Toyota Verso za 2014. godinu

Predstavljena 2013. godine, sadašnja generacija Versa je razvijena ekskluzivno za evropsko tržište. Ovo je prvi sveobuhvatni projekat kompanije – uključujući planiranje proizvoda, dizajn, istraživanje i razvoj – od početka obavljen u Evropi.

Verso je u potpunosti dizajniran, konstruisan i napravljen pod patronatom Toyote Motor Europe. Dizajniran u ED2, Toyotinom evropskom centru za dizajn u Francuskoj, i sa preko 470 novih delova (60% vidljivih i 40% u vezi sa dinamikom vožnje i smanjenjem buke, vibracija i zveckanja), novi Verso za Toyotu u Evropi predstavlja temeljno redizajniran model na sredini životnog ciklusa.

Skrojen da zadovolji sve veće zahteve današnjih kupaca MPV vozila, elegantni, udobni i fleksibilni Verso nudi izvanrednu vrednost za uložen novac. U veoma kompaktnoj karoseriji, krije se izuzetno prostrana kabina sa najvećim razmakom između sedišta u klasi, kao i istinski svestran Toyotin Easy Flat sistem za preklapanje sedišta.

Od kada je Verso prvi put predstavljen 2002. godine, kumulativna prodaja je dosegla preko 700.000 vozila. Ekskluzivno napravljen u Toyotinoj fabrici u Turskoj, sadašnji Verso je od 2013. prodat u približno 37.000 primeraka, što je povećalo tržišni udeo kompanije u C-MPV segmentu na 4,8%.

Uvođenjem novog 1,6 litarskog D-4D agregata, unapređeni Verso za 2014. godinu ima proširen asortiman motora. Spolja ga odlikuje nova bronzana boja karoserije, kao i novi dizajn 16 i 17-inčnih aluminijumskih naplataka. Unutrašnjost je obogaćena novih tkaninama i detaljima. Kompanijski asortiman povoljnih multimedijalnih sistema je znatno unapređen novim Toyota Touch® 2 sistemom.

Novi 1.6 D-4D motor

Proširen asortiman motora u Versu za 2014. godinu prvi put obuhvata novi 1.6 litarski D-4D motor sa direktnim ubrizgavanjem. Dizel motori i dalje dominiraju evropskim tržištem u C-MPV segmentu, a 1,6 litarske varijante trenutno čine preko 50% prodaje.

1,6 D-4D motor dolazi iz BMW grupacije i uparen je sa Toyotinim 6-brzinskim menjačem. 20 kg lakši od 2,0 D-4D agregata, ova motor je usklađen sa Euro 5 standardima i razvija 112 ks/82 kW pri 4.000 o/min, kao i 270 Nm obrtnog momenta pri 1.750 do 2.250 o/min. On ubrzava Verso od 0-100 km/h za 12,7 sekundi, do maksimalne brzine od 185 km/h.

Motor ima 8% manju potrošnju goriva od 2,0 D-4D varijante, pa ona sada iznosi 4,5 l/100 km u kombinovanom ciklusu. Isto tako, emisije CO2 su smanjene sa 129 na samo 119 g/km. Ove vrednosti su potpomognute uvođenjem stop/start sistema, prvi put u asortimanu modela Verso, a u skladu sa principima Toyota Optimal Drive (Toyotina optimalna vožnja) filozofije.

verso2014_01

Nekoliko inženjerskih izazova je bilo od ključnog značaja za uspešno implementiranje 1,6 D-4D agregata. Svi električni spojevi su redizajnirani, a novorazvijeni zamajac je optimizovan radi manje buke i vibracija. Nosač novog motora je najzaslužniji za smanjenje vibracija, naročito tokom rada stop/start sistema. Smanjenje buke, vibracija i zveckanja obezbeđuje tih rad pri brzinama koje su najčešće u vožnji.

Sam motor je fino podešen da ponudi brz odziv gasa u širokom opsegu broja obrtaja. On ima dobar početni odziv pri niskim obrtajima, a kada turbopunjač stupi na delo, obrtni moment se linearno povećava. Dostupnost obrtnog momenta je takođe proširena, pa će se motor rado vrteti i preko 3.000 o/min, bez gubitka snage.

Kako bi se obezbedio jednak kvalitet vožnje kao na postojećem Versu, na novoj 1,6 litarskoj D-4D verziji su modifikovane opruge, pa ona ima isti nivo kontrole vozila i udobnosti vožnje.

Uvođenje 1,6 litarskog D-4D agregata, proširuje asortiman motora na 6 agregata – verzije 2,2 D-CAT motora sa 150 i 177 ks, 2,0 D-4D dizel motor sa 124 ks, novi 1,6 D-4D sa 112 ks, kao i 1,6 (132 ks) i 1,8 (147 ks) Valvematic benzinski motori.

Dizajnerske promene

Verso kombinuje osnovne postulate originalnog Toyotinog dizajna MPV vozila, dvozonsku siluetu i stilske elemente Toyotinog dizajnerskog jezika: prodoran izgled i naglašen dizajn prednje maske. Redizajn vozila iz 2013. godine je učinio ovaj model na sredini životnog ciklusa dinamičnijim i poželjnijim.

Pored postojeće palete od 10 boja karoserije i različitih 16 i 17-inčnih aluminijumskih naplataka, Verso za 2014. godinu uvodi novu avangardnu bronzanu boju, nove 16-inčne aluminijumske točkove sa 7 krakova, kao i upečatljive 17-inčne aluminijumske naplatke sa 5 krakova u tamnijoj, ‘zadimljenoj’ srebrnoj boji.

U kabini, Verso za 2014. odlikuje oblik ručice menjača koji lepše leži pod rukom, kao i sistem upozorenja na pritisak u gumama (TPWS) koji je sada na spisku standardne opreme. Dostupne su i nove presvlake sedišta: tamno sive sa 3D efektom i srebrnim šavovima i svetlosive sa kožnim bočnim delovima.

Toyota-verso-2014-2

Multimedija

Toyota Touch® 2

Standardno ugrađen u Verso za 2014, od Luna nivoa opreme, Toyota Touch® 2 je unapređena verzija Toyotinog multimedijalnog sistema sa ekranom osetljivim na dodir.

Preko 6,1-inčnog ekrana osetljivog na dodir, upravlja se AM/FM radiom sa opcionim DAB/DAB+/DMB-A prijemnikom, CD/MP3 plejerom, Bluetooth mobilnim telefonom uz mogućnost prenosa muzike i USB ulazom za spajanje prenosivih muzičkih uređaja. Takođe moguć je prikaz slike sa albuma iPod-a.

Kamera za vožnju unazad je standardna oprema koja vozačima pomaže da lakše manevrišu u tesnim prostorima.

Unapređeni Toyota Touch® 2 sistem ima redizajnirani ekran, sa dubljim 3D efektom. Rezolucija je povećana sa 400 x 240 na 800 x 480, što daje znatno jasniju i oštriju sliku.

Ekran menija je proširen i sadrži više informacija o vozilu, kao što su kontrole klima uređaja, a ekran sada podržava ‘prevlačenje’ i ‘pomeranje’ prstima (poput ekrana pametnog mobilnog telefona), radi lakšeg i intuitivnijeg korišćenja.

Toyota Touch® 2 je spreman za ‘MirrorLink’ tehnologiju, koja korisnicima omogućava da povežu kompatibilne mobilne telefone sa sistemom i zatim njima upravljaju preko ugrađenog ekrana.

Opcioni DAB radio je sada u potpunosti integrisan i ima ‘FM Link’ funkciju koja automatski prebacuje na odgovarajuću FM stanicu kao DAB signal oslabi.

verso2014_05

Toyota Touch® 2 with Go

Toyota Touch® 2 with Go kupcima nudi unapređeni navigacioni sistem sa kompletnim kartama, koji ima najveću vrednost za uložen novac na tržištu. Ovaj sistem je razvijen specifično za evropske kupce.

Dostupan na 20 jezika, on ima najpopularnije navigacione funkcije, kao što je podešavanje ograničenja brzine, upozorenje na saobraćajne kamere, automatsko zumiranje, prikaz znakova na autoputu, kao i pregled isključenja. Funkcija zumiranja karte se sada lakše kontroliše pomoću jednostavnog rotirajućeg dugmeta.

Napredan pregled saobraćaja je sada ugrađen u samu kartu, u vidu ‘saobraćajnog menija’ koji vozaču prikazuje da li ima saobraćajnih gužvi na putu i koliko kašnjenje može da očekuje.

Preko ‘Toyota Online’ funkcije, ovaj sistem se povezuje sa brojnim servisima kao što je prikaz saobraćaja u realnom vremenu (TomTom-ov servis), Google Street View, Panoramio i Google pretraživanje lokalnih sadržaja – najveća i najažurnija baza podataka na svetu.

Unapređeni Toyotin portal korisnicima takođe omogućava da budu u kontaktu sa svojim vozilima preko interneta. Na primer, preko Google Maps servisa, odredišta mogu da se daljinski unesu iz vaše kuće ili kancelarije, dok tačke interesa mogu da se preuzmu kao destinacija za putovanje.

Sistem ima pristup dodatnim Toyota Online sadržajima sa nekoliko aplikacija, kao što su cene goriva, vremenska prognoza i informacije o parkingu.

Ugradnjom Touch 2 with Go modula, multimedijalna osnovna jedinica takođe prikazuje slike kontakta u telefonskom imeniku.

Toyota Touch® 2 with Go je dizajniran da u isto vreme bude povoljan i fleksibilan. Ovaj sistem lako može da se nadogradi najnovijim funkcijama, ažuriranim kartama i najnovijim aplikacijama, kako postanu dostupne.

verso2014_06

Toyota Touch® 2 with Go Plus

Kada se odabere Touch 2 with Go Plus modul, multimedijalni sistem sa ekranom osetljivim na dodir dobija 3D modele gradova, grafički prikaz sadržaja u okolini i mogućnost čitanja poruka.

Ovaj sistem će prikazati vašu elektronsku poštu i kalendar, u zavisnosti od Bluetooth mobilnog telefona sa kojim je povezan. On takođe ima funkciju ‘sviraj sličnu muziku’. Ovaj pametan sistem za prepoznavanje muzike može automatski da prepozna vrstu muzike koja odgovara vašem trenutnom raspoloženju: bezbedan i lak način da slušate muziku u pokretu.

Touch 2 with Go Plus podržava Wi-Fi povezivanje. Korisnici mogu da podese svoje pametne telefone kao Wi-Fi pristupnu tačku i na taj način spoje sistem na internet.

Uz 15 jezika na raspolaganju, napredno prepoznavanje glasa je osmišljeno da bude što jednostavnije za korišćenje tokom vožnje. Usmeravajući se na tri osnovna zadatka, ovaj sistem vozačima omogućava da unesu odredište, obave telefonski razgovor ili odaberu određenu pesmu sa povezanog iPod-a pomoću jedne glasovne komande.

Toyota Touch® & Go Plus uključuje tri godine besplatnog ažuriranja softvera i karti.

 

Toyota Srbija PR

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *