Detailing-Serbia Meet II

Mala, ali složna detailing zajednica stvorena kroz forum Detailing-Serbia.com i putem društvenih mreža, okuplja zaljubljenike u ovaj posao. Upravo su članovi pomenutog foruma, u nedelju 11.05.2014. organizovali drugi po redu skup, pod nazivom „DS Meet II“. Obzirom da je Garaža klub sa više strana povezan sa Detailing-Serbia forumom, bili smo prisutni u auto-moto perionici STEAM, gde je skup održan. Okupilo se više od deset članova foruma, ali nisu sedeli skrštenih ruku, već su ukrstili „koplja“ u vidu alata i proizvoda koje koriste. Takođe, isprobane su razne tehnike poliranja.

Tog sunčanog prepodneva, nešto pre 11h, auto moto perionica STEAM otvorila je širom vrata svoje garaže. Ubrzo je stigao i glavni organizator događaja, cenjeni Rele, a zatim i ostatak ekipe.

DSC_0175

Odabran je automobil na kom će se raditi. Od dva automobila parkirana u garažu, logičan izbor je bio SEAT Leon, jer je poznato da japanska vozila imaju tanak lak, pa za svaki slučaj, bolje je raditi na (polu)nemačkom automobilu. Šalu na stranu, sve je dogovoreno još ranije, a Honda Civic (ne)zvanično vozilo Garaža kluba će imati detailing tretman nekom drugom prilikom.

Nakon što su se članovi foruma malo ispričali, počele su pripreme za prvu fazu radova. Prvo je haubu trebalo oprati, a zatim i očistiti glinom.

za bolji kvalitet snimka podesite rezoluciju na 1080px

O glini i drugim sredstvima za čišćenje, možete se informisati u delu foruma namenjenom za to. Nakon što je hauba očišćena, upaljene su polir mašine i onda su momci prionuli na posao. Međutim, nakon prvog poliranja uvideli su da to nije dovoljno jer ostaju dublji risovi i onda je skovan „pakleni“ plan.

za bolji kvalitet snimka podesite rezoluciju na 1080px

Kao što možete da vidite na slikama, hauba je ošmirglana sa vodenom šmirglom, granulacije P2000 i P3000. Evo i video zapisa, da malo detaljnije predoči kako to izgleda.

za bolji kvalitet snimka podesite rezoluciju na 1080px

Kad se hauba osušila nakon šmirglanja, ponovo su se zavrtele mašine za poliranje. Sad je posao već postao prilično ozbiljan i tražilo se savršenstvo, a momci su dali sve od sebe da se dobiju što bolji rezultati.

Da bi se dobio što bolji rezulat korišćeni su i vrhunski proizvodi. Nažalost, do kvalitetnih proizvoda koji su neophodni u ovom poslu se dosta teško dolazi. U Srbiji je ponuda vrlo mala, pa se najčešće kupuje preko interneta, a članovi detailing zajednice u Srbiji sarađuju međusobno i po tom pitanju, pa kome je nešto potrebno može se raspitati i naći preko starijih članova koji rade ovaj posao već godinama.

za bolji kvalitet snimka podesite rezoluciju na 1080px

Nekoliko sati rada, uz menjanje mašina i majstora za detailing, bilo je potrebno da se postigne gotovo savršeno stanje. Na fotografijama je teško prikazati stanje koje se vidi uživo, ali verujemo da je vlasnik više nego zadovoljan obavljenim poslom. Jedini problem je što sad hauba malo odskače od ostatka automobila.

Iako ga mnogi vide kao hobi i tako uglavnom svi počinju, detailing je ozbiljan posao koji traži zaista puno vremena, truda i rada, kao i velika ulaganja. To se upravo može videti na ovom primeru, pa ne treba da vas čudi kad čujete da je za detailing potrebno dva ili tri dana i da to košta više nego što ste očekivali. Naravno, sve zavisi od slučaja do slučaja, u kakvom je stanju automobil i šta mušterija želi, ali da je posao lak i da je zarada brza, sigurno da nije.

Na kraju je automobil dobio još jedan ozbiljan tretman pranja, od doktora za za te stvari, vlasnika auto-moto perionice STEAM. U ovoj perionici se pored klasičnog pranja nudi i usluga pranja vodenom parom. Pored toga nudi se i usluga dubinskog pranja enterijera, kao i druge usluge.

DSC_0372

Takođe STEAM i PRO SHINE, po dogovoru, nude zainteresovanima usluge detailinga, kao i pranja automobila posebnom tehnikom za automobile koji su prošli detailing tretman i imaju zaštitu.  Zato, ako želite da vaš ljubimac ima najbolji tretman ili da mu povratite stari sjaj, detailing je prava stvar.

Drago nam je da je detailing zajednica u Srbiji sve veća i da ima sve više zainteresovanih za ovaj posao, a nadamo se da će i sve veći broj vlasnika automobila prepoznati kvalitet, kao i mnogostruke prednosti tretmana koji spadaju u detailing.

Do sledećeg skupa pozdravljaju vas članovi Detailing-Serbia.com foruma!

 

2 thoughts on “Detailing-Serbia Meet II

 1. Svaka čast momci… konačno neko i u našim krajevima da krene ozbiljnije da se bavi detajlingom! Imam samo jedan mali savet(primedbu), dobronameran naravno! Pošto sam se bavio autodetajlingom ovde u Ljubljani a u postupku sam otvaranja i svoje garaže ima par nepisanih(pisanih pravila)

  1. Pri radu pogotovo se to odnosi kada si u bliskom kontaktu sa autom NEMA:
  satova
  narukvica
  kaiševa sa metalnom kopčom
  i naravno prstenja

  2. u garaži je potrebno odlično pravilno rasporedjeno osvetljenje (imao sam utisak da u videu sa jedne strane previše svetla dolazi spolja a da je unutrašnje nešto slabije)

  Što se tiče ostalog… BRAVO i želim vam puno uspeha u daljem radu! Ako budete nastavili sa druženjima možda se i dogovorimo za neku razmenu znanja na relaciji LJ-BG!

  POZZ

 2. Pozdrav Veljko. Hvala na komentaru. Nadam se da ces nam se pridruziti na forumu detailing-serbia.com

  Sto se tice satova, osvetljenja i ostalog. Ovo je bio skup gde se ekipa upoznala, druzila, razmenjivala iskustva i ostalo. Osvetljenje nismo mogli da biramo, jer je ovo auto moto perionica naseg kolege koju je on dobrovoljno dao na koriscenje. Drugo, satove smo poneli jer nismo ni znali da cemo nesto da radimo, kada radim privatno uvek skidam sat. Mada iskreno mnogo detaileri preko bare, i to oni ozbiljni uvek nose sat pa ne vidim zasto je to toliki problem. Pozdrav i nadam se da ces nam se pridruziti na nekom od sledecih skupova!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *