Nepostojeće žuto

Svi redovno skrećemo levo na raskrsnicama. I kad nema posebnog semafora za naš smer, krenemo na opšte zeleno i čekamo da prođu svi iz drugog smera ili da im se upali crveno. To nekad može biti malo neprijatno jer su semafori često knap uštelovani tako da dok se uverimo da su iz kontra smera definitivno stali, pali se crveno i dobar deo vozila ostaje da čeka sledeće zeleno svetlo što guši protok saobraćaja.

Na dve raskrsnice u Beogradu primećena je jedna zanimljiva stvar. Radi se o posebnom malom semaforu sa žutim svetlom i strelicom u levo, koji nam govori da je vozilima iz suprotnog smera upaljeno crveno svetlo i da možemo slobodno skrenuti! Takav semafor se nalazi kada iz Bulevara kralja Aleksandra skrećemo u ulicu Svetozara Markovića i kada iz Dečanske ulice skrećemo levo u Terazijski tunel. Mali, žut, izdvojen, ali puno govori. Pogotovo kada se skreće iz Bulevara kralja Aleksandra jer tu treba obratiti pažnju i na tramvaj.

Kako to izgleda pogledajte na narednim fotografijama.

Skretanje iz Bul. kralja Aleksandra u ulicu Svetozara Markovića

Levo možete videti znak i zeleno svetlo na semaforu, a desno mali, žuti semafor, o kome govorimo, kao i semafor za tramvaj, na kojem je znak za zabranu prolaza.


Na drugoj fotografiji se vidi da vozila skreću dok je na taj mali semafor uključen.

Evo i krupnije slike samog semafora.Dečanska ulica, skretanje u Terazijski tunel


Ista situacija, gori zeleno svetlo na glavnom semaforu i žuto na malom.

Na donjoj fotografiji možete videti da je žuto svetlo na malom semaforu uključeno dok je vozilima iz suprotnog smera crveno.


Kako za to nismo znali? Istina, primećen je samo na ta dva mesta i za sada nigde više tako da nije baš rasprostranjen, ali opet, negde je trebalo da budemo informisani o tome. Pregledom aktuelnog zakona o bezbednosti saobraćaja smo utvrdili da se ovaj semafor ne spominje! Nakon prvog čuđenja pomisao je bila da takva stvar verovatno ne ide u ZOBS nego u Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji, međutim nema ga ni tamo! I tako je to naše malo korisno žuto, barem što se tiče zakona, nepostojeće.

Ako neko sazna gde se pismeno pominje ili da postoji na još nekom mestu, molimo da nam se javi.

2 thoughts on “Nepostojeće žuto

  1. Ovako nesto postoji i u NS. Jedino sto je taj dodatni semafor zelen i kada svetli istovremeno kada i redovno zeleno to znaci da iz suprotnog smera ne mogu pravo, tj. presecati put. Jedino je problem sto to vecina ljudi pojma nema.

  2. Stvarno korisno, za ovo nisam znao, samo mi nije jasno zasto to svetlo nije zelene boje vec zute, ali ajde. Korisno je svakako, a koliko znam ZOBS ga ne poznaje, ali korisno ga je imati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *