Novi Volkswagen Passat – osma generacija

Novi standard: suvereni dizajn, štedljivi motori i najsavremenije tehnologije odlikuju osmu generaciju jednog od najprodavanijih modela na svetu. Najuspešniji evropski poslovni automobil debituje sa novim motorima, manjom težinom i najnovijim sistemima podrške, infotainment sistemom, kao i komfornim sistemima i tako briše granice između klasa.

„Ovim modelom Passat započinje novu eru kada su u pitanju dizajn i proporcije, motori i pogon, sistemi infotainment-a i podrške, sigurnost, komfor i uživanje u vožnji“, rekao je prilikom premijernog predstavljanja novog Passata, prof. dr Martin Vinterkorn (Martin Winterkorn), predsednik Upravnog odbora koncerna Volkswagen AG pred oko 500 gostiju.

U nastavku šef koncerna je izjavio: „Novi Passat nudi prave odgovore na velike automobilske trendove današnjice. Za mene je ovaj Passat premijumski automobil bez premijumskih troškova. To se savršeno uklapa u najuspešnije evropsko poslovno vozilo, koje je do 20 procenata štedljivije, do 85 kilograma lakše i na tržište stupa sa efikasnim benzinskim i dizel agregatima – a biće dostupan i kao plug-in hibridna varijanta.“

passatviii-saloonestate3

U svim svojim verzijama Passat spada u svetski najuspešnije automobile srednje klase i sa 1,1 milion prodatih jedinica godišnje (2013) spada u najprodavaniju seriju koncerna Volkswagen. A kako bi osma generacija, koja je ponovo u ponudi kao limuzina i Variant, mogla da nastavi ovaj uspeh, novi Passat je opremljen brojnim inovacijama.

Zahvaljujući najsavremenijoj konstrukciji njegove proporcije su postale znatno dinamičnije (između ostalog niža karoserija, duže međuosovinsko rastojanje, veći točkovi.

Istovremeno su uvedene i nove tehnologije: U njih spadaju Active Info Display (potpuno digitalni kombinovani instrument) i Head-up Display sa mogućnošću izvlačenja i upuštanja, ali i sistemi Rear Seat Entertainment koji se zasniva na aplikaciji za tablet, Front Assist plus City sa funkcijom naglog kočenja u slučaju nužde u gradskim uslovima i funkcijom prepoznavanjem pešaka, kao i tri ostala svetska noviteta: Emergency Assist (zaustavljanje vozila u slučaju nužde), Trailer Assist (podrška pri manevrisanju sa prikolicom) i sistem za pomoć u slučaju zastoja u saobraćaju.

passatviii-saloonestate5

Novi Passat će biti u ponudi sa deset benzinskih i dizel turbo motora sa direktnim ubrizgavanjem u rasponu snage od 88 kW / 120 KS do 206 kW / 280 KS. Svi agregati ispunjuju normu EURO 6 o izduvnim gasovima, pri čemu su i potrošnja i emisija CO2 smanjeni do 20 procenata. Sve verzije su opremljene sistemon start-stop u kombinaciji sa rekuperacijom energije kočenja.

Po prvi put će Passat biti u ponudi sa plug-in hibridnim pogonom (115-kW-TSI benzinski motor zajedno sa 80-kW-E-motorom i baterijom sa mogućnošću eksternog punjenja). Sa snagom sistema od 155 kW / 211 KS biće to najsnažniji plug-in hibrid marke Volkswagen, koji kao pravo vozilo sa nultom emisijom u čisto električnom pogonu može da prevali do 50 kilometara.

*Passat (110 kW, 176 kW) – Vozilo još nije u prodaji jer nema homologaciju i s toga ne podleže propisu 1999/94/EG. Privremene vrednosti potrošnje goriva u l/100 km: kombinovano 5,4 – 4,1; emisija CO2, kombinovano u g/km: 140 – 108.

za bolji kvalitet snimka podesite rezoluciju na 720px

Volkswagen Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *