STELVIO – Prvi SUV brenda Alfa Romeo

Prvo Alfa Romeo SUV vozilo je rođeno i donosi uzbudljiv osećaj vožnje, izvanredne performanse i sportski stil. Po prvi put u istoriji dužoj od jednog veka, ove karakteristične crte pravog „Alfa Romeo duha“ su sada objedinjene u jednom SUV vozilu. Njegovo ime je Alfa Romeo Stelvio a njegov cilj je da ispiše nova pravila u segmentu premijum SUV vozila srednje veličine .

Danas je brend rešen da šokira javnost sa tri nove verzije – Stelvio, Stelvio Super i Stelvio Business – koje spremno iščekuje veliki broja oduševljenih ljubitelja koji su već doprineli uspehu ekskluzivnog prvog izdanja “First Edition”, a koje je predstavljeno pre nekoliko nedelja za tržište Evrope, Bliskog istoka i Afrike, a pre toga i verzije Quadrifoglio, čija svetska premijera se odigrala u novembru u Los Anđelesu.

Uzbudljivo upravljanje
Samo ime govori da će ovaj model pružiti uzbudljiv osećaj vožnje, pri tom zadržavajući udobnost i prilagoljivost tipične za kategoriju vozila kojoj pripada. Stelvio je najviši planinski prevoj u Italiji a autoput br. 38, koji prelazi preko njega, u dužini od 20 km, sa preko 75 oštrih krivina, ima status legendarnog. Radi uživanja, za koje je ovaj prevoj stvoren, samostalno ili u društvu prijatelja i porodice, sada je tu SUV vozilo koje je u stanju da ponudi jedinstvenu kombinaciju zadovoljstva u vožnji, italijanskog stila i prilagodljivosti: Alfa Romeo Stelvio.

Novo SUV vozilo, sledeći istinsku Alfa Romeo tradiciju, omogućava besprekorno upravljanje, dostojno pravog sportskog automobila, što nalazi potvrdu u skladnoj raspodeli težine, najdirektnijem odnosu upravljanja u svom segmentu vozila i vrhunskom vešanju sa ekskluzivnom AlfalinkTM tehnologijom. Da ne pominjemo obimnu upotrebu ultra-lakih haj-tek materijala uključujući primenu karbonskih vlakana na pogonskoj osovini, kao i aluminijuma na motorima, sistemima vešanja, haubi, bočnim stranicama, vratima i poklopcu prtljažnika. Pored toga, radi savršenog držanja na putu, Stelvio SUV nudi sistem pogona na sve točkove Alfa Romeo Q4, a na zahtev se može opremiti samoblokirajućim mehaničkim diferencijalom. Ne svodi se sve na performanse i upravljanje, pošto automobil nudi mnoštvo prostora za putnike, za zajedničko uživanje u putovanju, bez obzira na odredište.

100% Alfa Romeo sportski dizajn
Proporcije modela Stelvio, sa dužinom od 468 cm, visinom od 167 cm i širinom od 216 cm, izraz su snage, dinamičnosti i kompaktnosti. Spolja, atraktivne linije ovog modela predstavljaju savršen spoj tradicije, dizajna i performansi, što čini integralni deo istorije brenda duge preko jednog veka. Ova kombinacija danas, kao što je bio slučaj i u prošlosti, zahteva spoj tri sastojka Alfa Romeo dizajna: skladnih proporcija, jednostavnosti i spoljnih površina visokog kvaliteta. Isti ovi sastojci sadržani su u modelu Giulia – vozilu koje postavlja nove Alfa Romeo standarde, i koje najavljuje budućnost brenda – i sveobuhvatno su prerađeni radi prilagođavanja potpuno drugačijem karakteru SUV vozila. Radi isticanja njegovih prelepih linija, kupac ima mogućnost izbora između 13 boja karoserije i 13 različitih alu-felni, koje naglašavaju elegantnu siluetu vozila.

Isti elegantno-sportski pečat prepoznaje se i u unutrašnjosti koja je jednostavna, otmena i uređena poput odela skrojenog po meri, sa majstorskim umećem i vrhunskim materijalima: kožom, uključujući i zrnastu kožu, drvenim elementima i tekstilom. Ovi materijali su izabrani zbog svoje vizuelne i taktilne dopadljivosti i tako su uklopljeni da daju opipljiv osećaj ljudskog umeća. Koncept unutrašnjosti podređene vozaču naglašen je dijagonalnim tunelom, blago valovitom instrument tablom i malim upravljačem sa direktnim odnosom, presvučenim kožom, koji se efikasno prilagođava svim stilovima vožnje. Vozilo je opremljeno i informativnim TFT klaster displejom u boji (sa 3,5-inčnim ili 7-inčnim ekranom) koji daje sve osnovne podatke, dok interfejs vozač/automobil obuhvata dve kružne komande za laku, momentalnu upotrebu Alfa DNA selektora i Alfa Connect sistema. Zavisno od verzije, Alfa Connect ima 6,5-inčni ili 8,8-inčni displej visoke rezolucije, sa integralnom funkcijom 3D navigacije, koja predstavlja najnovije dostignuće na polju info-zabavne opreme, a koja je razvijena u partnerstvu sa kompanijim Magneti Marelli.

Inovativna konstrukcija za nenadmašnu bezbednost
Alfa Romeo poseduje velik broj sofisticiranih bezbednosnih sistema, koji su, zavisno od verzije, dostupni standardno ili kao opcije. Glavni među ovim sistemima jeste integrisani kočioni sistem (Integrated Brake System – IBS), inovativni elektromehanički sistem koji objedinjuje kontrolu stabilnosti sa tradicionalnom servo kočnicom, radi postizanja trenutnog kočionog odziva i rekordno kratkih kočionih puteva. Da ne pominjemo upozorenje na čeoni sudar i funkciju autonomnog kočenja u opasnim situacijama sa prepoznavanjem pešaka, koja zvučnim signalom upozorava vozača na moguć čeoni sudar, a zatim aktivira kočioni sistem, kao i funkciju upozorenja na promenu kolovozne trake, koja upozorava vozača u slučaju nenamernog izlaska iz trake u kojoj se kreće. U ponudi je i funkcija praćenja mrtvih uglova (Blind Spot Monitoring – BSM) sa opažanjem ukrštanja putanja iza vozila (Rear Cross-Path Detection), za kontinuirano praćenje mrtvih uglova sa obe strane iza vozila, koja upozorava vozača u slučaju mogućih rizika. I poslednje, ali ne najmanje bitno, funkcija aktivne kontrole vožnje automatski prilagođava brzinu uslovima u saobraćaju.

Izvanredne performanse
Pored upečatljivog stila i izvrsnog upravljanja Alfa Romeo Stelvio u potpunosti prikazuje svoj karakter sa dva moćna motora – benzinskim motorom 2.0 sa 280 KS sa turbo punjenjem i 2.2 dizel motorom sa 210 KS – koji izražavaju sportsku prirodu ovog SUV vozila, koje i najiskusnijim vozačima garantuje jedinstveno uzbuđenje, posebno na mešovitim terenima. U spoju sa 8-stepenim automatskim prenosom i pogonom na sve točkove Q4, ovi motori pripadaju novoj generaciji potpuno aluminijumskih 4-cilindarskih motora sa pogonskom osovinom od karbonskih vlakana. Inovativni i pouzdani Stelvio motori predstavljaju sam tehnološki vrh Grupe, a proizvode se u Italiji u pogonima u Termoliju (benzinski) i Pratola Seri (dizel), u oblastima posvećenim isključivo Alfa Romeo motorima, sa vrhunskim procesima i metodama, koje ih svrstavaju u najbolje u klasi kada je reč o performansama i ekonomičnosti potrošnje. Jedna činjenica govori za sve: motor sa turbo-punjenjem Stelvio 2.0 sa 280 KS je najbolji u klasi kada je reč o ubrzanju, pošto od 0 do 100 km/h ubrzava za svega 5,7 sekundi.
Liniju kompletiraju novi motori uključujući benzinski motor 2.0 sa turbo-punjenjem sa 200 KS, i dizel motor 2.2 od 180 KS, oba sa 8-stepenim automatskim prenosom i pogonom na sve točkove Q4. Dizel motor 2.2 sa 180 KS će biti u ponudi i sa zadnjom vučom.

Udobnost i dobrobit vozača i putnika u vozilu
Alfa Romeo Stelvio unosi tajne italijanskog gostoprimstva u svet premijum SUV vozila srednje veličine: njegov enterijer je ekskluzivan, ukusno uređen i elegantan. Enterijer je prostran tako da putnici mogu da uživaju u zajedničkoj vožnji. Ali to nije sve. Ovaj model daje vozaču osećaj kompletne kontrole i vladanja vožnjom, zahvaljujući novom Alfa DNA selektoru, ali, iznad svega, visokom položaju u vožnji, tako da nema ni najmanjeg odstupanja od zadovoljstva kakvo se očekuje od istinskog Alfa Romeo sportskog automobila. Postignut je i visok nivo udobnosti u vozilu, sa dvozonskim sistemom upravjanja klimom, sofisticiranim Alfa Connect info-zabavnim sistemom, i odličnim audio sistemom, sa 8, 10 ili 14 zvučnika (marke Harman Kardon u ovom slučaju) u zavisnosto od paketa opreme. Na kraju, ali ne i najmanje važno, prtljažnik zapremine 525 litara stoji rame uz rame sa najboljim konkurentskim modelima i ima praktičan poklopac prtljažnika sa električnim upravljanjem, koji se može podesiti na osam različitih nivoa otvaranja, direktno preko kružnog Alfa Rotary selektora. Stelvio SUV je u svim aspektima dizajniran tako da pruža italijansku druželjubivost, udobnost i ukus.

Zaokružena linija zadovoljava sve potrebe, od pojedinaca do voznih parkova
Zavisno od tržišta, linija sadrži tri verzije (Stelvio, Super i Business). U vreme pojavljivanja na tržištu, kupci imaju mogućnost izbora između 13 boja karoserije i 13 alu-felni (od 17 do 20 inča). Verzija Stelvio ima bogat paket opreme koji uključuje, na primer, 17-inčne alu-felne, 6,5-inčni Alfa Connect sistem, Alfa Rotary selektor, audio sistem sa 8 zvučnika, sedišta presvučena crnim tekstilom (prednja sedišta sa podešavanjem kliznog dela, naslona i visine), integrisan kočioni sistem (IBS), upozorenje na promenu kolovozne trake (LDW), i upozorenje na čeoni sudar (FCW) sa autonomnim kočenjem u hitnim slučajevima (AEB) i funkcijom prepoznavanja pešaka. Izvedba ove verzije obuhvata i senzore za parkiranje, kontrolu vožnje, poklopac prtljažnika sa električnim upravljanjem i senzore za sumrak i kišu.
Verzija Super je još kompletnija, sa ekskluzivnim funkcijama u enterijeru i eksterijeru: 18-inčne alu-felne, sedišta presvučena tehno-kožom i tekstilom u tri boje (crna, i u kombinacijama crna/smeđa i crna/crvena), i tri opcije (crna, crna/smeđa i crna/crvena) za instrument tablu i panele vrata, kao i prag sa čeličnim umetkom. Da zaključimo, Stelvio Super se može naručiti sa opcionim Luxury paketom – koji obuhvata sedišta presvučena kožom pune zrnaste strukture (u crnoj, smeđoj, crvenoj ili bež boji) sa električnim podešavanjem i grejanjem, kao i sa umecima od pravog drveta – i Sport paketom, sa zagrevanim sportskim upravljačem sa posebnim hvatom i kožnom oblogom, sedišta kao u trkačkim automobilima u crnoj, crvenoj ili smeđoj boji, sa električnim podešavanjem i zagrevanjem, aluminijumskim umecima i čeličnom pedalom.
Stavljen je snažan akcenat na flotno, korporativno i profesionalno tržište razvojem posebne verzije za ovu kategoriju kupaca: Stelvio Business. Vozilo koje je u ponudi samo sa dizel motorom poseduje 6,5-inčni Alfa Connect 2D Nav sistem, 35 W B-Xenon farove sa AFS funkcijom i električne preklopive retrovizore. Drugim rečima, vozilo opremljeno svim potrebnim sadržajima za uživanje u vožnji, namenjeno korisnicima koji Alfa Stelvio koriste i za poslovne i za privatne potrebe.

Nova generacija Alfa Romeo modela proizvodi se u fabrici u Kasinu
Stelvio SUV se proizvodi u čuvenoj FCA fabrici u Kasinu (Frosinone), koja je jedna od najfuturističkijih lokacija Grupe, na proizvodnoj traci na kojoj se sklapaju isključivo novi Alfa Romeo modeli, poput glamuroznog modela Giulia, sa revolucionarnim stilom, sportskim performansama i tehnološkim kriterijumima koji su brend 2015. godine uveli u novu eru. Danas se isti sastojci, prilagođeni novoj kategoriji vozila, nalaze u originalnom Stelvio SUV modelu. Fabrika u Kasinu, osnovana 1972. godine u blizini istorijske benediktinske opatije, opremljena je najnovijim tehnološkim sadržajima za proizvodnju automobila, bezbednost na radu i zaštitu životne sredine prema vrhunskim standardima.

Uzbudljivo upravljanje

• Savršena raspodela težine, ultra laki materijali i aluminijumski motori.
• Ekskluzivni sistemi vešanja AlfalinkTM i najdirektniji odnos upravljanja u segmentu.
• Pogon na sve točkove Alfa Romeo Q4 za besprekorno držanje na putu.
• Mehanički samoblokirajući zadnji diferencijal za maksimalnu vuču.

Alfa Romeo automobili su uvek kombinovali malu težinu i efikasnost koji su od suštinskog značaja za dobro držanje na putu i dobro upravljanje na svakoj vrsti puteva i u svim vremenskim uslovima. Novi Stelvio SUV ne predstavlja izuzetak, sa besprekornim upravljanjem, dostojnim pravog sportskog automobila, koje je potvrđeno kroz skladnu raspodelu težine, direktan odnos upravljanja i vrhunsko vešanje, kao i obimnu upotrebu ultra-lakih haj-tek materijala, uključujući pogonsku osovinu od karbonskih vlakana i uvođenje nove generacije aluminijumskih motora.
Pored toga, zahvaljujući sofisticiranom pogonu na sve točkove Q4, vlasnici Stelvio vozila mogu da računaju na izvrsno držanje na putu čak i na terenima sa lošim prianjanjem. Na zahtev, ovo SUV vozilo može biti opremljeno i zadnjim samoblokirajućim mehaničkim diferencijalom. Stavljanje ruku na upravljač modela Alfa Romeo Stelvio predstavlja uvod u uzbudljivo i neodoljivo putovanje, bez obzira na odredište.

Savršena raspodela opterećenja
Jedan od glavnih ciljeva postavljenih u vezi sa konstrukcijom novog Stelvio SUV vozila bio je postizanje maksimalnog zadovoljtsva u vožnji. Jedan od činilaca koji je doprineo ovom postignuću je definititvno savršena raspodela opterećenja između dve osovine – karakteristično svojstvo konstruktorske tradicije kompanije Alfa Romeo – koje je iziskivalo posebno upravljanje težinama i materijalima, a koje je postignuto prilagođavanjem izvedbe automobila time što su najteži delovi postavljeni što je više moguće centralno.

Ultra-laki materijali i aluminijumski motori.
Savršen odnos težine i snage je postignut upotrebom ultra-lakih haj-tek materijala kao što su karbonska vlakna na pogonskoj osovini, odnosno aluminijum na motorima, sistemima vešanja, haubi, bočnim stranicama, vratima i poklopcu prtljažnika. Ovi elementi smanjuju ukupnu težinu vozila i pružaju izvrsnu torzionu krutoću, kao dugoročnu garanciju kvaliteta, tihu vožnju i izvanredno upravljanje čak i u ekstremnim uslovima.

Sistem vešanja sa ekskluzivnom tehnologijom AlfalinkTM
Novo dvostruko „wishbone“ vešanje sa polu-virtuelnim upravljačkom osovinom, koje optimizuje efekat filtriranja i garantuje brzo, precizno upravljanje, razvijeno je za prednje vešanje. Ovo ekskluzivno podešenje brenda Alfa Romeo čini model Stelvio sposobnim za nošenje sa velikim bočnim ubrzanjem zahvaljujući uvek besprekornom tragu. Na zadnjem vešanju primenjen je sistem sa 4,5 veze – koji je patentirao Alfa Romeo – a koji isporučuje ekstremno precizno upravljanje karakterističnim uglovima točka, koje ovaj automobil postavlja na vrh svoje klase vozila.

Najdirektniji odnos upravljanja u segmentu
Bez obzira na brzinu i uslove, Stelvio SUV uvek isporučuje prirodan, instinktivan pogon zahvaljujući i najdirektnijem odnosu upravljanja u svom segmentu vozila (12.0).

Pogon na sve točkove Alfa Romeo Q4
Oštra planinska krivina, neasfaltiran kamenit put, snegom pokriveno suženje ili krivina pod pljuskom: ekstremne siutuacije i savršena mesta za proveru agilnosti i snage novog Alfa Romeo vozila. Zahvaljujući, iznad svega, sistemu Q4, koji isporučuje sve prednnosti pogona na sve točkove u spoju sa uživanjem u vožnji kod vozila sa zadnjom vučom. Konkretnije, arhitektura ovog modela obuhvata aktivan razvodnik pogona kao i prednji diferencijal konstruisan tako da odgovori na najspecifičnije tehničke zahteve Alfa Romeo vozila, što podrazumeva brzoodzivno upravljanje visokim obrtnim momentima, sa kompaktnom lakom izvedbom. Sistem Q4 kontinuirano prati veliki broj parametara radi optimizovane raspodele obrtnog momenta između dve osovine prema ponašanju vozila i prianjanju na površinu puta. Pri uslovima normalnog prianjanja na put, Stelvio sa Q4 sistemom se ponaša kao vozilo sa zadnjom vučom, tako što se 100% obrtnog momenta prenosi na zadnju osovinu. Kako se točkovi približavaju graničnoj vrednosti prianjanja, sistem prebacuje do 50% obrtnog momenta na prednju osovinu. Time se postiže najbolja kontrola u klasi kada je reč o vuči i stabilnosti održavanja pravca u krivinama.

Samoblokirajući mehanički diferencijal
Opcioni zadnji, samoblokirajući mehanički diferencijal prenosi veći obrtni momenat na točak sa najboljim prianjanjem, radi optimizovanja vuče u svim uslovima vožnje.

100% Alfa Romeo sportski dizajn

• Sportski stil sa zapanjujuće otmenim, glamuroznim linijama.
• Elegantan enterijer i luksuzni materijali

Alfa Romeo Stelvio predstavlja savršen spoj nasleđa, brzine i lepote; a njegova čarobna alhemija čini sastavni deo istorije brenda, duge preko jednog veka. Ova kombinacija danas, kao što je bio slučaj i u prošlosti, zahteva spoj tri sastojka Alfa Romeo dizajna: skladnih proporcija, jednostavnosti i spoljnih površina visokog kvaliteta. Isti ovi sastojci sadržani su u modelu Giulia – vozilu koje postavlja nove Alfa Romeo standarde, i koje najavljuje budućnost brenda – i sveobuhvatno su prerađeni radi prilagođavanja potpuno drugačijem karakteru SUV vozila.

Sportski stil sa zapanjujuće otmenim, glamuroznim linijama.
Proporcije modela Stelvio, sa skromnom dužinom od 468 cm, visinom od 167 cm i širinom od 216 cm, predstavljaju izraz snage, dinamičnosti i kompaktnosti. Svojim bočnim izgledom, vozilo potvrđuje ovaj utisak, sa konturama kompaktnog automobila, počev od prednjeg dela prema zadnjem, kao i sa kabinom koja se završava oštrim nagibom u zadnjem delu, te sa spojlerom u gornjem delu radi postizanja maksimalnih aerodinamičkih performansi – što je od suštinskog značaja kod vozila koje isporučuje toliko energije.
Alfa Romeo stil je prepoznatljiv i u visoko-kvalitetnim površinama, koje se iskazuju kroz bogate, skladne refleksije kroz čitavu liniju vozila. Kao krajni rezultat, postignut je izvajan oblik, koji, na bočnim delovima, na primer, stvara snažan kontrast između površina koje su izložene svetlosti i onih koje ostaju u senci. U osnovi, „muskulatura“ bočnih strana ističe prednje i zadnje krilne ploče.
Treći aspekt Alfa Romeo stila jeste „jednostavnost“ koja prikriva jedan od najsloženijih keativnih procesa u industriji: konstruisanje automobila. Obzirom da je zadatak stilskog oblikovanja da sakrije dug i složen zadatak stvaranja jednostavnih, prirodnih linija koje ističu eleganciju oblika, kao i ukusnu sofisticiranost italijanskih proizvoda. Isti pristup prožima celokupnu istoriju dizajna brenda Alfa Romeo, koji je uvek izražavan kroz jasne zategnute linije. Iz tog razloga Stelvio ima tako snažan identitet, koji je izgrađen oko nekoliko odabranih svojstava, poput legendarnog prednjeg dela sa oznakom lista deteline, najpoznatije i najprepoznatljivije znaka automobilskog stila. Zadnji kraj takođe odmah privlači pogled, zbog sporskog izgleda koji mu daje njegov donji deo, koji karakterišu dva izduvna nastavka kao i “Kamm tail” stil koji autu daje prepoznatljiv karakter, ujedno odajući počast istoriji brenda Alfa Romeo – s obzirom na to da je ovaj karakterističan dizajn primenjen na nekim od najprestižnijih performantnih modela ovog brenda kao i na trkačkim vozilima.
Kako bi istakao ovu lepotu linije, kupac ima mogućnost izbora između 13 boja karoserije (pastelne, metalik i troslojne) koje ističu elegantnu siluetu Alfa Romeo SUV vozila.

Elegantan enterijer i luksuzni materijali
Sportsko nadahnuće u eksterijeru rukovodilo je stiliste brenda Alfa Romeo koji su kreirali enterijer sa jednostavnim, elegantnim linijama, a koji nudi ono najbolje kada je reč o kvalitetu, bezbednosti, opremi i udobnosti, uz poštovanje karakteristike koja dolazi duboko iz bića brenda Alfa Romeo: podređenosti vozaču. Ova usredsređenost na vozača od sveukupne važnosti, ogleda se u sabiranju svih komandi na upravljaču, koji je namerno u maloj izvedbi, te sa direktnim odnosom upravljanja, kako bi odgovorio na sve stilove vožnje. Pored toga, informativni klaster displej u boji (veličine 3,5 ili 7 inča, zavisno od verzije) daje vozaču sve neophodne podatke, dok interfejs vozač/automobil obuhvata dve obrtne komande radi lake, direktne upotrebe Alfa DNA selektora i Alfa Connect sistema.

Enterijer, koji je podređen vozaču, obuhvata dijagonalni tunel kao i blago valovitu instrument tablu, i uređen je poput odela skrojenog po meri, sa majstorskim umećem i vrhunskim materijalima: aluminijum, pravo drvo, koža i tekstil izabrani su zbog svoje vizuelne i taktilne dopadljivosti i uklopljeni tako da daju opipljiv osećaj ljudskog umeća. Konkretnije, verzija Stelvio prenosi snažan pedigre sportskog automobila uz izbor crne boje za tekstil na sedištima, kao i za instrument tablu, panele na vratima i patosnice. Super verzija nudi sedišta presvučena tehno-kožom i tekstilom u tri boje (crnoj i kombinacijama crna/smeđa i crna/crvena), u savršenom spoju sa instrument tablom i panelima na vratima, u crnoj i kombinacijama crna/smeđa i crna/crvena, po izboru kupca. Da zaključimo, ova verzija može biti opremljena i sa luksuznim sedištima, presvučenim zrnastom kožom (crne, smeđe, crvene ili bež boje) kao i sedištima poput onih u trkačkim vozilima (crne, smeđe ili crvene boje), sa umecima od pravog drveta ili aluminijuma, pragom sa metalnim umecima i dva različita upravljača: luksuznim sa kožom vrhunskog kvaliteta i sportskim upravljačem sa posebnim hvatom, presvučenim kožom.

Inovativna konstrukcija za nenadmašnu bezbednost

• Integrisan kočioni sistem za brzo, precizno kočenje.
• Upozorenje na čeoni sudar i Autonomno kočenje u opasnim situacijama sa funkcijom prepoznavanja pešaka
• LDW: Upozorenje na promenu kolovozne trake
• Praćenje mrtvih uglova (BSM) sa funkcijom opažanja ukrštanja putanja iza vozila
• Aktivna kontrola vožnje (ACC).

Oslanjajući se na tehničke tradicije brenda Alfa Romeo, elektronska podrška ne treba nikad da bude nametljiva, već samo da omogućava uživanje u vožnji, koja je sama po sebi uzbudljiva, zahvaljujući savršeno konstruisanoj šasiji i sistemu vešanja. Novi Alfa Romeo Stelvio SUV ostaje veran svojoj filozofiji: on je strukturno jedinstven i uzbudljiv, ali i dalje poseduje velik broj sofisticiranih sigurnosh sistema, koji su na raspolaganju kao standardna ili opciona oprema, zavisno od verzije.

Integrisani kočioni sistem (IBS)
Novi Alfa Romeo SUV je prvi automobil u svom segmentu u svetu koji nudi novi elektromehanički sistem koji kombinuje kontrolu stabilnosti sa tradicionalnom servo kočnicom. Ovaj sistem nenadmašnom kombinacijom elektronike i mehanike ne samo da smanjuje težinu, pruža izvrstan osećaj u vožnji i eliminiše sve vibracije na papučicama, već i garantuje momentalan odziv na kočione komande, što znači mnogo kraći kočioni put.

Upozorenje na čeoni sudar i Autonomno kočenje u opasnim situacijama sa funkcijom prepoznavanja pešaka
Sistem upozorenja na čeoni sudar (FCW) je sistem koji koristi radarski senzor i kameru koji su ugrađeni u vetrobran, a koji uočavaju prepreke ili vozila na putanji kretanja automobila, upozoravajući vozača o opasnosti od neizbežnog sudara. Ukoliko vozač propusti da interveniše, sistem autonomnog kočenja u opasnim situacijama (AEB) automatski koči vozilo kako bi se izbegao sudar ili ublažile njegove posledice. Pored toga, zahvaljujući funkciji prepoznavanja pešaka, koja deluje kroz interpretaciju radarskih i podataka sa kamere, AEB sistem može samostalno da zaustavi automobil na brzinama do 65 km/h.

Upozorenje na promenu kolovozne trake (LDW)
Sistem prati trake na putnoj površini pomoću video senzora na vetrobranu, tako da, ako se desi da pređe preko trake nenamerno ili bez davanja znaka pokazivačem pravca, vozač odmah biva upozoren zvučnim i vizuelnim signalima.

Praćenje mrtvih uglova (BSM)
Funkcija praćenja mrtvih uglova (BSM) kontinuirano prati mrtve uglove sa obe strane vozila, pomoću dva radarska uređaja na zadnjem delu vozila. U potencijalno rizičnim situacijama, svetla na spoljnim retrovizorima upozoravaju vozača na prepreke sa obe strane vozila.

Opažanje ukrštanja putanja iza vozila
Sistem proverava oblast iza automobila prilikom kretanja unazad i upozorava na prilazak drugih vozila na brzinama ispod 35 km/h.

Aktivna kontrola vožnje
Funkcija aktivne kontrole vožnje (ACC) stalno prati odstojanje od vozila ispred i smanjuje brzinu kretanja vozila, ako se odstojanje smanji ispod granice bezbednosti. Kada je put ponovo čist, funkcija aktivne kontrole vožnje automatski vraća brzinu vozila na podešenu vrednost.
Izvanredne performanse

• Najsavremeniji motori: Benzinski 2.0 sa turbo-punjenjem i dizel 2.2
• Automatski 8-stepeni prenos posebno podešen za lagano menjanje brzina
• Tehnički podaci

Dizajn, konstrukcija i tehnologija su od suštinskog značaja za novi Stelvio SUV, međutim, kako nalaže tradicija Alfa Romeo vozila, njegov identitet određen je „srcima“ koja kucaju ispod haube: Benzinski motor 2.0 sa turbo-punjenjem, sa 280 KS i dizel motor 2.2 sa 210 KS. Oni se kombinuju sa automatskim 8-stepenim prenosom i pogonom na sve točkove Q4.
Oni pripadaju novoj generaciji potpuno aluminijumskih 4-cilindarskih motora koji predstavljaju sam vrh tehnologije konstrukcije motora Grupe. Oba Stelvio motora se sklapaju u Italiji u pogonima u Termoliju (benzinski) i Pratola Seri (dizel), u oblastima posvećenim isključivo Alfa Romeo motorima, sa najsavremenijim procesima i metodama koje ih svrstavaju u sam vrh svoje klase vozila kada je reč o performansama i ekonomičnosti potrošnje goriva.
Liniju će kompletirati novi motori uključujući benzinski turbo-motor 2.0 sa 200 KS, kao i dizel motor 2.2 sa 180 KS, oba sa 8-stepenim automatskim prenosom i pogonom na sve točkove Q4. Dizel motor 2.2 sa 180 KS će biti u ponudi i sa zadnjom vučom.

Benzinski motor 2.0 sa turbo punjenjem
Novi 2.0 benzinski turbo-motor (verzija od 280 KS po izbacivanju na tržište, a od 200 KS u bliskoj budućnosti) je 4-cilindarska jedinica u potpunosti izvedena od aluminijuma sa karbonskom pogonskom osovinom u spoju sa automatskim 8-stepenim prenosom, te sa pogonom na sve točkove Q4. Pored elektrohidrauličnog MultiAir sistema pokretanja ventila, karakteristike ovog modela uključuju „2-u-1“ turbo rešenje, kao i direktno ubrizgavanje pod visokim pritiskom od 200 bara, koji zajednički omogućavaju posebno žustro ubrzanje kroz čitav opseg broja obrtaja, pored prvoklasne efikasnosti kada je reč o potrošnji goriva.
Alfa Romeo Stelvio 2.0 benzinski motor sa turbo-punjenjem sa 280 KS (sa najvećim obrtnim momentom od 400Nm pri 2.250 ob/min) je najbolji u klasi kada je reč o ubrzanju, pošto mu je za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno svega 5,7 sekundi. Najveća brzina je 230 km/h.

Dizel motor 2.2
Drugi motor je dizel 2.2 – koji je u ponudi sa dve verzije različite snage: verzija sa 210 KS pri pojavljivanju na tržištu i od 180 KS u bliskoj budućnosti – kao i prvi potpuno aluminijumski motor u istoriji brenda Alfa Romeo. Motor sa četiri cilindra u liniji, izveden je sa najnovijom generacijom sistema ubrizgavanja MultiJet II sa podešavanjem stepena ubrizgavanja (Injection Rate Shaping – IRS) i operativnim pritiskom od 2.000 bara. Turbo punjač sa varijabilnom geometrijom i električnim upravljanjem nudi vrhunske mehaničke karakteristike i minimizuje vreme odziva, istovremeno garantujući bolju efikasnost. Sofisticirano zadovoljstvo u vožnji i nivoi udobnosti osigurani su i upotrebom kontraosovine za balansiranje. Kao prvi na tržištu, dizel motor 2.2 sa 210 KS izveden je sa senzorom brzine turbo-punjača. Performanse su zapanjujuće: Stelvio 2.2 sa dizel motorom, snage 210 KS, ostvaruje najveću brzinu od 215 km/h i ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,6 sekundi.

Automatski 8-stepeni prenos
Oba Stelvio SUV motora su uparena sa automatskim 8-stepenim prenosom, posebno podešenim za lako i brzo menjanje brzina. Prenosni mehanizam uključuje i blokirajuće kvačilo koje vozaču daje moćan osećaj ubrzanja u okviru istog stepena prenosa nakon prebacivanja u određenu brzinu. Zavisno od izabranog modela sa Alfa DNA selektorom, automatski prenos optimizuje fluidnost, udobnost i lakoću vožnje u svim okruženjima, uključujući i gradsku vožnju i dodatno poboljšava ekonomičnost potrošnje goriva i emisije CO2. Na raspolaganju su komande sa aluminijumskim ručicama montirane na upravljački stub.

Tehnički podaci

Udobnost i dobrobit vozača i putnika u vozilu

• Potpuno vladanje vožnjom zahvaljujući visokom položaju u vožnji.
• Autentični materijali visokog kvaliteta, za luksuzan, udoban enterijer.
• Connect 3D Nav 8.8”, najviši nivo info-zabavnih sistema.
• Alfa Romeo DNA sa novim režimom unapređene efikasnosti (Advanced Efficiency).
• Izvrsna nosivost i poklopac prtljažnika sa električnim upravljanjem sa podesivim otvaranjem.
• Audio sistemi izvanrednog kvaliteta sa uzbudljivim iskustvom zvuka.

Alfa Romeo Stelvio daje vozaču osećaj potpune kontrole nad vozilom i upravljanja vožnjom, zahvaljujući i visokom voznom položaju i novom Alfa DNA selektoru. Pored toga, novi model unosi tajne unosi tajne italijanskog gostoprimstva u svet premijum SUV vozila srednje veličine: njegov enterijer i oprema oživljavaju atmosferu ekskluzivnog, ukusno uređenog, elegantnog, luksuznog salona. Dokaz za to su enterijeri sa predivnim kombinacijama boja i vrhunskim kvalitetom materijala, da ne pominjemo izvrsnu udobnost u vozilu koju omogućavaju dvozonsko upravljanje klimom i sofisticirani info-zabavni sistem Alfa Connect. Međutim, gostoljubivost je nepotpuna bez zadovoljstva koje donosi muzika, iz kog razloga Stelvio ima sofisticiran audio sistem – u nekim slučajevima sa sabvuferima – zahvaljujući čemu se postiže jedinstveno iskustvo kao na koncertu, sa zvukom koji „grli“ sve putnike. Stelvio SUV je u svim aspektima izveden tako da oživljava italijanski polet, udobnost i ukus.

Potpuno vladanje vožnjom zahvaljujući visokom položaju u vožnji.
Alfa Romeo Stelvio je konstruisan i proizveden tako da zadovolji želje vozača i nove potrebe. Rešenje voznog položaj je vrhunsko: visoko sedište omogućava vladanje vožnjom, bez i najmanjeg umanjenja zadovoljstva kakvo se očekuje od autentičnog Alfa Romeo sportskog automobila. Ovaj osećaj potpune kontrole pojačan je velikim staklima, dok obuhvatajuća sedišta omogućavaju još sportskiji osećaj u vožnji.

Visok kvalitet, autentični materijali za luksuzan enterijer
Enterijer, boje i materijali su pažljivo odabrani: vrhunski materijali – kao što su aluminijum, pravo drvo, koža i tekstil su izabrani zbog svoje vizuelne i taktilne dopadljivosti i uklopljeni tako da daju opipljiv osećaj ljudskog umeća. Dakle Alfa Romeo potvrđuje svoju tradiciju kvalitetno uređenih enterijera, koristeći nove, originalne kombinacije materijala i boja, naglašavajući karakterističnu ulogu elegantnih šema boja u identitetu svojih proizvoda.

8,8-inčni sistem Alfa Connect 3D Nav 8.8, najviši nivo info-zabavne opreme.
Alfa Romeo Stelvio je opremljen revolucionarnim Alfa Connect sistemom – koji je razvijen kroz partnerstvo sa kompanijom Magneti Marelli – sa nizom sofisticiranim svojstava i funkcija, posebno sa poslednjom generacijom HMI interfejsa, sa upravljanjem sistemom preko Rotacione ploče i displeja visoke rezolucije (6,5-inčnog ili 8,8-inčnog) a koji su inkorporirani u instrument tablu. Pored toga, zahvaljujući tehnologiji „optičkog povezivanja“, korisnik uživa u prednostima izvanrednog nivoa vizuelizacije i čitljivosti displeja.
Sa vodećim sistemom prepoznavanja glasa, ovaj uređaj omogućava potpuno povezivanje sa svim mobilnim uređajima (mobilni telefoni, pametni telefoni i tablet uređaji sa operativnim sistemima Apple iOS i Android).
Info-zabavni sistem najnovije generacije primenjen u novom Alfa Romeo SUV modelu ne samo da upravlja digitalnim radio uređajem i digitalnim haj-faj uređajem, već omogućava i upotrebu Bluetooth sistema za hands-free telefoniranje kao i za reprodukovanje audio sadržaja sa USB uređaja i pametnih telefona.
Čitava linija je standardno opremljena sa 6,5-inčnim displejom (takođe sa 2D funkcijom navigacije na zahtev) sa opcionim 8,8-inčnim Connect 3D Nav uređajem, sa navigacijom visoke rezolucije sa 3D mapama i brzim proračunom rute, a u ponudi je i bez GPS signala, zahvaljujući „Dead Reckoning“ tehnologiji i funkcijama za TomTom mapu, sa ažuriranjem preko USB priključka, displejom za prikaz informacija o stilu vožnje i prikazom trenutno-podešenog Alfa DNA režima.

Alfa DNA
Alfa Romeo Stelvio poseduje novi Alfa DNA selektor, koji modifikuje dinamiku ponašanja vozila po izboru vozača: Dynamic, Natural i Advanced Efficiency (novi režim za uštedu energije).
Konkretno, Dynamic režim naglašava performanse i reaktivno upravljanje. Odziv na komande upravljanja je precizniji i brži, dok sistemi elektronskog upravljanja ne ometaju zadovoljstvo sportske vožnje. Natural je savršen za gradsku i vožnju po autoputu. Upravljanje je podređeno udobnosti i ekonomičnoj potrošnji goriva. Naposletku, novi režim Advanced Efficiency maksimalno povećava uštedu energije i smanjuje nivoe emisije izduvnih gasova.

Izvrsna nosivost i poklopac prtljažnika sa električnim upravljanjem sa podesivim otvorom
Pored uzbudljivog iskustva vožnje, Alfa Romeo Stelvio garantuje i i vrhunsku udobnost kao i prilagodljivost koja je tipična za kategoriju vozila kojoj pripada. Na primer, prtljažnik zapremine 525 litara stoji rame uz rame sa najboljim konkurentskim modelima i izveden je sa praktičnim poklopcem sa električnim upravljanjem koji se može konfigurisati – direktno preko Alfa Rotary selektora – sa osam različitih podešenja radi optimalnog pristupa prtljažniku. Enterijer je prostran tako da putnici mogu da uživaju u zajedničkoj vožnji.

Audio sistemi vrhunskog kvaliteta za uzbudljivo isksutvo zvuka
Kompletna linija je standarno opremljena sofisticiranim audio sistemom sa osam zvučnika (4 dubokotonska i 4 visokotonska). Na zahtev su dostupna još dva sistema: prvi sa 10 zvučnika (4 dubokotonska, 4 visokotonska, kao i zvučnik srednjeg opsega i sabvufer u prtljažniku), dok drugi, koji je proizveo Harman Kardon, ima neverovatnih 14 zvučnika (4 dubokotonska, 4 visokotonska, 5 zvučnika srednjeg opsega i sabvufer).

Kompletna linija zadovoljava sve potrebe, od pojedinačnih vozila do voznih parkova

• Ponuda obuhvata tri verzije (Stelvio, Super i Business), dva motora (benzinski sa turbo-punjenjem od 280 KS i dizel sa 210 KS), u spoju sa automatskim 8-stepenim prenosnim mehanizmom i pogonom na sve točkove Q4 .
• Liniju će kompletirati novi motori uključujući benzinski turbo-motor 2.0 sa 200 KS, kao i dizel motor 2.2 sa 180 KS, oba sa 8-stepenim automatskim prenosom i pogonom na sve točkove Q4. Dizel motor 2.2 sa 180 KS će biti u ponudi i sa zadnjom vučom.
• Kupac ima mogućnost izbora između 13 boja karoserije i 13 alu-felni.
• Na raspolaganju su dva paketa za dodatnu personalizaciju Alfa Romeo SUV vozila.

Oprema i cene novog modela Stelvio SUV mogu se razlikovati od zemlje do zemlje. U tekstu ispod su navedene vrednosti koje su zajedničke za sva tržišta. Konkretnije, detaljne informacije dostupne su na lokalnim sajtovima.
Linija obuhvata tri verzije (Stelvio, Super i Business), dva motora (benzinski motor sa turbo-punjenjem sa 280 KS, dizel motor sa 210 KS), u spoju sa automatskim 8-stepenim prenosom i pogonom na sve točkove Q4. Kupac ima mogućnost izbora između 13 boja karoserije i 13 alu-felni, veličine 17, 18, 19 i 20 inča.
Liniju kompletiraju novi motori, uključujući benzinski motor 2.0 sa turbo punjenjem sa 200 KS i dizel motor 2.2 sa 180 KS, oba sa automatskim 8-stepenim prenosom i pogonom na sve točkove Q4. Dizel motor 2.2 sa 180 KS će biti u ponudi i sa zadnjom vučom.
Konkretno, osnovna verzija novog Alfa Romeo SUV modela isporučuje se sa bogatim paketom standardne opreme koji obuhvata 6,5-inčni Connect sistem, Alfa Rotary selektor, vrhunski audio sistem sa 8 zvučnika, Alfa DNA selektor sa novim režimom rada Advanced Efficiency, i instrument tablu sa 3,5-inčnim TFT displejom u boji. Kada je reč o spoljašnjosti, vozilo je opremljeno 17-inčnim alu-felnama, halogenim farovima i zadnjim LED svetlima, dok u unutrašnjosti ima upravljač presvučen kožom sa integrisanim tasterom za startovanje i sedišta presvučena crnim tekstilom (prednje sedište sa podešavanjem kliznog dela, naslona i visine), crnu instrument tablu, panele na vratima i patosnice, čime se stvara snažan utisak sportskog vozila. Ključni elementi standardne opreme uključuju sigurnosne sisteme poput Integrisanog kočionog sistema (IBS), upozorenja na promenu kolovozne trake (LDW), i upozorenja na čeoni sudar (FCW) sa autonomnim kočenjem u hitnim slučajevima (AEB) i funkcijom prepoznavanja pešaka. Opremu ove verzije modela Stelvio kompletiraju funkcija kontrole vožnje, prednji i zadnji senzori za parkiranje, poklopac prtljažnika sa električnim upravljanjem i senzori za kišu i sumrak.
Kao dodatak kompletu opreme za Stelvio, verzija Super poseduje ekskluzivne funkcije enterijera i eksterijera: 18-inčne alu-felne, sedišta presvučena kožom i tekstilom u tri boje (crna i kombinacije crne i smeđe i crne i crvene), tri boje instrument ploče i panela na vratima (crna i smeđa ili crna i crvena), kao i prag sa čeličnim umetkom
Stavljen je snažan naglasak na flotno, korporativno i profesionalno tržište razvojem posebne verzije za ovu kategoriju kupaca: Stelvio Business. Vozilo koje je u ponudi samo sa dizel motorom poseduje 6,5-inčni Alfa Connect 2D Nav sistem, 35 W B-Xenon farove sa AFS funkcijom i električne preklopive retrovizore. Drugim rečima, vozilo opremljeno svim potrebnim sadržajima za uživanje u vožnji, namenjeno korisnicima koji Alfa Stelvio koriste i za poslovne i za privatne potrebe.
Na zahtev, kupci verzije Stelvio Super mogu da personalizuju svoje SUV vozilo dodatnim ekskluzivnim sadržajima, koji se isporučuju u dva paketa: Luxury sa zagrevanim upravljačem presvučenim kožom, sedištima presvučenim, po izboru, zrnastom kožom (u crnoj, smeđoj, crvenoj i bež boji) sa električnim podešavanjem i sistemom zagrevanja, i umecima od pravog drveta (izbor svetlih ili tamnih nijansi), kao i sa crnim ili bež patosnicama radi slaganja sa bojom enterijera. Na raspolaganju je i Sport paket, koji obuhvata zagrevan sportski upravljač sa posebnim hvatom, kao i kožna obavijajuća trkačka sedišta u crnoj, crvenoj ili smeđoj boji, sa električnim podešavanjem i zagrevanjem, aluminijumskim umecima i čeličnom pedalom.

Nova generacija Alfa Romeo modela proizvodi se u fabrici u Kasinu

• Nedavno renovirana fabrika u Kasinu opremljena je najsavremenijim tehnologijama za proizvodnju vrhunskih automobila, zaštitu zdravlja zaposlenih i zaštitu životne sredine

Alfa Romeo Stelvio se proizvodi u FCA pogonu u Kasinu (Frosinone, Italija). Fabrika u Kasinu, izgrađena 1972. godine u blizini istorijske benediktinske opatije, do danas je proizvela 7,3 miliona automobila, i proširena je tako da zauzima površinu od 2 miliona kvadratnih metara, uključujući i 530,000 kvadratnih metara pokrivenog prostora. Proizvodni kapacitet pogona je oko 1,000 automobila dnevno, a u njemu radi 4.300 ljudi.
Fabrika koja je renovirana za potrebe pokretanja proizvodnje modela Alfa Romeo Giulia, predstavlja sjajan primer stručnosti kompanije FCA kada je reč o proizvodnji automobila na globalnom nivou, obzirom da omogućava skladnu interakciju između ljudi, tehnologija i životne sredine radi proizvodnje dva automobila ogromnog prestiža: Alfa Romeo Giulia i Alfa Romeo Stelvio. Fabrika usvaja i objedinjuje sve tehnologije i najbolje prakse drugih FCA fabrika širom sveta, koje se osavremenjuju radi stvaranja jedinstvenih proizvoda. U fabrici se nastavlja i proizvodnja modela Giulietta, koji oličava isti, autentičan Alfa Romeo duh, izražen kroz 5 činilaca koji ga čine jednim od najpoželjnijih automobilskih brendova: karakterističan italijanski dizajn; vrhunski motori; savršena raspodela opterećenja; jedinstvena konstrukcija; i izvrstan odnos težine i snage.

Tačke izvrsnosti
Radno mesto je uređeno u skladu sa naučno potvrđenim principima integracije radnog mesta: svaki radnik je igrao aktivnu ulogu u kreiranju svoje radne jedinice, pomoću vizuelnih simulacija. Unapređena je zdravstvena zaštita na radu, kao i kvalitet rada.
Još jedan činilac na koji se kompanija FCA snažno usredsredila jeste upravljanje promenom, novi način života i rada u fabrici. To je obuhvatilo više od 700.000 sati obuke kao i osmišljanje nove, suštinske uloge vođe tima, u kojoj se nalazi radnik koji predvodi tim od još šest kolega na proizvodnij traci. Pored toga, primenjeni su principi proizvodnje svetske klase radi stvaranja usmerenog proizvodnog procesa sa drastičnim smanjenjem rizika greške ljudskog faktora i gubljenja resursa u ključnim oblastima kakve su tokovi materijala, rukovanje i transport vozila.
Uložena su značajna sredstva u tehnologiju sa ciljem postizanja najvišeg kvaliteta. Odeljak za sklapanje vozila je tako formiran da osoblju pruža najbolje tehničke i fizičke uslove rada, dok je odeljak za radnje na karoseriji, koji je opremljen sa više od 6100 jedinica opreme, uključujući robote, sisteme varenja i kontrole, visoko automatizovan. Kao kruna, odeljak za farbanje, sa više od 100 robota, prvi u svetu primenjuje tehnologiju sa ultra-niskim uticajem na životnu sredinu. U ponudi je 25 boja karoserije.

Pogon u Kasinu prepoznat kao fabrika svetske klase po održivosti
Još jedno od posebnih svojstava ove fabrike jeste davanje prvenstva zaštiti životne sredine, što je jedan od glavnih stubova obnove. Odraz toga je preimenovanje glavne avenije sajta u „Quadrifoglio aveniju“, uz postavljanje instalacija koje obaveštavaju zaposlene i posetioce o merama preduzetim da se ovo mesto pretvori u lokaciju izvrsnosti, primenom najnovijih tehnologija zaštite zdravlja, bezbednosti i zaštite životne sredine.
Avenija formira nešto poput muzeja na otvorenom, gde se prikazuje da procesi u pogonima za karoserije i sklapanje vozila koriste istu vodu po nekoliko puta, dok novi odeljci za nanošenje farbe ne koriste vodu već suve filtere. U toku je izgradnja i rezervoara za kišnicu. Voda koja je prikupi u njemu biće tretirana prirodnim metodama (fito-prečišćavanje upotrebom posebnih biljaka) a zatim upotrebljena u industrijskom procesu.
Moto fabrike je „Upotreba, ponovna upotreba i recikliranje“: sve što ostane nakon procesa proizvodnje se koristi ponovo ili šalje specijalizovanim partnerima i prerađuje za ponovnu upotrebu. Otpad je postao resurs. Osim što se minimizuje potrošnja energije upotrebom najsavremenijih tehnologija, korišćenjem LED lampi i rekuperacijom toplotne energije, fabrika troši električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora. Ali to nije sve. Parking za automobile je prekriven fotovoltnim panelima koji stvaraju električnu energiju. Procenjena maksimalna izlazna snaga, koja se dobija od panela površine dva fudbalska igrališta, je impresivnih 3 MW.

 

FCA Srbija PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *