Pneumatici za letnju sezonu

Leto je već uveliko počelo, iako je vreme promenjivo i ne podseća baš na pravo letnje. Nevezano za vremenske prilike, od početka aprila nam zakon dozvoljava da koristimo letnje pneumatike. Možda ste razmišljali koji su pneumatici dobar izbor za mokru podlogu, pogotovo u prelaznom periodu? Potrudićemo se da odgovorimo na neka pitanja u vezi letnjih pneumatika i da vam predstavimo deo ponude pneumatika za letnju sezonu.

Naime, letnji pneumatici su projektovani pre svega za suvu i mokru podlogu, pri višim temperaturama. Na grafikonu ispod možete videti da su letnje gume najbolji rezultat imale prilikom vožnje i kočenja na suvom i na mokrom, dok su na snegu posustale. Pneumatici za sve sezone i zimski pneumatici se podjednako dobro voze po suvom i mokrom, ali imaju lošiji rezulat prilikom kočenja. Naravno, na snegu se daleko bolje ponašaju.

tyre_test

Ukoliko su gume na vašem automobilu starije od 5 godina i potrošene toliko da gazeći sloj ima manje od 3mm, vreme je da ih zamenite. Pneumatici već ispod 5mm šare gube svoja svojstva za nekoliko procenata, a što se pneumatik više troši, njegove sposobnosti sve više slabe i zato je neophodno zameniti pneumatike na vreme.

Doduše, zakonski minimum je u mnogim zemljama 1.6mm, pa i kod nas važi isto, ukoliko pneumatik nema indikator potrošenosti gume. Međutim, nikako ne preporučujemo da vozite gumu toliko potrošenu. Pogledajte koliko je duži zaustavni put kada je guma potrošena, više od 15 metara.

potrosenost_guma
Sasvim je jasno da pneumatike treba menjati u vremenskom roku od 4-5 godina ukoliko se ranije ne potroše, jer i starost pneumatika utiče na svojstva. Pneumatici stare i dok se ne koriste ili ako se povremeno koriste. Mnogo faktora utiče na vek trajanja pneumatika, poput temperature, održavanja, uslova skladištenja i upotrebe, opterećenja, brzine, pritiska i stila vožnje. Svi ti uslovi utiču na vek trajanja vaših pneumatika. Mnoga ispitivanja su pokazala da čak i nekorišćeni pneumatici, čuvani u propisanim uslovima, ne treba da se koriste ako su stariji od 5, maksimalno 6 godina.

Za gumu koja je na vozilu, bez obzira na izgled i potrošenost, obavezan je detaljan pregled nakon 5 godina korišćenja i takav pregled je potrebno raditi najmanje jednom godišnje. Kao meru opreza, a ako pneumatici nisu zamenjeni 10 godina od datuma njihove proizvodnje preporučuje se njihova zamena, čak i ako se čini da se mogu i dalje koristiti.

tyres_old_and_new_comp
Mi vam preporučujemo da posetite naše partnere Auto servis UNO i Subex, proverite stanje vaših pneumatika i po potrebi izvršite zamenu za nove. O tome koliko su pneumatici važan deo automobila pisali smo više puta, ali ponavljamo još jednom da „guma glavu čuva“ kada ste u automobilu i zato je neophodno uvek imati pneumatike koji vas neće izneveriti kada su vam najpotrebniji.

Za 2014. godinu, korporacija Goodyear Dunlop Sava tires je pripremila široku ponudu iz svog programa letnjih pneumatika. Ovde može videti kratak pregled nekoliko pneumatika za koje smatramo da su najinteresantniji, a ako vas interesuje detaljnija ponuda, kao i opis karakteristika za određene pneumatike, informacije možete pronaći u katalozima za koje možete naći linkove na kraju ovog priloga.

Najviše pažnje posvećujemo standardnim pneumaticima, koji se ugrađuju na automobile B i C segmenta, koji su i najzastupljeniji na našim putevima. Svesni smo da zbog loše ekonomske situacije mnogi vozači moraju da štede i na automobilu. Iz toga razloga često se odlučuju da kupe najjeftinije pneumatike. U poslednje vreme se na tržištu pojavljuju i pneumatici nerealno niske cene, poreklom iz Kine, za koje ne možemo reći ništa loše jer nismo imali prilike da ih testiramo, ali se ipak oslanjamo na proverene proizvođače i pneumatike koji su testirani od strane institucija poput ADAC-a.

Krenućemo od pneumatika proizvođača Sava, koji su među povoljnijima na našem tržštu, a svojim karakteristikama ne zaostaju puno za skupljim pneumaticima. Sava Perfecta je verovatno mnogima poznat pneumatik jer se veliki broj naših vozača odlučuje upravo za ovaj model, pre svega zbog cene, ali i solidnih karakteristika.

perfecta
Ovaj pneumatik proizvodi se u veličini od 13″ do 15″ sa indexom brzine T (do 190km/h). Na raspolaganju je i u dezenu Effecta+.

Za malo zahtevnije vozače, preporučujemo Sava Intensa HP pneumatik. Intensa HP će zadovoljiti kriterijume svih vozača koji traže pneumatike visokih performansi po povoljnoj ceni. Ovaj pneumatik je vrlo efikasan na mokrom putu i ima duži vek trajanja, a istovremeno smanjuje troškove za gorivo.

intensahp

Intensa HP se proizvodi u veličini od 13″ do 15″ sa najvišim indexom brzine W (do 270km/h), a nudi se i XL – ojačana verzija. Ovaj podatak dovoljno govori da je u pitanju izuzetan pneumatik, visokih performansi, koji je prihvatljiv cenom, a pruža zaista puno.

Za vozila visokih performansi, Sava nudi gumu Intensa UHP, namenjenu da u svakoj vožnji pruža više. Vodljivost na mokrim i suvim podlogama odgovara zahtevima vlasnika automobila visokih performansi, a dezen kojim se štedi gorivo obezbeđuje više kilometara po litru goriva.

intensauhp

Intensa UHP je predviđena za novija i snažnija vozila. Proizvodi se u veličini od 16″ do 19″ sa najvišim indexom brzine Y (do 300km/h), kao i ojačana XL verzija.

Nemački proizvođač pneumatika FULDA, dobro je poznat vozačima u Srbiji. Možda niste znali da Fulda uzima u obzir preko 50 karakteristika prilikom razvoja svakog novog pneumatika. Takođe, više nezavisnih institucija (ADAC, Auto-Test, Auto Motor und Sport…) testira više od 15 kriterijuma Fulda pneumatika koji se proizvode još od 1906. godine. Fulda je danas jedan od najpopularnijih brendova pneumatika među vozačima u Nemačkoj.

Kao i za Sava pneumatike, prikazujemo vam Fulda pneumatike za slabija vozila i manje zahtevne vozače, za jača vozila i zahtevnije vozače i na kraju, pneumatik visokih performansi namenjen novijim, snažnijim vozilima i zahtevnijim vozačima.

Pneumatik Fulda EcoControl odlikuju velika efikasnost i pouzdane performanse. Osim izuzetne efikasnosti u potrošnji goriva i velike kilometraže, ovaj pneumatik obezbeđuje brže zaustavljanje po kišnom vremenu.

ecocontrol

Pneumatike Fulda EcoControl možete naći u veličini od 13″ do 15″, sa T indexom brzine. Pojedine dimenzije mogu se naći i u Diadem Lenero dezenu.

Za nešto zahtevnije vozače i snažnija vozila, Fulda nudi poboljšanu verziju pneumatika EcoControl, sa dodatnom oznakom HP (High Performance). EcoControl HP obezbeđuje visoke performanse pri upravljanju i veliku kilometražu i to po povoljnoj ceni. Ovaj pneumatik koji efikasno troši gorivo odlikuje se izuzetnom sposobnošću kočenja na vlažnim i suvim putevima.

ecocontrolhp

Fulda EcoControl HP se proizvodi u veličini od 14″ do 16″, sa indexom brzine do V = do 240km/h. Pojedine dimenzije mogu se naći i u Carat Progresso dezenu.

Za vozače koji vole sportski osećaj za volanom, ali uvek u granicama bezbedne vožnje, Fulda nudi pneumatik SportControl. Ovaj pneumatik je predviđen za kontrolisanu sportsku vožnju. Iskoristite prednosti pouzdanog upravljanja i kraćeg puta zaustavljanja prilikom kočenja na mokrom putu. Imaćete takođe manje troškove za gorivo i manje emisije CO2 .

sportcontrol

Fuldin pneumatik SportControl predviđen je za veća i snažnija vozila, te se proizvodi u veličini od 16″ do 19″, a index brzine ide do Y = 300km/h. U Srbiji ne postoji mesto gde bi se pneumatik mogao testirati pri ovako velikim brzinama, ali ne sumnjamo da je i ovaj parametar testiran od strane nezavisnih institucija.

Dunlop ima iskustvo u proizvodnji pneumatika više od 125 godina. Od ove godine, Dunlop je tehnološki partner i zvanični dobavljač pneumatika Akademije vožnje AMG.

Početkom maja ove godine, imali smo priliku da u centru NAVAK testiramo pneumatike Goodyear i Dunlop. Pored pneumatika za 4×4 vozila i SportMaxx GT koje je do maksimuma testirao Mikica Vesnić, mi smo imali priliku da testiramo Dunlop StreetResponse2, te ga ovaj put preskačemo, a predstavljamo vam Sport BluResponse i SP Sport FastResponse.

Novi pneumatik Dunlop Sport BluResponse sadrži polimere razvijene za trkačku stazu i nudi prianjanje na mokroj podlozi klase A i istovremeno ima izuzetno mali otpor kotrljanja koji doprinosi da potrošnja goriva bude manja. BluResponse je pneumatik koji će vam preporučiti veliki broj vulkanizera, potpuno opravdano jer ima odlične karakteristike za naše podneblje i vremenske uslove.

bluresponse

Ovaj pneumatik je dostupan u veličinama od 14″ do 17″ uz index brzine najviše do W (270km/h).

Drugi Dunlop pneumatik koji predstavljamo je Sport SP FastResponse, koji obezbe—đuje odlične povratne informacije sa puta i omogućava precizno upravljanje i brz odziv kako na mokrim, tako i na suvim putevima.

fastresponse

Raspon dimenzija za SP Sport Fastresponse je od 14″ do 17″ uz index brzine najviše do Y (300km/h). Ovaj pneumatik na raspolaganju je i u RunOnFlat tehnologiji.

Goodyear je pored Michelina najpoznatiji proizvođač pneumatika na svetu. Ipak, ako pogledate spisak proizvođača koji su se opredelili da na svoje modele, kao prvu ugradnju, stave Goodyear pneumatike, jasno je kome najveći proizvođači automobila veruju.

Goodyear želi da podigne performanse novih vozila za stepen više. Pomenute performanse se odnose na širok spektar karakteristika, od puta zaustavljanja do uticaja na životnu sredinu. Proizvođači automobila za svoje najnovije modele biraju i odobravaju pneumatike Goodyear na osnovu izvršenih testova. Za pneumatike Goodyear odlučuju se: BMW, Audi, Mercedes, Rolls Royce, Land Rover, Nissan, Ferrari, Maserati, Alfa Romeo, Fiat, Peugeot, Ford, Opel, Renault, Saab, VW, Chrysler, Toyota, Škoda, Seat …

Pored Goodyear EfficientGrip Performance pneumatika, koji smo testirali u centru NAVAK i već ga predstavili, želimo da vam predstavimo pneumatike DuraGrip i EfficientGrip, predviđene za putnički program.

Pneumatik DuraGrip je specijalno razvijen za gradsku vožnju i porodične automobile. Pošto je cena goriva prešla sve granice, Goodyear je implementirao tehnologiju kojom se postiže mali otpor kotrljanja i time smanjuje potrošnja goriva vašeg automobila.

duragrip

DuraGrip se proizvodi u veličini od 13″ do 15″ sa indexom brzine do T (190km/h).

Nova konstrukcija male težine sa inovativnim materijalma i novom generacijom smeše gazećeg sloja pomaže da se smanji količina energije
potrebne za kotrljanje pneumatika. Goodyearovi inženjeri su razvili tehnologiju FuelSaving na bazi najnovijih razvojnih dostignuća na području proizvodnih postupaka, koristeći napredne materijale. Ova tehnologija je upotrebljena i za pneumatik Goodyear EfficientGrip.

effgrip

Pneumatik EfficientGrip dolazi u veličinama od 14″ do 20″ pa tako pokriva veliki broj vozila. Index brzine je od H (210km/h) do Y (300km/h).

 

Nadamo se da smo vam olakšali odluku o kupovini novih letnjih pneumatika i da ćete uz pomoć svih informacija lakše dabrati adekvatan pneumatik za vaše vozilo. Naša preporuka je Sava Intensa HP u nižem cenovnom rangu, a za vozače koji vole dinamičniju vožnju i imaju mogućnost da izdvoje više novca, preporučujemo Dunlop Sport BluResponse.

Za dodatne informacije možete pogledati kataloge ili se obratiti našim partnerima, Auto servisu UNO i Subex d.o.o.

Katalog Sava -> http://www.uno.rs/wp-content/uploads/2014/05/katalog_sava_leto_2014.pdf
Katalog Fulda -> http://www.uno.rs/wp-content/uploads/2014/05/katalog_fulda_leto_2014.pdf
Katalog Dunlop -> http://www.uno.rs/wp-content/uploads/2014/05/katalog_dunlop_leto_2014.pdf
Katalog Goodyear -> http://www.uno.rs/wp-content/uploads/2014/05/katalog_goodyear_leto_2014.pdf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *