Životinje u saobraćaju

Životinje su svuda oko nas i često ih možemo videti na ulicama i putevima, pogotovo u naseljenim sredinama. One su svakako najranjivija kategorija i potrebno je dodatno voditi računa kada ih primetite. Jedan od najvećih problema su svakako lutalice, pa i psi koji imaju vlasnike ali se igraju na ulici i najviše vole da trče ne vodeći računa o automobilima, pa se često desi i da podlete pod točkove. Ipak, ovog puta se nećemo baviti ovom pojavom, za koju i nema neke pomoći.

Na otvorenom putu imamo primere pretrčavanja divljih životinja. Nažalost, to se dešava i na autoputu koji bi trebao biti ograđen i obezbeđen. Posebno je problem kada se to desi noću, kao u primeru člana našeg foruma kojem je zec pretrčao put pre nekoliko meseci.

Međutim, ovo su primeri koji su u većini slučajeva nepredvidivi i na koje uglavnom najviše utiče sreća, a najmanje brzina reakcije vozača.

Ovim tekstom želimo da skrenemo pažnju na životinje koje viđamo u naseljenim mestima. U sledećim primerima videćete da i životinje vode računa i imitiraju ljude, kako u svemu drugom, tako i u ponašanju u saobraćaju. Primera je mnogo, a ovde ćemo prikazati nekoliko.

Ovde vidimo psa koji strpljivo čeka da pređe preko pešačkog prelaza. Čak i nakon što automobil stane, on pažljivo kreće da prelazi ulicu i gleda desno da se uveri može li bezbedno da pređe ulicu. Ovde je za primer i ponašanje vozača koji je stao i strpljivo sačekao da pas pređe ulicu.

Drugi primer je maca koja takođe prelazi ulicu preko pešačkog prelaza ugledajući se na ljude. Nažalost, zbog njene veličine nije je lako primetiti, a mnogi vozači i ne obraćaju pažnju i ne usporavaju pred pešački prelaz ukoliko ne vide pešaka. Zato je i ova maca zastala na pola puta i skoro da je odustala dok se nije uverila da ipak može bezbedno preći ulicu.

Sličan primer je zabeležen na snimku koji smo nedavno objavili na našem YouTube kanalu. Naime, ovaj vozač je nailazio na raskrsnicu, uredno usporio,  propustio jednog goluba, ali nije imao strpljenja ili nije primetio drugog goluba koji je zbog njega morao da se zaustavi i sačeka da kola prođu. Ako definiciju pešaka shvatimo malo šire, ovaj snimak je primer očiglednog prekršaja.

Smatramo da životinje zaslužuju isti odnos vozača prema njima, kao i prema pešacima. I pešaci često prelaze put van pešačkog prelaza, pa ih propustimo. Iako životinje mogu brže da reaguju od ljudi, često su nepredvidive pa je to još jedan razlog da ih propustite.

Isto tako, apelujemo na vas ukoliko imate ljubimca i vodite ga u šetnju, poštujte propise jer životinje uče od ljudi i ako se sutra nađu sami na ulici, veće su šanse da bezbedno prođu u saobraćaju ako poznaju neka osnovna pravila. Ukoliko kao pešak primetite da životinja namerava da pređe ulicu, pomozite joj, signalizirajte vozačima da stanu.

Uz malo strpljenja i truda, učinićemo da imamo manje nesreća sa životinjama na našim putevima, a samim tim manje se ugrožavaju i ostali učesnici u saobraćaju, umanjuje se materijalna šteta, a svakako nije zanemarljiva tuga i stres kod vozača ukoliko njihovom nepažnjom strada nedužna životinja.

 

One thought on “Životinje u saobraćaju

  1. Hvala puno i svaka čast za ovaj divan tekst, koji bi svaki vozač trebalo da pročita i da uvek povede računa o slabijima od sebe u saobraćaju, pa tako i o nevinim životinjicama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *