakoj situaciji. Pored toga, dodatno unapređena FlexRide šasija služi kao baza za izvanredno ponašanje u vožnji, bez obzira na uslove. FlexRide prilagođava amortizere, upravljanje, odziv na gasu i vreme promene stepena prenosa (na automatskom menjaču), nezavisno ili na osnovu režima „Standard“, „Sport“ ili „Tour“, koje bira vozač. Novi softver kontrole režima vožnje (Drive Mode Control) predstavlja srce i dušu adaptivne šasije. On u kontinuitetu analizira informacije koje obezbeđuju senzori i podešavanje, te na taj način prepoznaje individualan stil vožnje.

Kada knjige porudžbina budu otvorene, Insignia Sports Tourer će biti dostupna sa čitavom lepezom benzinskih i dizel turbo agregata, uz najnoviju generaciju menjača. Apsolutni novitet je dostupan sa visokoefikasnim osmostepenim automatikom. Ova transmisija impresionira uglađenom promenom stepena prenosa, vodećom u klasi, a inicijalno će biti dostupna u kombinaciji sa pogonom na sve točkove.

 

Opel Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *