Renault predstavlja koncept EOLAB

Renault predstavlja EOLAB, novi prototip koji istražuje načine ostvarivanja ultraniske potrošnje goriva. Prototip se može pohvaliti potrošnjom od 1 litre na 100 kilometara u NEDC kombinovanom ciklusu* što je jednako emisiji CO2 od 22 g/km.

Kako bi ostvarili tako mali iznos, dizajneri su se usredsredili na tri glavna područija: smanjivanje težine, poboljšavanje aerodinamike i upotrebu tehnologije „Z.E. Hybrid“, što je potpuno nova inicijativa koja omogućava vožnju sa nultom emisijom štetnih plinova* u svakidašnjoj upotrebi automobila.

Kao inovativan izložbeni koncept posebno je usmeren na ekologiju, EOLAB uključuje veliki broj tehnoloških unapređenja sa namerom da se postupno prenesu u serijska vozila. Time EOLAB posebno ističe nameru marke Renault – koja je zahvaljujući svojoj paleti električnih vozila** pionir u područiju mobilnosti sa nultom emisijom** − da napravi još veći korak u smeru proizvodnje cenovno pristupačnih modela.

renault-eolab-concept-heading-to-paris-motor-show-video-photo-gallery_11

Tehnologije namenjene ostvarivanju ultraniske potrošnje goriva za sve

Za Renault je svrha projekta EOLAB da ostane dosledan DNK-u kompanije tako što će garantovati da ultraniska potrošnja postane stvarnost za što više vozača. To zauzvrat podrazumeva da njegove tehnologije postanu dostupne po ceni koju kupci mogu da priušte sebi. Zato EOLAB uključuje ultralake materijale poput magnezijuma i aluminijuma. Istovremeno, ideja je da u narednih deset godina počne da se proizvodi takav model u velikom broju.

100 tehnoloških unapređenja za buduća Renault vozila

EOLAB je mnogo više od dizajnerske studije ili običnog izloga noviteta. Koncipiran na platformi B-segmenta, prototip objedinjuje otprilike 100 novih i realističnih tehnoloških razvojnih rešenja namenjenih postupnom uvođenju u buduća Renault vozila.

renault-eolab-concept-heading-to-paris-motor-show-video-photo-gallery_14

Recept EOLAB

Izvanredna štedljivost goriva prototipa EOLAB – konkretno 1 l/100 km – plod je rada na tri glavna područija: unapređenju aerodinamike, uštedi na težini i tehnologiji Z.E. Hybrid (benzin/električna energija).

Aerodinamičnost: oblik automobila dizajniran je za efikasno probijanje kroz vazduh, a pokretni delovi poput aktivnog spojlera i bočnih krila rade poput avionskih krila.

Smanjivanje težine:programom uštede na težini masa automobila spuštena je na samo 400 kg, ponajpre zahvaljujući karoseriji izrađenoj kombinacijom nekolicine materijala – čelika, aluminijuma i kompozita – kao i neverovatnom krovu od magnezijuma koji teži jedva 4 kilograma. Ušteda na težini pokrenula je pozitivan proces, omogućavajući da veličina automobila, a time i trošak glavnih delova prototipa (motora, akumulatora, točkova, kočnica itd.), ostane mala pa je tako finansijski opravdala odluku da se upotrebe neki skuplji materijali.

Tehnologija Z.E. Hybrid: nov, kompaktan i cenovno dostupan hibridni pogonski sklop kombinuje ultranisku potrošnju gorivu sa mobilnošću nulte emisije** za putovanja kraća od 60 kilometara i brzinu do 120 km/h. U godinama pred nama, tehnologija Z.E. Hybrid posta će dodatak Renault paleti električnih vozila nulte emisije**.

renault-eolab-concept-heading-to-paris-motor-show-video-photo-gallery_21

Doprinos „Novom industrijskom planu“ francuske vlade

EOLAB je dio plana „potrošnje goriva od 2 litre na 100 km za sve“ predstavljenog u okviru francuskog tzv. Novog industrijskog plana. Međutim, EOLAB ide i dalje od ciljane potrošnje goriva koju je odredila francuska vlada jer ima mnogo dugoročnije planove. Dok je trajalo dizajniranje prototipa, Renault je razvijao tehnologije potrebne za proizvodnju automobila s potrošnjom goriva od samo 2 litre na 100 km do 2020.

Kako bi to ostvario, Renault je u duhu zajedničkih inovacija radio sa partnerima iz francuske automobilske industrije poput proizvođača stakla Saint-Gobaina, dobavljača sedišta Faurecije kao i proizvođača guma Michelina i Continentala (kočioni sistemi). Renault je blisko saradjivao i sa velikim partnerima poput korejske fabrike Posco (delovi od magnezijuma). Posebna znanja i iskustva svih tih partnera uveliko su doprineli uspehu prototipa EOLAB.

renault-eolab-concept-heading-to-paris-motor-show-video-photo-gallery_6

Koncept EOLAB: konceptni automobil koji golica maštu

Renaultovi dizajneri od prvog su dana bili uključeni u projekt EOLAB. Zato su pripremili dizajnersku studiju EOLAB Concept, koju će Renault u listopadu predstaviti na Pariškom salonu automobila. Eolab Concept oblikovanjem linija i obradom detalja ide korak dalje kako bi ostavio dojam aerodinamičnosti i male mase. Iza nagnutog krova i prekrasno vitkog stražnjeg dijela dobro je zamaskirana prava namjera konceptnog automobila: sve što se nalazi ispod zavodljivo dizajnirane ljuske načinjeno je u svrhu štedljivosti. To pokazuje da Renault prototipu čija je temeljna zadaća postizanje ultraniske potrošnje goriva može dodati i malo čarolije.

* Podaci o potrošnji goriva, emisijama štetnih plinova i  homologaciji  su u skladu sa odgovarajućim propisima.

** Bez CO2 i drugih štetnih emisija tokom upotrebe.

 

Renault Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *