Parking Manijak

Iako ste možda pomislili da ćemo se baviti manijacima koji kruže parkinzima i uništavaju automobile, ovog puta ćemo ipak preskočiti tu temu. Obzirom da danas većina ljudi koristi takozvane pametne telefone, programeri razvijaju razne, zanimljive i korisne aplikacije za telefone nove generacije. Stoga ćemo vam u ovoj rubrici, između ostalog, predstavljati i razne aplikacije koje su na neki način vezane za automobile. Prva na redu je aplikacija pod imenom Parking Manijak.

Ova aplikacija je, da kažemo, obavezna za sve vozače, korisnike pametnih telefona (smartphone). Posebno za one koji žive u većim gradovima ili često putuju po Srbiji. Naime, korisnici ove aplikacije na vrlo jednostavan i brz način mogu da plate parking u svim gradovima Srbije.

Parking Manijak za Android platformu je razvijen pre više od četiri godine i od tada se konstantno usavršava i redovno ažurira. Sada ova aplikacija pored osnovnih funkcija ima i funkciju automatskog lociranja, pomoću koje određuje ne samo grad u kom se nalazite već i zonu. Svakako, nije na odmet proveriti da li je aplikacija ispravno prepoznala grad i zonu, pogotovo jer se zona može promeniti.

Ova funkcija je za sada dostupna za Android i iOS platformu, ali verujemo da će autori ovu funkciju omogućiti i za telefone koji koriste druge platforme. Doduše, ova aplikacija još uvek nije predviđena za Windows OS na mobilnim uređajima, ali je dostupna za sledeće platforme: Android, iOS, BlackBerry10 i Firefox OS.

Korišćenje same aplikacije je izuzetno jednostavno, pa i za korisnike koji se ne snalaze najbolje sa pametnim telefonima. Da bi koristili aplikaciju, potrebno je prvo da je preuzmete sa određene lokacije, zavisno od sistema koji koristi vaš telefon.

Android
iOS
Blackberry
Firefox OS

Aplikacija je besplatna. Trenutno je u izradi i „PRO“ verzija koja će se naplaćivati, ali će nuditi neke dodatne opcije.

Nakon preuzimanja, aplikacija se instalira u telefon, kao i sve ostale aplikacije. Zatim je neophodno uneti registarsku oznaku vašeg vozila, kako bi aplikacija znala za koje vozilo da pošalje SMS radi plaćanja parkinga. Ovo se podešava samo jednom, ali je moguće podesiti više registarskih oznaka u slučaju da koristite više vozila, pa prilikom slanja poruke prvo odaberete jednu od prethodno unetih registarskih oznaka.

Nakon prvog podešavanja dalje je sve lako. Ukoliko vam ne radi funkcija automatskog lociranja, pritiskom na mapu koja se nalazi u gornjem desnom uglu odaberete grad u kojem želite da platite parking. Nakon toga će se na ekranu pojaviti zone koje se koriste u tom gradu. Sve što je potrebno je da utvrdite u kojoj zoni se nalazite, zatim odaberete zonu i na ekranu će se pojaviti poruka koja vas obaveštava na koji broj se šalje poruka i za koju registarsku oznaku. Za plaćanje parkinga odaberete opciju „Slanje“ i aplikacija će poslati poruku, što će vam i napisati kao malo obaveštenje na ekranu.

Još jedna od dobrih stvari ove aplikacije je što možete pre slanja poruke videti i koliko košta parking u toj zoni, pa ukoliko vam cena ne odgovara možete potražiti drugo mesto za parkiranje.

Iz ugla korisnika ove aplikacije, može se reći da je zaista praktična i dobro osmišljena, a za više godina korišćenja nisu primećeni nikakvi problemi niti greške u radu aplikacije.

Detaljnije o samoj aplikaciji možete saznati na zvaničnom sajtu parkingmanijak.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *